CHYSTáTE SE DO LESA NA BORůVKY? PřI NESPRáVNéM SBěRU VáM MůžE HROZIT TUčNá POKUTA

Foto: Shutterstock.com

Také milujete malé modré plody plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, kterých jsou v těchto letních měsících plné lesy? Borůvky jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale pravidelná konzumace borůvek může přispět k prevenci chronických onemocnění jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Pokud byste si chtěli i nasbírat zásoby a udělat si z nich skvělý koláč nebo džem, určitě neváhejte, jen přitom nezapomeňte na několik důležitých věcí, aby se vám pobyt v přírodě pořádně neprodražil. I tady totiž platí, že neznalost zákona neomlouvá.

 

Sbírání jen pro vlastní potřebu

Borůvek si můžete nasbírat kolik chcete, ale pouze pro vlastní potřebu. Pokud by vás snad lákalo na celkem náročném sběru zbohatnout, dejte si velký pozor.  Prodávat je můžete jen v případě, že jste majiteli lesa, nebo máte k prodeji jeho souhlas. Všichni prodejci přitom potřebují zdravotní průkaz a být registrovaní u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prodávané plody také musejí splňovat veškeré nároky na označení. Pokud toto porušíte a budete prodává nasbírané plody nelegálně, od příslušných kontrolních orgánů vám hrozí pokuta.

Foto: Shutterstock.com

 

Hřeben nechte doma

Dalším důležitým pravidlem, které se bohužel často porušuje, je použití speciálních česacích hřebenů. I když vidina jednoduššího a efektivního sbírání malých plodů je lákavá, způsobuje poškození keříků, které bývá nevratné. Pokud vás tedy někdo z lesní stráže, která sběrače stále častěji kontroluje, při používání těchto nástrojů přistihne, můžete přijít i o 10 tisíc korun.  Proto raději sbírejte borůvky ručně a buďte ohleduplní k přírodě.

Do lesa bez auta a cigarety

Bohužel se mezi námi najdou i tací, které dlouhá procházka za bohatě obsypaným borůvčím zmáhá a přiblíží se k nim, co nejblíže autem. S motorkou ani s autem se ale do lesa nesmí. Tedy i na lesní cestu, která je využívána pro práce v lese. A i v tomto případě můžete za nedbalost dostat tučnou pokutu. Pokud chcete borůvky sbírat, použijte jen svoje nohy, ruce a vhodné nádoby. Nezapomínejte také, že v lese je platí přísný zákaz kouření. Kouření představuje velké riziko požáru, zejména v letních měsících, kdy je vegetace suchá a snadno vznětlivá. Také tábořit a rozdělávat oheň se smí jen na vyhrazených místech a to minimálně 50 m od okraje lesa. Při pobytu v lese je také nutné si po sobě uklidit a veškeré odpadky odnést zpět. 

Vstup není všude volný

I když do většiny lesů můžeme bez problému vstupovat, jsou místa, kde platí omezení. Jako jsou některé chráněné oblasti nebo ty oplocené a označené zákazem. Zákaz vstupu do volného terénu se vztahuje také například na 1. zónu Národního parku Krkonoše. Proto se na tyto místa určitě na sběr borůvek nevydávejte.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: zakonyprolidi.czireceptar.cz,  faei.cz,

Související články

2024-07-02T14:02:55Z dg43tfdfdgfd