VYDEJTE SE ZA KOUPáNíM DO BIOTOPů, KDE SI UžIJETE KRáSNě čISTOU VODU

Biotop je přírodní koupaliště, kde se o čistou vodu nestará chemie, ale příroda. Tedy čištění probíhá za působení vodních rostlin a přírodních ekosystémů ve filtračních lagunách. Biotopy přitom bývají rozděleny na hlubokou plaveckou část a mělkou část pro neplavce. Voda se přitom čistí ve vlastní zóně s mokřadními rostlinami, která je neodmyslitelnou součástí každého biotopu. Biotopové čištění vody je vhodné i pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou, kteří by jinak byli vystaveni chemicky upravené vodě. Přírodní koupaliště je také šetrnější k životnímu prostředí. V okolí biotopu to přitom vypadá jako na běžném koupališti, nechybí místa na slunění, občerstvení, sociální zařízení nebo zábava pro děti.

Foto: Shutterstock

 

Praha Radotín

Areál Biotopu Radotín se nachází nedaleko radotínské základní školy. Najdete tu velké koupací jezero, biologické (čistící) jezero, letní převlékárny, venkovní sprchy, bufet, dětské hřiště a letní toalety. V areálu také pořádají řadu kulturních aktivit, a tak se vám poštěstí koupací večer ukončit třeba letním kinem. Velmi pohodlně se sem dostane pražskou MHD nebo třeba po hezké cyklostezce z centra Prahy, Černošic či Zbraslavi.

Více najdete na www.biotopradotin.cz

Praha Lhotka

Také uprostřed velkého pražského sídliště Lhotka překvapivě najdete krásné a čisté koupání v biotopu. Tento přírodní odpočinkový areál se pyšní třemi nádržemi s celkovou rozlohou 5570 metrů čtverečních a největší hloubkou 3,25 metru, jež dosahuje v prostřední nádrži ve tvaru nepravidelného oválu. Dále jsou návštěvníkům k dispozici šatny, sprchy, WC, klubovna, stánek s občerstvením, ale i krásné okolí plné stromů. I sem se bez problémů dostanete mnoha autobusy MHD.

Více najdete na www.koupaliste-lhotka.cz

Biotop ve Voticích

Přírodní koupací biotopy najdete také ve Středních Čechách, zajímavým tipem je například ten ve Voticích, poblíž rybníka Pilař. Celý areál koupaliště má více než 1,5 hektaru, obsahuje čtyři koupací nádrže – brouzdaliště (hloubka 40 cm), neplaveckou část (hloubka 120 cm) a plaveckou část (hloubka 300 cm).  Nechybí příjemné zázemí s bufetem, toaletami a převlékárnou.

Více najdete na www.mkcvotice.cz

Biotop v zámeckém parku

Další krásný biotop můžete vyzkoušet v Oslavanech nedaleko Ivančic, který se nachází přímo v zámeckém parku. Koupaliště vzniklo na půdorysu barokní zámecké zahrady a zahradní rostliny tady rostou v koších přímo ve vodě, takže čistí vodu v zámeckém biotopu. Malým dětem je k dispozici dětský vodní svět s brouzdalištěm, vodními střiky a herní fontánou. Součástí areálu je i geopark a venkovní fitness zóna, tenisové kurty nebo dětské hřiště.

Více najdete na www.biotoposlavany.cz

Biotop Malvíny

Nové přírodní koupaliště také otevřeli v Třešti na Jihlavsku a to v lokalitě zvané Malvíny a nabízí tu i atrakce pro děti. Areál koupaliště se rozkládá na ploše o rozloze 1,5 hektaru, přičemž vodní plocha zaujímá téměř 3500 metrů čtverečních. Přírodní bazén nabízí plaveckou část hlubokou 2,6 metru a část pro neplavce s hloubkou do 1,2 metru. Pro nejmenší děti je určeno brouzdaliště s hloubkou max. 40 centimetrů. Větší děti se mohou těšit na šestimetrovou plastovou skluzavku. Dospělé pak potěší třeba masážní trysky nebo vodní hřib. Nechybí také dětské a volejbalové hřiště, šatny, bufet a sociální zázemí.

Více najdete na koupaliste-malviny.cz

Přírodní aquapark na Šiklově mlýně

Čistá voda přírodního aquaparku láká k osvěžení v horkých dnech také v areálu westernového městečka Šiklův mlýn u Zvole nad Pernštejnem. Koupací část má rozlohu 1 800 m² a maximální hloubku 3,5 m. Součástí biotopu jsou vodní atrakce – divoká řeka, brouzdaliště a tobogán. Děti se mohou také vydovádět na nejrůznějších trampolínách nebo skákacím hradě.

Více najdete na www.sikland.cz

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: kudyznudy.cz

Související články

2024-07-04T13:10:23Z dg43tfdfdgfd