BOJ S PLíSNí: DVA DOMáCí PříPRAVKY VáM POMOHOU V BOJI PROTI PLíSNI

Bílé skvrny nebo povlak na listech rostlin v zahradě značí přítomnost plísně „padlí“. Rostlinu nemusíte vyhazovat; plísně se můžete zbavit jednoduše, a to prostřednictvím dvou domácích prostředků.

Zákeřná plíseň

Doslova černou můrou pro každého hobby zahrádkáře je výskyt plísně na rostlinách. Tato choroba dokáže vyčarovat vrásky na tváři a přeměnit radost ve vztek. Plísňová choroba se může vyskytnout na každé rostlině. Plíseň dělíme na pravou a nepravou. Rozeznáte je velmi jednoduše, a to podle vzhledu a příčiny. Hobby zahradníci nemusí propadat panice, v boji s plísněmi jim pomohou jednoduché přísady, které jsou součástí každé domácnosti.

Plíseň na jiřinách: Jak jí předcházet a léčit na balkoně

Rozdíl mezi pravou a falešnou plísní

Houby padlí se vyskytují, pokud mají vhodné podmínky pro růst. Napadení tímto typem plísně poznáte podle bělavého až špinavého povlaku na vršku listu. Tento povrch plísně lze jednoduše setřít. Tento druh plísně se velmi hojně objevuje na růžích, astrách, okurkách, mrkvích nebo na jabloních.

Plíseň roste především ve vlhkém prostředí. Typickou pro ni je bílý až šedý houbový výrůstek, který se objevuje na spodní straně listů. Horní strana listu je poseta žlutými nebo hnědými skvrnami. Tento druh plísně napadá kedlubny, ředkvičky nebo špenát.

První domácí prostředek: Jedlá soda

Některé domácí prostředky se zkrátka hodí mít v domácnosti. Mezi velké pomocníky patří především jedlá soda. Právě jedlá soda Vám může pomoci zbavit se plísní. Prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu. Ta ve spojení s vodou vytváří zásadité prostředí. Houbám zásadité prostředí nesvědčí a ustupují. Řepkový olej obsahuje lecitiny, které zvyšují obranyschopnost rostlin. Pokud tedy chcete získat první účinný prostředek v boji proti plísním, budete potřebovat následující ingredience:

  • ·        balíček prášku do pečiva,
  • ·        20 ml řepkového oleje,
  • ·        2 litry vody.
Zdroj: youtube.com

Druhý domácí prostředek: Mléko

Druhým účinným prostředkem proti plísním je mléko. Již v minulosti využívaly naši předci mléko k odstraňování nevzhledných skvrn na zelenině. Mléko je navíc skvělým pomocníkem proti otravným mšicím. Následující roztok můžete použít nejenom při napadení plísní, ale i jako prevenci vůči tomuto napadení. K přípravě tohoto roztoku budete potřebovat:

  • ·        100 ml syrového nebo plnotučného mléka,
  • ·        800 ml vody.

Po smíchání této směsi ji vlijte tuto směs do rozprašovače. Poměr mléka s vodou musí být vždy 1:8. Nově vzniklou směsí aplikujte na cílené rostliny několikrát týdně.

Mšice lze odehnat i úplně bez chemikálií: Tyto metody vás zbaví mšic, aniž byste ubližovali své zahradě

Mléko proti mšicím

Mšice jsou stejně otravné jako plísně. Čím dříve si jich všimnete, tím méně natropí škod na vašich rostlinách. Mléko obsahuje lecitin, který má smrtelné účinky pro mšice. Oproti tomu, mléko nezpůsobí žádnou újmu rostlině. K přípravě účinné směsi proti mšicím budete potřebovat smíchat mléko s vodou v poměru 1:2. Výslednou směs přelijte do rozprašovače a aplikujte na horní i spodní část listů. Proces opakujte denně, dokud se škůdců nezbavíte úplně. Při silném zamoření mšicemi aplikujte roztok dvakrát denně. Mléko můžete do třetice využít jako hnojivo pro rajčata. Až příště budete v obchodě, nezapomeňte si nakoupit zásoby mléka.

Související články

2024-07-02T13:34:16Z dg43tfdfdgfd