ABY čESNEK DOROSTL NA POSLEDNí CHVíLI: ČERVNOVé HNOJENí Z DOMáCíCH ZáSOB MU DODá NEZBYTNOU ENERGII

Aby česnek dorostl na poslední chvíli: Červnové hnojení z domácích zásob mu dodá nezbytnou energii. Jak česnek přechází z růstu listů na tvorbu cibulí, mění se jeho nutriční požadavky.

Na počátku růstu je pro vývoj silných zelených vrcholů klíčový dusík. S blížící se sklizní se však pozornost přesouvá na draslík a fosfor. Zejména draslík hraje klíčovou roli v několika rostlinných procesech, včetně regulace vody, aktivace enzymů a celkového zdraví rostlin. Přispívá k velikosti, kvalitě a skladovatelnosti česnekových cibulí, a proto je důležitou součástí červnového hnojení.

Optimální typy hnojiv pro česnek

Použít můžete na příklad průmyslová hnojiva, jako je síran draselný. Jsou po všech stránkách vynikající volbou díky vysokému obsahu draslíku a absenci chlóru, který může být škodlivý pro zdraví rostlin. Síran draselný navíc obsahuje síru, která pomáhá chránit česnek před houbovými chorobami, jako je například obávaná hniloba. Můžete tak vyřešit více věcí na jednou, a to se při péči o zahradu vždycky hodí.

Foto: Pixabay

Pro ty, kteří dávají přednost ekologickému zahradničení, se však hodí i různé přírodní alternativy, jako je například dřevěný popel. Ten poskytuje nejen významné množství draslíku, ale také přispívá vápníkem a stopovými prvky bez rizika nahromadění chemických látek v půdě.

Použití dřevěného popela pro česnek

Dřevěný popel je vynikajícím zdrojem draslíku a lze jej aplikovat přímo do půdy nebo použít ve vodním roztoku jako zálivku. V takovém případě smíchejte přibližně dva šálky dřevěného popela s osmi litry vody a nechte 2 dny louhovat. Po scezení tuto směs zřeďte na 12 litrů hnojiva a použijte přibližně půl litru na jednu rostlinu. Hnojení stačí použít jen jednou – česneku dodá potřebných živin až až.

Sledování růstu česneku pro optimální načasování hnojení

Zásadní je pochopit, kdy hnojit a jaké množství hnojiva použít. Nadměrné hnojení může vést k nadměrnému růstu listů na úkor vývoje cibulí. A pozor dejte i na vhodné sousedy. Například výsadba česneku v blízkosti rajčat může pomoci odpudit roztoče, zatímco jeho umístění v blízkosti růží může odradit mšice. Tyto vztahy nejenže snižují potřebu chemických pesticidů, ale mohou také zlepšit celkový zdravotní stav a výnos zahrady.

 

Zdroj: https://www.cesnek.cz/kategorie-hnojeni, https://hnojik.cz/hnojivo-na-cesnek/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjww_iwBhApEiwAuG6ccMyWiuBNPQ9IjWUnHPFUBvpxSH61geSvxF_-9SPOgbG36nu2Nuh2WBoCnw4QAvD_BwE

Náhledové foto: Pixabay

The post Aby česnek dorostl na poslední chvíli: Červnové hnojení z domácích zásob mu dodá nezbytnou energii first appeared on Naše zahrada.

2024-06-10T11:06:20Z dg43tfdfdgfd