5 ZNAKů, žE MáTE DOMA MANIPULáTORA: JE VYPOčíTAVý A čASTOKRáT TO NA PRVNí DOBROU VůBEC NEPOZNáTE

S manipulací se setkáváme mnohem častěji, než si uvědomujeme. A jakmile nás někdo manipuluje do něčeho, o čem nejsme sami přesvědčeni, je to špatně. Obzvláště pak v případě, že je manipulátorem váš partner. Manipulátoři obecně jsou často natolik vypočítaví, že manipulaci odhalíte jen velmi těžko. Právě proto vám přinášíme 5 znaků, podle kterých manipulátora odhalíte velmi snadno.

Ve společnosti velmi často panuje názor, že jakmile sebou někdo nechá manipulovat, je to jeho chyba. Problém je ale ten, že manipulaci v mnohých případech odhalíte jen velmi těžko. Své chování vůči vám manipulátoři dokáží tak dobře zamaskovat, až se dostanete do stavu, kdy si vůbec neuvědomíte, že nad vámi má někdo moc. Existuje ale několik znaků, podle kterých manipulátora velmi snadno odhalíte. Pokud tedy máte pocit, že je někdo takový ve vašem okolí, nebo že ho máte dokonce doma, zaměřte se na ně. Ostatně, o tom, jaké znaky jsou pro manipulátora typické, se na svých webových stránkách rozepsala i psychoterapeutka a supervizorka Ráchel Bícová.

 
Mohlo by se vám líbit

Lži umí zničit vztahy. Jak ty vědomé lži, tak ty nevědomé. Říkáte je taky a často?

Asi každý někdy v životě lhal nejen svým blízkým, ale také partnerovi. Ano, ten svetr ti sluší. Ne, v tom obchodě to, co jsi chtěl, neměli. Přijdu z práce o něco později. A i když sami sebe obhajujete, že jde v podstatě o “nevinné lži”, až tak úplně pravda to není. Stačí odhalení takové lži, a důvěra je narušena. Důvěra je křehká věc, kterou lži ohrožují a mohou poškodit i celý vztah. Nenapravitelně. Jaké lži umí zničit vztahy? Říkáte je taky a často?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

1. Manipulátor vždycky ví, co je pro vás “nejlepší”

Stalo se vám někdy, že vás váš partner přesvědčoval o tom, že je pro vás něco nejlepší, ačkoliv jste si tím sama nebyla jistá? Je to právě tento typický znak, kterým se vás snaží do něčeho dotlačit, ať se vám to líbí nebo ne. Sice pro vás chce to “nejlepší”, ale doopravdy jedná pouze ve svůj prospěch. A jakmile se, byť jen trochu, vzepřete jeho názoru, velmi často aplikuje pasivní agresivitu, například tím, že se urazí nebo s vámi přestane komunikovat. Zkrátka se snaží docílit toho, abyste se cítila provinile, čímž velmi často dosáhne svého. Chybu hledáte u sebe, nikoliv u něj.

2. Vždy musí být středem pozornosti

Ať už v dobrém nebo špatném, je to vždy on, kdo má navrch. Ráchel Bícová toto chování uvádí na příkladech: „Svěříte se jim se zdravotními problémy? Mají mnohem horší. Máte problémy se šéfem v práci? Můžete být ještě rádi, že nemáte toho jejich. Máte nějaké starosti? Pche, což teprve s čím se musí vyrovnávat oni,” popisuje typické chování manipulátora. Tímto stylem vás nepřímo donutí k tomu, aby vám ho vždy bylo líto. Bez ohledu na to, co se stalo vám, je to právě tento člověk, který to zažil také a vždy mnohonásobně intenzivněji.

Mohlo by se vám líbit

Jak mít ideální vztah? Stačí si položit jednu klíčovou otázku a nikdy se nerozejdete

Co je potřeba pro šťastný a spokojený vztah, vidí každý z nás jinak. Ale existují i některé obecné touhy, přání a recepty na to, jak si šťastný vztah hýčkat. Někdo chce vztah, kde se může na druhého spolehnout a komunikovat s ním o všem, druhý si chce užít hlavně zábavu a volnost, které přinášejí spoustu možností. Jak si to partneři nastaví, je obvykle na nich. Chcete-li však šťastný vztah, je důležité ho nebrat jako samozřejmost a pracovat na něm. Jaká je klíčová otázka ve vztahu a na jaké drobnosti nezapomínat?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

3. “Takhle to nebylo,” nebo bylo?

Pokud jsou manipulátoři v něčem mistři, je to překrucování reality. Lhaní je jejich silná stránka a využívají jej především proto, aby z každé situace vyšli v co nejlepším světle. Psychoterapeutka chování manipulátorů popisuje slovy: Budou vám tvrdit, že něco neřekli či se něco nestalo tak mistrně, že ačkoliv jste to slyšeli na vlastní uši a viděli na vlastní oči, začnete pochybovat o vlastním zdravém rozumu.”

Ano, právě v tom jsou tito lidé excelentní - jakmile odhalíte jejich lži, budou se jakýmkoliv způsobem snažit o to z vás udělat blbku, a postupně vás přesvědčí o své pravdě.

4. Nic není zadarmo

To, že něco uděláme pro své blízké jen tak, je pro většinu z nás zcela normální a běžné. Málokdy očekáváme něco na oplátku. Ať už se jedná o sebemenší maličkost, jako například pomoc s nákupem, manipulátor si všechny tyto věci zapisuje do paměti proto, aby je následně mohl použít proti vám. Psychoterapeutka toto chování komentuje se slovy: „Nikdy to není zadarmo. Při nejbližší příležitosti to využijí. „Ale vždyť já jsem pro tebe udělal/a tohle – a ty mi teď ani nevyjdeš vstříc?!“ To je typická věta, kterou je manipulátor připraven proti vám použít v jakékoliv situaci.

5. Za všechno můžete vy

Za své vlastní chyby si ve většině případů můžeme my sami. Ale kdo může za chyby manipulátorů? Všichni ostatní, jen ne oni sami. „Tváří se jako oběti, co za nic nemohou a spikl se proti nim celý svět. Takže když se na ně kvůli něčemu právem rozzlobíte, nakonec to dopadne tak, že se omlouváte vy jim,” komentuje psychoterapeutka. Omlouváte se víc, než byste měla i v situacích, za které vůbec nemůžete? Právě to je jeden z náznaků toho, že vedle sebe máte manipulátora.

S tématem manipulace úzce souvisí i téma respektu k ženám. Přečtěte si příběh paní Daniely, která v dopise prosí svého syna, aby se k ženám choval uctivě a ne tak, jako jeho otec.

Související články

2024-06-14T11:08:42Z dg43tfdfdgfd