ŠPENáT NA 5 RůZNýCH ZPůSOBů: V PALAčINKáCH PLNěNýCH SVěží TVAROHOVOU NáPLNí A šUNKOU CHUTNá FANTASTICKY

Čerstvý špenát si díky nabídce supermarketů můžeme dopřát po celý rok, a to nejen ve formě lehké přílohy. Připravte si špenát na 5 různých způsobů - v listovém těstu, muffinech, palačinkách, slaném koláči nebo pestrobarevné roládě.

Špenát má v kuchyni široké využití

Špenát je skvělá a zdravá příloha, ať už ten čerstvý listový, tak i ve formě protlaku. Tato listová zelenina má však mnohem větší potenciál. Kromě špenátové polévky si můžeme připravit muffiny, roládu, koláč, palačinky, nebo špenát zabalit do listového těsta. A která varianta je ta nejlepší? Všechny jsou chuťově zajímavé a vizuálně přitažlivé. Stačí vyzkoušet a zařadit ten nejlepší špenátový recept do svého jídelníčku. 

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Špenát v listovém těstu

Recepty z listového těsta jsou oblíbené pro jednoduchou a rychlou přípravu. Nemusí se jednat jen o sladké recepty, výborné jsou i ty slané. Jako třeba právě ty se špenátem, ve kterých náplň můžeme různě kombinovat. Ke špenátu se například hodí aromatické sýry, jako je niva, gorgonzola, kozí sýr, ale i parmazán. Využít můžeme i další zeleninu, jako je paprika nebo rajčata. Pro ochucení je oblíbený česnek a špenát krásně zjemní trocha smetany.  

Náš tip: Upečte si závin s listovým špenátem a kozím sýrem.

Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky

Špenátové muffiny

Také slané špenátové muffiny jsou výborné a můžeme si je dát ke snídani, obědu, svačině i večeři. Jsou totiž velmi praktické a příjemně zasytí. Můžeme je přichystat se sýrem feta, ochutit česnekem, na osvěžení přidat jarní cibulku a pro milovníky pikantních chutí doplnit třeba i o mleté chilli. 

Náš tip: Připravte si voňavé špenátové muffiny s fetou.

Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka

Špenátová roláda

Špenátová roláda báječně vypadá, obzvlášť když vytvoříme barevný kontrast mezi těstem a náplní. Zelené těsto, bílá tvarohová náplň a kousky rajčat nebo červené papriky je kombinace na pohled efektní i lehká a osvěžující. Paprika se dá do rolády také opéct pro podtrhnutí chuti.  

Jak opéct papriku? Papriku rozpulte a vyndejte jádřinec. Pokapejte ji rostlinným olejem a na pánvičce na středním plameni opékejte, dokud slupka neztmavne. Zabalte papriku do mikrotenového sáčku nebo potravinové folie a nechte zapařit. Pak můžete jednoduše sundat slupku a papriku použít do špenátové rolády.

Náš tip: Připravte si špenátovou roládu s gorgonzolou a rajčaty.

Plněná sekaná roláda se špenátem krok za krokem: Podle foto postupu ji zvládne každý a díky 2 trikům se nikdy nevysuší a nepopraská

Špenátový koláč

Špenátový koláč můžeme připravit na listovém těstu s náplní ochucenou česnekem a zakrytou kolečky mozzarelly.

Dá se ale připravit i nasladko v podobě mechového dortu s ozdobou ze šlehačky a zakysané smetany. Skvěle vypadá s také ovocem, které máte právě k dispozici. Ať už to jsou kousky jahod, borůvky nebo maliny.   

Náš tip: Upečte si špenátový koláč se smetanovým krémem.

Zelenina

Špenátové palačinky

Špenát nemusíme dávat jen navrch palačinek, ale také je můžeme zapracovat do těsta. Na špenátové palačinky budete potřebovat: 100 g čerstvého špenátu, 3 vejce, 200 ml mléka, 70 g hladké mouky a špetku soli. Na náplň budete potřebovat: 250 g polotučného tvarohu, 150 g šunky, malou hrst nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, pepř a sůl.

Jak na to? Všechny ingredience na těsto rozmixujte dohladka a nechte pár minut odležet v pokojové teplotě. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo mléka. Do další misky dejte tvaroh, prolisujte k němu česnek, přidejte pažitku, špetku pepře a soli. Promíchejte a dejte do lednice vychladit.

Na rozehřáté pánvi opečte palačinky, jde to i nasucho. Stačí asi tři minuty pouze z jedné strany. Na palačinku vždy natřete tvarohovou náplň a obložte plátkem šunky. Palačinku zarolujte nebo přehněte napůl a ještě jednou napůl. 

Náš tip: Připravte si špenátové palačinky s volským okem podle tohoto videoreceptu:

Přečtěte si také:

2023-06-07T08:33:57Z dg43tfdfdgfd