ŠEDIVé úTERý, ŠKAREDá STřEDA čI ZELENý čTVRTEK. ZNáTE ZVYKY, KTERé SE POJí S TěMITO DNY?

Když se řeknou Velikonoce, většina z nás si vybaví Velikonoční pondělí. Jenže Velikonocům předchází týden, který se skládá z Květné neděle, Modrého pondělí, Šedivého úterý, Škaredé středy, Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a Božího hodu velikonočního. A každý z těchto dnů má své pranostiky, které bychom měli znát.

KVĚTNÁ NEDĚLE

Během Květné neděle si křesťané připomínají příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. Pokud na tento den plánujete péct něco dobrého, pak si to rychle rozmyslete. Podle pranostik přináší pečení na Květnou neděli smůlu, neboť byste zapekli květy na stromech, a tudíž by nebyla žádná úroda. Naopak se můžete pustit do vymetání domu, a to ideálně zelenými ratolestmi. Jedině tak vyženete ze svého obydlí všechny nemravnosti.

MODRÉ PONDĚLÍ

Dobrá zpráva pro všechny, kteří trpí pravidelnou pondělní trudomyslností. Během Modrého pondělí by lidé totiž neměli pracovat! Traduje se, že název Modré pondělí vznikl z německého blauer montag, přičemž slovo "blau" znamená nejen modrý, ale také lehce podnapilý. Vypadá to, že v dobách minulých lidé holdovali na Květnou neděli alkoholu, a následně v pondělí trpěli nepříjemnou kocovinou, kvůli které nemohli pracovat.

ŠEDIVÉ ÚTERÝ

Šedivé úterý je spojováno s úklidem domácnosti. Podle pranostik by hospodyňky měly popadnout koště a vymést z rohů pavouky a pavučiny. Zároveň není od věci, když vysmejčí celý byt a umyjí okna. Jednoduše řečeno – Šedivé úterý je den jako stvořený pro jarní úklid, který váš domov připraví na nadcházející Velikonoční pondělí. Během úklidu postupujte systematicky, nevynechejte žádnou místnost a s klidným svědomím se zbavte lapačů prachu. Stejně tak byste z bytu měli odklidit nepoužívané a rozbité věci, které jste za poslední rok neopravili. Jakmile budete mít vypulírovaný byt, může přijít Škaredá středa.

ŠKAREDÁ STŘEDA

Ve středu ráno se vyzbrojte úsměvem od ucha k uchu, který by vám měl vydržet až do večera. Pokud se totiž během Škaredé středy budete mračit, je dost pravděpodobné, že se budete mračit i další středy v tomto roce. A to člověk nemůže riskovat. V tento den můžete, jak jinak než s úsměvem, upéct jidáše. Pečivo připomínající smyčku, na které se oběsil Jidáš, se peče v českých krajích odnepaměti. Upečené jidáše podávejte s medem nebo marmeládou. 

Mohlo by se vám líbit

ZELENÝ ČTVRTEK

S dobrotami souvisí i Zelený čtvrtek, kdy mnoho hospodyněk vaří ze zelených bylinek, kopřiv nebo třeba špenátu. Pravdou ale zůstává, že ve skutečnosti tento den nemá nic společného se zelenou barvou. Podle mnohých jde totiž o zkomoleninu německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek). Přesto není od věci, když si na Zelený čtvrtek dopřejete pokrm, kterému vévodí jarní bylinky a zelenina.

VELKÝ PÁTEK

Velký pátek se naopak nese ve znamení zákazů. Není divu, vždyť v tento den si připomínáme utrpení Ježíše Krista, jeho cestu na vrch Golgota, ukřižování a také jeho pohřeb. Podle pranostik by lidé neměli prát prádlo, neboť by ho prali v Ježíškově krvi. Zároveň by hospodyňky neměly péct a zametat. Pro hospodáře je zase nepřípustné, aby pracovali s půdou. Orání, kypření půdy či okopávání si musí nechat na jindy. 

BÍLÁ SOBOTA

Jak už název napovídá, sobota odkazuje k bílé, symbolu čistoty. Proto v tento den hospodyňky vymetaly domy novými košťaty a v některých staveních se dokonce bílilo. Díky tomuto uklízecímu manévru se následující rok držela v domě čistota. Bílá sobota je také ideálním dnem pro přípravu velikonočního beránka či mazance. Pánové by naopak měli zasednout k pletení pomlázky.

BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ

Boží hod velikonoční je den, kdy si připomínáme Vzkříšení Ježíše Krista. Také jde o den, který je jako stvořený k radosti i hodování, neboť končí čtyřicetidenní půst. Dopřejte si v tento den skopové, telecí maso, velikonoční nádivku, klobásky nebo velikonočního beránka. Během Božího hodu velikonočního se také můžete pustit do zdobení velikonočních kraslic.

Mohlo by se vám líbit

2023-04-02T05:22:08Z dg43tfdfdgfd