ŘADU DěTí PřED SPANíM TRáPí úZKOST, ODHALIL PRůZKUM. EXPERTI RADí, JAK JIM S USíNáNíM POMOCI

Jeden rodič ze čtyř uvádí, že jeho dítě před spaním trpí úzkostmi nebo se bojí. Odhalil to národní průzkum dětské nemocnice C.S. Mott v USA. Mnohdy za tyto problémy může dětská představivost, obavy z příšer či tmy. Někdy je však na vině i narušení noční rutiny, například ve chvíli, kdy se do rodiny narodí nový potomek. Jak dítěti pomoci s usínáním a probouzením se v noci? To pro CNN přibližili experti.

Když bylo dceři Kelceymarie Warnerové šest let, začala si u ní všímat váhavosti a úzkostí před spaním. „Její tělo bylo trochu napjatější. Když jsme na ni se spánkem trochu tlačili, hyperventilovala. Bylo opravdu zapotřebí, abychom k ní přistupovali při usínání pomalu,“ líčila webu CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Sexsomnie. Zahanbující porucha spánku, o které nikdo nechce mluvit. Párům může zničit vztah

Warnerová – která je maminkou čtyř dcer – je přesvědčená, že důsledné dodržování nočního režimu je pro její děti nejlepším způsobem, jak snadno přejít k pravidelnému usínání. Když však začala její dcera před spaním propadat úzkostem, musela rutinu upravit a doplnit.

Děti se budí s pláčem

Čtyřnásobná maminka v tom není jediná. Řada rodičů velmi dobře ví, jaký boj může být snaha dostat dítě večer do postele. Nový národní průzkum C.S. Mott Children's Hospital odhalil, že podle každého čtvrtého rodiče má jeho dítě problémy usnout, protože je úzkostné nebo se bojí. A více než třetina rodičů uvedla, že jejich dítě nevydrží spát celou noc – a často nebo občas se budí rozrušené nebo s pláčem.

„Od roku do šesti let se děti hodně mění. Fáze, kterými procházejí, jsou často docela předvídatelné. S vývojem dětí se rozvíjí i jejich představivost: bojí se tmy nebo příšer,“ popsala Sarah Clarková, spoluředitelka Mottova průzkumu a vědecká pracovnice v oboru pediatrie na Michiganské univerzitě v Ann Arbor.

Průzkumu Mott Poll se v únoru zúčastnilo 781 rodičů, kteří mají alespoň jedno dítě ve věku od roku do šesti let. Téměř polovina z nich se svěřila, že jejich dítě některé nebo většinu nocí opouští svou postel a přesouvá se do postele rodičů. A každý třetí rodič přiznal, že jeho potomek po něm často nebo občas chce, aby zůstal v pokoji, dokud neusne.

Některé z těchto návyků mohou způsobovat více problémů přebíjejících dočasnou úlevu, uvedla Clarková. Dítě se sice může cítit bezpečně, když ví, že je rodič v pokoji, ale později se může probudit a nebude schopno samo usnout.

Jak pomoci úzkostnému dítěti před spaním?

Warnerová podotkla, že úzkost její dcery před spaním mohla být způsobena velkými změnami, ke kterým došlo, když byla její nejmladší dcera tři měsíce na novorozenecké jednotce intenzivní péče.

„S manželem jsme byli přes den a dokonce i v noci delší dobu pryč, protože jsme chtěli být s novým dítětem, které se narodilo o tři měsíce dříve – ale také jsme tam potřebovali být s našimi dalšími dětmi. Myslím, že se dcera opravdu potýkala s velkou změnou svého režimu a došlo ke spuštění tohoto velmi obtížného období,“ podotkla maminka.

Do režimu před spaním tak začala zařazovat činnosti, které uvolňují a uklidňují, jako je pití bylinkového čaje po koupání nebo společné čtení pohádky. „Nová rutina trvala déle než obvykle, někdy až hodinu, ale nyní, o více než rok později, je dcera schopna absolvovat některé její části sama a dokáže se lépe uklidnit,“ dodala Warnerová. O své rady se od roku 2023 s dalšími rodiči dělí na sociální síti TikTok.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak chránit děti před nástrahami léta? Experti jmenovali rizika, netýkají se jen slunce

Jak podotýká Clarková, nejdůležitějším faktorem při ukládání dětí do postele je důslednost a dodržování rutiny před spaním. To potvrzuje i odborná asistentka na katedře psychiatrie Arizonské univerzity Lauren Hartsteinová. „Příprava před spaním tělu a mozku pomáhá poznat, že je čas začít se ukládat ke spánku,“ zdůraznila specialistka na spánek u dětí.

Devadesát procent dotázaných rodičů v průzkumu uvedlo, že má zavedený a důsledný režim. Přibližně 27 procent rodičů však popsalo, že dostat dítě do postele je obtížné. Z toho důvodu zůstávají v pokoji, dokud dítě neusne, a nechávají zapnutou televizi.

Právě to je však podle Hartsteinové chybou – rodiče podle ní mají používání technologií v noci omezit, ideálně by se dítě mělo vyhýbat jakémukoliv rušivému nebo „vzrušujícímu“ obsahu.

Studie z ledna 2022, kterou Hartsteinová vedla, zjistila, že děti jsou v noci citlivější na světlo než dospělí, což by mohlo narušit přirozenou produkci melatoninu: hormonu, který reguluje cyklus spánku a bdění. „Prospěšné je ztlumit světla hodinu před spaním, což spustí mentální signál, že je čas se brzy připravit ke spánku,“ dodala.

Pokud jde o pobyt v ložnici dítěte, dokud neusne, doporučuje Clarková opustit pokoj a každých několik minut se vrátit a potomka zkontrolovat. Díky tomu bude dítě vědět, že se někdo stále stará o jeho bezpečí. Zůstávat v pokoji do nekonečna je podle ní kontraproduktivní.

Podle Hartsteinové je běžné, že malé děti mají problémy se spánkem, zejména ty v předškolním věku ve chvíli, kdy začnou zkracovat nebo upouštět od zdřímnutí. Pokud si rodiče dělají obzvláště velké starosti nebo vidí, že jejich dítě během dne bojuje s ospalostí, měli by si promluvit se svým pediatrem.

Na podávání melatoninu zapomeňte

Průzkum také zjistil, že každý pátý rodič často nebo někdy dává svému dítěti před spaním melatonin. „To je vzhledem k mladšímu věku mezi rokem a šesti lety překvapivé,“ uvedla Clarková.

„Je zřejmé, že lidé cítí potřebu vyzkoušet doplňky pro snazší usínání i u mladších dětí. Myslím, že je to jakýsi signál toho, jak rušivé mohou být problémy se spánkem pro celou rodinu,“ pokračovala.

Podle bostonské dětské nemocnice se nedoporučuje podávat melatonin dětem mladším tří let, neboť mnohé problémy se spánkem mají v tomto věku příčinu v chování. Pokud rodiče uvažují o podávání melatoninu svému dítěti, měli by se nejprve poradit se svým pediatrem.

„Jedním z problémů je, že dítě učíte, že pokud nemůže spát, mělo by si prostě vzít lék, a to v době, kdy by si mělo vytvářet zdravé spánkové návyky, které je budou provázet celým dětstvím,“ dodala Hartsteinová.

2024-06-30T04:33:35Z dg43tfdfdgfd