ZíSKáVáNí SEMíNEK RAJčAT: TíMTO ZPůSOBEM SI ROZMNOžíTE SVá BALKONOVá RAJčATA A BUDETE SE TěšIT NA DALší úRODU

 

Rajčata patří k velmi oblíbeným druhům zeleniny. V českých podmínkách dobře roste a při správné péči si můžete pochutnat na výborných domácích rajčatech.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat je různorodé, stejně jako existují různé druhy rajčat. Můžete pěstovat rajčata na záhonu na zahrádce, nebo můžete rajčata pěstovat ve skleníku. Další možností, zvlášť pokud nevlastníte zahrádku, je pěstování rajčat na balkóně či lodžii. Na získávání semínek z balkónových rajčat se zaměříme.

Zelenina ze zeleniny

Můžete získat zeleninu ze zeleniny, to zní přece prakticky. Přece jen ten, kdo chce získat ze svých rostlin na zahrádce nebo na balkóně semínka a využít je na další pěstování, měl by si být vědom několika faktů. Měli byste vědět, zda při pěstování svých vlastních rostlin na terase se jedná o tzv. odolné vůči semenům, a ne o F1 – hybridy.

Z odrůd odolných vůči semenům vyrostou rajčata se stejnými vlastnostmi jako původní rostlina. Semínka získávejte jen ze zralých a zdravých rajčat.

Pokud je tento předpoklad splněn, pak je takřka možné vše – jen s různými stupni obtížnosti

, říká Sigrid Drage. Ekoložka a autorka („Když získáš své vlastní osivo – a tak zachráníš malý kus světa“).

Vzrůst

Aby semínka vzrostly, existují takové druhy rostlin, které jsou na rozmnožování celkem jednoduché. Rajčata nebo salát Lactula. Sami se dokáží opylovat, nezkříží se, a tak se ani nemůže nic pokazit. Rajčata se především nabízí, existuje v mnoha barevném provedení a pravděpodobnost, že se zkříží se drží v určitých mezích.

Semínka z rajčatové tekutiny

Když chcete získat sami semínka, doporučuje se jedno nebo dvě rajčata nechat déle na rostlině pověšené. Nejlepší je dokonce ho utrhnout v přezrálém stavu.

Chcete-li mít větší úrodu semínek a chcete je déle skladovat, pak doporučuje ekoložka „fermentaci semen“. K tomu se sbírá tekutina z rajčat se semínky v nádobě a nechá se dva až tři dny stát při pokojové teplotě. Když nádobu přikryjete poklopen nebo utěrkou, zabrání to chuti mušek.

Fermentace

Při procesu fermentace se rosol obalující semena rozpadá. Semena se pak jednoduchým způsobem skladují a můžete je vysévat podle libosti. Velkou výhodou fermentace je, že eliminuje choroby, které se při přenášení semeny vyskytují.

Mohlo by vás zajímat: Zamrazit lze téměř každý druh zeleniny: Existují ale druhy zeleniny, které by se měly mrazáku raději vyhnout

Skladování semen

Dalším důležitým bodem je samotné skladování semen. Je potřeba je omýt vodou. Dobrým způsobem je použití větší nádoby a síta. Poté je potřeba nechat semena dobře zaschnout, například na savém papíru a poté je vložíte do sáčků, které označíte příslušným druhem a také je důležité nezapomenout uvést správné datum. Skladujte v suchu a v bezpečí před hlodavci, moly a další havětí. Co se týče teploty, nemělo by být příliš horko.

Papírové sáčky

Je dobré papírové sáčky sesbírat do uzavíratelných nádob, například do šroubovacích sklenic nebo do plastových krabiček. A pak je skladovat ve skříni.

Přejeme bohatou úrodu z vašich rajčat.

Další články

2024-09-16T12:04:13Z dg43tfdfdgfd