ZRALOST MELOUNU PROZRADí Už JEHO SLUPKA

Meloun k létu neodmyslitelně patří. Radost z jeho koupě ale může vzápětí zkazit jeho chuť. Existuje ale několik tipů, díky kterým budete na cestě k nalezení dokonalého plodu zase o kousek blíž.

Zralost melounu prozradí už jeho slupka

I když je mnohými z nás meloun skloňován coby ovoce, ve skutečnosti se jedná o druh zeleniny. Konkrétně zeleniny, patřící do čeledi tykvovitých. Jen málokdo z nás si dokáže léto představit bez šťavnatého melounu. Občas je to ale trochu kumšt vybrat takový, který po rozkrojení bude zralý přesně tak akorát. My pro vás ale máme několik zajímavých tipů, díky kterým bude cesta za tím nejsladším melounem zase o poznání snadnější.

Léto bez melounu? To zkrátka nejde! A jen málokdo si tuto letní pochoutku dokáže v horkých letních dnech odříct. Lahodný, osvěžující a přirozeně sladký. Přesně takový by běl ten správný meloun být. Řada z nás se na něj těší celou zimu, a tak se není čemu divit, že šťastná ruka při výběru je v tuto chvíli rozhodně vítanou štěstěnou.

Osvěžující meloun z vlastní zahrádky? Jde to i u nás, možná nebude mít 10 kg, ale překvapí lahodnou chutí a čerstvostí

Žluté skvrny na kůře

Poměrně dobrým indikátorem při výběru melounu je jeho slupka. Řada z nás často sahá po krásně zeleném melounu, jenže pokud toužíme po krásně šťavnaté a sladké dužině, takový výběr se nám může spíše vymstít. Zralý meloun má totiž na spodní straně žlutou skvrnu, která souvisí s jeho pěstováním. Tato část totiž leží během zrání na zemi. Pokud je skvrna zespodu bílá nebo pokud je slupka zcela bez skvrny, raději se poohlédněte po jiném kousku. Rozhodující je i velikost, plod by měl mít ideální velikost kolem 3 kilogramů.

Suchá stopka

Dalším poměrně slibným ukazatelem zralosti melounu je i jeho stopka. Pokud je zelená a čerstvá, s největší pravděpodobností byl meloun utržen příliš brzo, a tak si na jeho dužině asi příliš nepochutnáte. Raději se poohlédněte pokusech, které mají stopku na první pohled suchou, zkroucenou a spíše nahnědlou. U nich totiž budete mít mnohem větší jistotu, že byly utrženy v ten pravý čas.

Hnědé stroupky dokáží v mnohém napovědět

Zespodu krom žluté skvrny hledejte i specifické hnědé stroupky. Ty totiž značí dostatečné opylení, tudíž bude meloun skutečně sladký.

Ještě, než vložíte meloun do nákupního košíku, vyplatí se také na jeho kůru zaklepat. Pro poklepání byste měli správně slyšet dutý zvuk, který indikuje správnou zralost melounu. A pozor si dejte také na lesklou slupku nebo třeba křupání dužiny při rozkrojení.

Krájení melounu může být občas trochu oříšek

Nakrájet meloun na úhledné kousky může občas připomínat tak trochu bojiště, navíc za předpokladu, že se nemůžete chlubit příliš ostrým nožem. Krom tipů na rozpoznání zralého melounu pro vás máme i jeden trik, díky kterému bude krájení melounu o dost jednoduší. Meloun rozkrojte na polovinu a následně ho řeznou stranou položte na prkénko. Vytvořte nejprve svislé a potom vodorovné řezy tak, aby vám vznikla pomyslná šachovnice. Jednotlivé kousky pak můžete snadno konzumovat bez obavy, že se potřísníte šťávou z melounu.

Související články

2024-07-05T13:45:36Z dg43tfdfdgfd