ZKUSILI JSME PřIPRAVIT MAJONéZU Z CIZRNOVéHO NáLEVU: VEGANSKá NáHRAžKA CHUTNá SKORO JAKO KLASICKá MAJONéZA A SNáZE SE DěLá

Před časem jsme psali článek o tom, jak se dá využít obyčejný nálev z konzervované cizrny. Jednou z mnoha možností je i majonéza, na níž nepotřebujete vajíčka. A protože nás zajímalo, zda to opravdu funguje, rozhodli jsme se udělat majonézu z cizrnového nálevu také a zjistit, zda se opravdu podobá té klasické z vajec. 

Jak využít nálev z cizrny?

Majonéza z nálevu z cizrny je jedním z hitů sociálních sítí. Předností této veganské pochoutky je, že je zcela bez vajec a využijete do ní zbytky – tedy nálev z konzervované cizrny, který většinou jinak vyléváme.

Tento nálev je ale ve skutečnosti skoro zázračná tekutina, která má dokonce svůj název aquafaba, a dokáže v různých pokrmech nahradit vejce, hlavně vaječné bílky (např. ve sněhu do těsta), což ocení hlavně vegani.

Pokud tedy vaříte často z cizrny, můžete kromě samotné luštěniny využít i nálev a nemusíte ho vylévat. V případě, že používáte sušenou cizrnu, která se nejprve namáčí a pak vaří, můžete použít i vodu, v níž se připravovala, ale ta nefunguje tak dobře jako nálev z konzervy nebo sklenice. 

Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi

Majonéza pro vegany

Přípravu této cizrnové veganské majonézy jsme viděli na Instagramu a velmi nás zaujala, a tak jsme se rozhodli ji vyzkoušet. Na majonézu z cizrny si vystačíte jen s pár ingrediencemi – kromě nálevu vám už stačí jen ocet nebo citronová šťáva, olej a sůl, případně pepř, hořčice nebo česnek na dochucení.

Nemusíte tak řešit, zda se vám podaří do správné konzistence vyšlehat vajíčka a nemusíte se ani obávat případných rizik spojených s konzumací syrových vajec. Je ale opravdu možné, že  z obyčejného nálevu vznikne omáčka, která vypadá jako majonéza? 

Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému

Jak se připravuje majonéza z nálevu?

Postupovali jsme podle následujícího receptu. Jak tedy na to? Budete potřebovat: 80 ml nálevu z cizrny + asi 12 kuliček cizrny, 1 lžíci (15 ml) citronové šťávy (z 1 citronu), 250 ml rostlinného (např. slunečnicového) oleje, 1 lžičku dijonské hořčice (10 ml), 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř. 

  1. Smíchejte citronovou šťávu, hořčici, tekutinu z cizrny a cizrnu ve vysoké nádobě, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla hlava ponorného tyčového mixéru. Mixujte při vysokých otáčkách, dokud nebude směs zcela hladká. Mixérem přitom pohybujte nahoru a dolů. 
  2. Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud se nevytvoří hladká krémová emulze. Podle chuti osolte a případně opepřete. Majonézu uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží přibližně týden. 

Naše zkušenosti: 

  • Hned na počátku našich pokusů jsme se dopustili chyby, neboť jsme použili konzervu cizrny značky Bonduelle, připravenou na páře. Ta ale nemá téměř žádný nálev. Přesto nás zajímalo, zda i z toho mála se dá něco vytvořit. Lehce jsme tedy nálev naředili vodou a opravdu z něj malé množství majonézy udělali. 
  • V druhém pokusu jsme ale vybrali cizrnu v láhvi z Lidlu, a to rovnou větší balení. Nálevu v ní bylo hodně, takže jsme se mohli rovnou pustit do mixování. Příprava majonézy je velmi snadná – jen vše vymixujete ponorným mixérem nebo rovnou ve velkém mixéru. My jsme použili právě ten ponorný.
  • Postupovali jsme jako u klasické majonézy - důležité je šlehat ve vysoké nádobě a mixérem pohybovat nahoru a dolů. Směs začne rychle houstnout, přestane být průzračnou a během chvilky vypadá jako klasická majonéza
  • Olej je dobré do ochuceného nálevu přilévat postupně a tenkým pramínkem, stejně jako byste připravovali běžnou majonézu. I když se v některých receptech objevuje olivový, spíš doporučujeme slunečnicový, neboť s tím olivovým měla majonéza nahořklou chuť. 
  • Pokud do majonézy přihodíte navíc i pár zrnek cizrny (jako máme uvedeno v receptu výše) a rozmixujete je v ní, bude mít majonéza lepší konzistenci. Lze ale udělat majonézu klidně i jen z nálevu. 
  • Na dochucení nám přišel lepší citron, majonéza s ním byla jemnější. Přidali jsme i trochu dijonské hořčice, která jí dodala pikantnosti.

Závěr: Majonéza z cizrny je chuťově velmi dobrá, na přípravu snadná a ještě při ní upotřebíte zbytky. Za nás si pozornost rozhodně zaslouží, ať už jste vegani nebo ne. 

Na fotografie z přípravy majonézy se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Samotnou cizrnu pak můžete využít třeba do tohoto salátu s bazalkou, který připravíte podle našeho video receptu

   

Přečtěte si také:

2024-04-30T08:19:56Z dg43tfdfdgfd