ZELENINOVé „KOSTKY“ SKVěLE DOCHUTí VýVAR čI OMáčKU: PřIPRAVENé JE MáTE BěHEM OKAMžIKU A JSOU úPLNě BEZ CHEMIE

Čerstvá zelenina a bylinky jsou čím dál častěji vyhledávanějšími ingrediencemi v našich kuchyních. Polévkové koření si mnoho domácností připravuje sušením vlastních bylinek, vytvořit si jde i obdoba maggi. My se ovšem podíváme na přípravu skvělého mraženého doplňku do mnoha pokrmů.

Čerstvost bez chemie

V dnešní době, kdy si mnoho lidí začíná více cenit kvality potravin, které konzumují, se stává trendem připravovat si jídlo od základu. Tedy včetně kořenících směsí. Jedním z nejzákladnějších koření, které se v našich kuchyních objevuje, je to polévkové. Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná.

Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...

Domácí koření

Vesměs stačí si usušit zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel, rajčata a všechnu další, jejíž chuť máte rádi. Přidáte oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, a nezapomenete ani na sůl, pepř a třeba trochu nového koření nebo bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru přetvořit na prášek, který už nám bude připomínat koření, na které jsme zvyklí z obchodů.

Pokud ovšem nechceme koření sypké, můžeme si vytvořit i tekuté. Například z libečku se dá připravit perfektní napodobenina populárního maggi, které na rozdíl od výrobku prodávaného v obchodech není obohaceno o žádné nechtěné látky, jako jsou dochucovadla a další chemické složky.

Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty

Mražený pomocník

Variantou je však také výroba zeleninových kostek, které svým způsobem mohou připomínat bujón. Stejně jako libečkové maggi jsou ovšem čistě přírodní a navíc je jejich trvanlivost opravdu dlouhá. Vzhledem k tomu, že se mrazí, nepodléhají rychlé „zkáze“, neplesniví a hlavně je máte po ruce vždy, když potřebujete povzbudit chuť polévky nebo omáčky.

Jak na svém instagramovém účtu ukázala uživatelka lilchef_lenka, je příprava těchto kostek, plných chutí a vůní otázkou pár chvil a jako pomocníky je rozhodně oceníte. A navíc, na každé jídlo, kde chcete zeleninový „malý zázrak“ použit, tedy vývar, rizoto, omáčku nebo krémové polévky, stačí použít jednu kostku.

Zeleninové kostky

Na přípravu chutných kostek budete potřebovat: 3 mrkve, 1 kedlubnu, 1/2 celeru, 3 cibule, 2 petržele, čerstvé listy petržele, olivový olej (není podmínkou).

Jak na to?

  1. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte.
  2. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem (můžete pokapat olivovým olejem) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 45 minut.
  3. Poté zeleninu rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele a směs vložte do formy na led, popřípadě třeba do prázdného „vnitřku“ bonboniéry.
  4. Nechte v mrazáku a podle potřeby vyjměte požadovaný počet kostek a využijte.

Náš tip: Pokud máte rádi vývary, připravte si výborný hovězí podle našeho videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-05-09T15:04:41Z dg43tfdfdgfd