ZAžIJTE FRANCOUZSKOU PROVENCE V ČESKU. LEVANDULOVá POLE MůžETE NAVšTíVIT I V PůLCE LéTA

Ve světě roste okolo 45 druhů a stovky kultivarů levandule, které se od sebe liší květy, velikostí, zbarvením, vůní, vlastnostmi i využitím. U nás se pěstuje nejčastěji levandule lékařská a v poslední době také levandule francouzská neboli lavandin či grosso. Jaký je mezi nimi rozdíl? A kam za nimi ještě teď v půlce léta vyrazit?

Rod Lavandula patří do čeledi rostlin hluchavkovitých (Lamiaceae) a obsahuje přes 45 druhů a stovky kultivarů. Domovinou levandule je Středomoří a severní Afrika, kde roste na slunných stráních v suché, hlinito-písčité půdě.

NENECHTE SI UJÍT NÁŠ SPECIÁL JAK PĚSTOVAT A  ZPRACOVAT LEVANDULI

Není levandule jako levandule

Mezi nejvíce pěstované levandule u nás patří klasická levandule lékařská (Lavandula angustifolia), které se říká také levandule pravá, a levandule francouzská neboli lavandin či grosso (Lavandula x intermedia Grosso). Lavandin vyšlechtil Pierre Grosso v roce 1972 a od té doby se pěstuje na většině levandulových polí ve Francii, zejména v Provence, kde už z dálky září lavandinová pole svou fialově modrou barvou.

Každá z levandulí má ale své specifické vlastnosti i využití. Už na první pohled můžeme vidět několik odlišností.

Květy levandule

  • Levandule lékařská je spíše zářivě modrofialová, nabízí různé odstíny od purpurové až po modrou (může být i růžová a bílá).
  • Lavandin má květy sytě tmavě fialové až namodralé.
  • Co se velikosti týče, grosso má delší stonky, ale i větší, hustější a navíc uspořádanější květy.
  • Levandule lékařská kvete dříve – obvykle od června, lavandin rozkvétá o zhruba tři týdny později.
  • Obecně se dá říct, že levandule kvete od června do srpna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Džínový věnec s levandulí, mušličkami a oblázky: Vyrobte si dekoraci s vůní léta

Vůně levandule

  • Lavandin voní velice intenzivně, je výraznější a připomíná trošku kafr.
  • Levandule lékařská má naopak jemnou, květinovou a uklidňující vůni.

Využití lavandinu

  • Lavandin je skvělou volbou pro milovníky levandulové vůně! Lavandin se používá zejména do interiérových vůní a parfémů a jako součást masážních olejů k úlevě od křečí a uvolnění ztuhlých svalů. Má relaxační, uvolňující a zklidňující účinky.
  • Lavandin příliš nepoužívá v potravinářství, ale můžeme si z něj udělat třeba sirup, do jídla a nápojů se nicméně doporučuje raději levandule lékařská.
  • Lavandin je vhodnější pro okrasné kytice. Jeho květy jsou totiž delší a hustější i aromatičtější.

INSPIRUJTE SE: Domácí sirupy z květů černého bezu, levandule a rebarbory: Udělejte si osvěžující lék

Jak se používá levandule lékařská

  • Klasická levandule lékařská se využívá pro své účinky na tělo a mysl v lidové medicíně, protože přirozeně podporuje spánek, uklidňuje nervy, působí proti křečím a snižuje krevní tlak.
  • Pro své antiseptické, protizánětlivé a hojivé účinky se používá k ošetření drobných poranění, příznivě působí při kožních problémech.
  • Skvěle se hodí do ovocných salátů, nápojů a do pečiva, skvělý je sirup do domácích limonád a čajů, olej nebo ocet.

PŘEČTĚTE SI: Návod na domácí masážní olej z levandule, růže, šalvěje, heřmánku i dalších bylin

Tipy na levandulové výlety

  • Levandulové pole nazvané „Levandule de Žermanické moře“, které najdete v Bruzovicích v podhůří Beskyd, vás uchvátí. Je tu vysazena levandule lékařská i lavandin čili grosso. V rámci samosběru můžete stříhat oba typy a kombinovat je. Na poli je vysazeno na 9000 levandulí. Jsou zde také rozmístěny židličky a různé posezení ve stylu a barvách Provence. U stánku lze zakoupit chlazenou levandulovou limonádu z vlastního sběru levandule lékařské a také levandulový sirup s jedinečnou chutí a vůní. Vše z ekologického zemědělství. Na levandulové pole je vstup zdarma.
  • Kousek francouzské oblasti Provence najdete také na jihu Moravy v malé obci Starovičky. Můžete si tu jen tak posedět, dát si něco dobrého s chutí levandule nebo si odnést voňavou kytici domů.
  • Poblíž Prahy najdete tzv. Levandulové údolí v obci Chodouň ve Středočeském kraji.
  • Levandulový koberec najdete také v Ostravě-Porubě, kde se nachází přímo v centru města. Na konci období květu levanduli ostříhají a lidé si mohou odnést jakékoliv množství zdarma v rámci tzv. levandulového dne.

Podívejte se také na reportáž z levandulové farmy v Bruzovicích:

Zdroj: CNN Prima News, francouzskydum.cz, sedesatka.cz

2024-07-27T04:19:49Z dg43tfdfdgfd