VšE O KEDLUBNě: JAK JI POUžíT V TEPLé I STUDENé KUCHYNI? PřIPRAVTE SI TřEBA CHUTNé říZKY, LEHKý SALáT čI ZDRAVé KIMCHI

Bulva kedlubny může mít kulovitý či zploštělý tvar a zelenou nebo modrofialovou slupku. Bulva se dá konzumovat, dokud není zdřevnatělá. Chutné a velmi zdravé jsou i mladé kedlubnové lístky, které obsahují mnohem více vitaminu C i vápníku než bulvy.

  • Kromě vitaminu C a vápníku obsahuje kedlubna také vitamin B, železo, hořčík, mangan, draslík, biotin a kyselinu pantotenovou, které výborně prospívají zdraví.

Jak využít kedlubnu ve studené kuchyni?

Rané jarní bulvy je nejlepší konzumovat syrové, skvěle se hodí jako součást oblohy k hlavním chodům či ke svačině. Mladé jarní lístky můžete najemno nasekat a posypat jimi například brambory či hotový pokrm.

Jak využít kedlubnu v teplé kuchyni?

V teplé kuchyni se kedlubna výtečně hodí do polévek. Oblíbené je kedlubnové zelí, kterým můžete nahradit to klasické, výborně si totiž rozumí i s knedlíkem či noky a masem. Nebojte se kedlubnu také zapéct či naplnit.

 

Kedlubna: Trocha historie a zajímavostí

Kedlubna patří mezi nejstarší košťáloviny. První zmínky o ní pocházejí už z roku 70 př. n. l. V Evropě se stala součástí receptů až v 15. či 16. století, kdy se z klášterů rozšířila mezi světské obyvatelstvo. Kedlubna pochází zřejmě ze Středomoří a střední části Asie.

  • Kedluben existuje několik druhů. Velmi oblíbený je pozdní druh, který se nazývá Gigant, dá se skvěle uskladnit i během zimy.

Zdroj: časopis Apetit

2024-07-26T05:27:57Z dg43tfdfdgfd