VYZKOUšENO: POLSKO JE HITEM LETNíCH DOVOLENýCH, DO VODY TAM ALE JEN TAK NěKDO NEVLEZE

Foto: Shutterstock

Polsko je pro mnohé z nás destinací, která není tak úplně známá. Rozhodně dříve Polsko pokulhávalo v oblíbenosti vedle prověřeného a oblíbeného Chorvatska nebo Řecka. Je to stále země, která je zatím až tak úplně nepoznaná a nepolíbená masivním přílivem českých cestovatelů. Může to být tím, že přece jen jistota byla Chorvatsko nebo Řecko, případně Itálie a Španělsko (ostrovy Mallorka, Kanáry) nebo bylo důvodem větrné počasí a chladnější Baltské moře.

Zajímalo nás v redakci, jaké to v Polsku je a vyrazili jsme nyní v červenci autem do přímořského letoviska Rewal, což je malá, příjemná vesnice v severozápadním Polsku v okrese Gryfice (Powiat gryficki) v Západopomořanském vojvodství. Rewal najdete 37 km od Kolobřehu (Kolobrzech). Rewal patří mezi oblíbená místa vyhledávaná turisty, kterým má co nabídnout.

Ubytování

Jak jsme zjistili, sehnat zde ubytování vůbec není problém. Přes oblíbené ubytovací aplikace si můžete vybrat, jaký typ ubytování vám vyhovuje a kolik za něj chcete zaplatit. Samozřejmě, pokud je blízko u pláže, bude dražší.

Foto: Klára Křížová

Milá atmosféra

Myslíme si, že Rewal, podobně jako další polská letoviska u moře, na vás dýchne přímořskou atmosférou. Restaurace a bary kousek od pláže s vyhlídkami na moře, promenády, stánky s občerstvením a suvenýry najdete na každém roku. Vše působí uspořádaně a mile. Máte tady pocit, že jste na dovolené u moře, kde se vám líbí. Zejména večer jsou restaurace a bary s různými světýlky velmi poutavé a romantické, vůně připravených jídel vás láká sednout si a něco si dát. I když je tady mnoho turistů, kapacita restaurací nám přišla ucházející, nebylo v době, kdy jsme tady byli, nutné dělat si rezervaci na večeře.

Ceny jídel

Ceny a výběr nabídky jídel nám také přišly přijatelné. Kromě mořských ryb a mořských plodů nám nabídka jídel přišla velmi podobná jako u nás v ČR a to i cenově. Je jasné, že si připlatíte za čerstvou rybu, ale za stejk nebo maso z grilu, případně za smažený nebo grilovaný sýr dáte podobné ceny jako u nás (170 Kč-300 Kč, podle toho, v jaké restauraci si to dáte).

Foto: Klára Křížová

Pláže

Ve vesnici Rewal najdete pláž velmi snadno, nemusíte nikam jezdit. Všude jsou směrovky, díky kterým nezabloudíte a dojdete na širokou a rozlehlou pláž. Pláže jsou veřejné a přišlo nám, že hezky uklizené. Za poplatek jsou slunečníky, případně zábrany proti větru, také budky či paravány. Ty jsme nevyužili, vystačili jsme si s vlastními slunečníky a ručníky, na které jsme si lehli. Pláže mají hezký světlý jemný písek a vstup do vody je velmi pozvolný. Takže pokud jedete s dětmi, je to pohoda, mohou si bezpečně hrát na břehu.

Foto: Klára Křížová

Moře

Moře je důvodem, proč si vybíráme dovolenou v destinacích, které ho mají. Láká nás představa, jak si zaplaveme, zrelaxujeme, pohoupáme se ve vlnách a užijeme si tyhle radovánky na maximum. Tady samozřejmě také můžete toto všechno dělat, nicméně limitem je teplota vody. Musíme říci, že i když bylo vedro a těšili jsme se na koupání, vlézt do vody byl pro nás spíš test odvahy. A málokdo ji ale má. Voda v Baltu je prostě studená, moře mělo 18 stupňů. I když někdo říká, že je příjemně osvěžující – což samozřejmě někdo tak cítit může, nám přišla studená dost. A když jsme tam vlezli, po chvíli plavání raději jdete na vyhřáté lehátko či ručník, než byste si ve vodě hověli půl hodiny, což byste udělali, kdyby bylo moře teplé, jako na jihu Evropy. To vidíme jako mínus dovolené v Polsku.

Foto: Klára Křížová

Vítr

Před tím, než jsme jeli do Polska, jsme četli, že na místních plážích pofukuje vítr, což může být někdy nepříjemné. Musíme to potvrdit, protože nebyl den, kdy by nefoukalo. Takže různí pomocníci, díky kterým na vás na pláži nefouká, chrání vás před větrem, jsou vítáni.

Závěr:

Vesnice Rewal a její okolí byla velmi příjemná destinace, s hezkou zástavbou a útulnými restauracemi a obchody. Musíme pochválit místní kuchyni, vždy jsme se velmi dobře najedli a neutratili jsme příliš. Cesta do Rewalu trvala 7 hodin, je to z Prahy 660 km. Jelo se dobře, většina cesty je po dálnici. Lidé jsou v Polsku milí a polštině je částečně rozumět, i když jí neumíte. Co se týká nákupů, také jsme byli spokojení, množství cetek a suvenýrů uspokojilo naši touhu po nákupech dostatečně. Jako mínus vidíme to, že je moře studené a dost tady fouká. Lenošení na pláži si jde v rámci možností hezky užít, ale koupání a hovění ve vodě má své limity. Pokud vám to nevadí, pak tady budete maximálně spokojení.

Naše další články:

Zdroj: Vlastní zkušenost autorky, cs.seatemperature.net/current/poland/rewal

Související články

2024-07-27T09:03:48Z dg43tfdfdgfd