VYZKOUšENO: ARTE SELLA, GALERIE V PříRODě POD šIRýM NEBEM V ITALSKé OBLASTI VALSUGANA NADCHNE KAžDéHO NáVšTěVNíKA SVOU ORIGINALITOU

Jedná se o umělecký projekt nacházející se v italských Alpách, konkrétně v údolí Sella ve Valsuganě. Jak jsme se sami přesvědčili, má co nabídnout v jakémkoliv ročním období. Arte Sella je proměnlivá v čase, v létě si návštěvu užijete z jiného úhlu než v zimě ve sněhu. Těšíme se, pokud budeme v Itálii v zimě, pak návštěvu venkovní galerie Arte Sella rozhodně nevynecháme.

Third paradise - the trench of peace/Michelangelo Pistoletto

Foto: Pierluigi Orler Dellasega

Jedná se o jedinečnou výstavu současného umění, která je umístěna pod širým nebem a vzájemně integruje přírodní prostředí s uměleckými díly. Arte Sella vznikla v roce 1986 a od té doby se stala významným místem pro setkávání umělců a milovníků přírody. Také je to místo, které navštěvuje mnoho návštěvníků po celý rok.

Umění a příroda se spojují v nepřetržitém dialogu, umělci, kteří zde vytvořili svá díla a budou tvořit ví, že jejich díla musí souznít s tímto originálním místem. Výtvarná díla jsou vytvářena z přírodních materiálů jako je dřevo, kámen, listí a další prvky, které se nacházejí. Jsou koncipována tak, aby harmonicky zapadala do přírodního prostředí a často s ním interagovala. Některá díla jsou trvalá, zatímco jiná jsou dočasná a postupně se rozpadají či mění pod vlivem přírodních podmínek. Tento proces symbolizuje cyklus života a přírody.

Soltice/Roberto Conte

Foto: Klára Křížová

Máte tady šanci vidět dřevěné stavby, zpracované kameny, ale i různě zpracované kmeny. Díla, která tvoří vzrostlé stromy a jejich tvarované koruny. Cestou přes louky a les se můžete kochat různými vzdušnými artefakty rozdílných velikostí, kdy každé dílo má svůj originální příběh. Umělci vytvářejí svá díla přímo na místě, při procházce po vyznačených trasách některé z nich můžete vidět, jak je tvoří. Mají různé styly a přístupy, ale vždy platí, že jejich dílo sem musí zapadnout, splynout s filosofií tohoto místa. Arte Sella je tedy fascinující spojení umění a přírody, které nabízí jedinečný způsob, jak si vychutnat krásu přírodního prostředí spolu s kreativními výtvory lidské představivosti.

Když procházíte po vyznačené pěšině, žasnete, jak jsou vystavená díla nápaditá a originální.

Stones/Francois Lelong

Foto: Klára Křížová

Podívejte se na fotografie, které představují některá z nich. Několik zajímavých artefaktů vám také ráda představím, neměli byste je vynechat, pokud se sem vypravíte.

Jedním z umělců, kteří mají v této neuvěřitelné galerii své dílo je i český umělec Krištof Kintera. Ten je známý svými inovativními a často provokativními díly, která kombinují sochařství, instalaci a multimédia. Jeho práce často zahrnují každodenní předměty, které přetváří nečekaným způsobem, čímž zkoumá témata jako městský život, konzumerismus a lidskou podstatu.

Memorial světla, které bylo/Krištof Kintera

Foto: Klára Křížová

Dílo Krištofa Kintery je dokonce jedním ze symbolů Arte Selly, o tak významné dílo jde. Jedná se o jakousi věž z použitých zářivek, ale když se na ni díváte, hned vás nenapadne, že jde o zářivky. Musíte jít blíž a celé to pozorovat, jak je to neobyčejné a krásné a při tom základ je tak jednoduchý. Dílo se jmenuje Memorial světla, které bylo. Jak v průvodci galerie citují autora: „Zářivky poskytují světlo do našich životů. Jsou to velmi obyčejné předměty, které považujeme za samozřejmost a už je nepovažujeme za něco magického. Jedná se o hmatatelný monument zrozený z něčeho tak nehmotného, jako je světlo, a připomíná nám, že i když je umělé, je živé. Tato práce podtrhuje, jak lze velmi obyčejný předmět, který zjevně není hoden naší pozornosti, použít se záměrem dát život něčemu magickému: jak se v pohádkách stává, obyčejné se může stát neobyčejným.

Arte Sella nabízí mnoho fascinujících uměleckých děl, která jsou vytvořena z přírodních materiálů a dokonale se integrují do okolního prostředí. Některá z nejzajímavějších a nejznámějších děl, která byste neměli při návštěvě vynechat, jsou například tyto:

Cattedrale Vegetale (Vegetální katedrála), autorem je Giuliano Mauri

Cattedrale Vegetale/Giuliano Mauri

Foto: Shutterstock

Jedno z nejznámějších děl v Arte Sella. Tato impozantní struktura připomínající katedrálu je vytvořena z kmenů stromů a větví. Postupem času roste a mění se, čímž symbolizuje spojení mezi architekturou a přírodou. Katedrála je něco jiného než architektonické, náboženské nebo estetické dílo nebo možná je to všechno, ale také něco víc. Stromy jsou zakomponované do velké konstrukce, která slouží k ochraně a vedení růstu osmdesáti stromů a má svůj jasný účel. Větve jsou v této práci spojeny do skutečných sloupů, které se zvednou až do dvanácti metrů a pak se další tři metry zakřiví vzhůru. Pilíře uspořádané ve dvojicích vytvářejí oblouky jako klenby gotické lodi. Správci galerie mají jasné instrukce, jak přesně větve prořezávat a tvarovat, aby dílo dorostlo do své dokonalosti.

Geometric wood, autorem je Urs Twellman

Geometric wood/Urs Twellman

Foto: Klára Křížová

Tato zajímavá stavba, složená z vyřezávaných dřevěných dílů přikládá výzvu k hledání neočekávaných úhlů pohledu a naznačuje, jak je přirozenost tvořena strukturou neúplných synchronizací a kloubů určována věčnou dynamikou. Můžete si do ní vlézt a vyzkoušet si ohled ven, obklopení různými tvary a hranami.

Common root, autorem je Henrique Oliveira

Common root/Henrique Oliveira

Foto: Klára Křížová

O tomto neuvěřitelném díle, u kterého se zastavíte se zatajeným dechem autor Henrique Oliveira říká: „Mým přáním je, aby dílo mohlo být jakousi transformační energií, která jde pod povrch světa. Spíše, než stavění sochy bych si rád nějakou vypěstoval. V budoucnu to jistě bude možné, zatím se o tom dá snít tvrdým řemeslným procesem. Technologie není jen ve strojích, mění se v myslích lidí.“.

Jako návštěvník a pozorovatel musím říci, že socha stromu je fascinující. Musíte přemýšlet o tom, jak to mohlo vyrůst, vypadá tak skutečně! Ležící strom se dvěma korunami uprostřed dělí jednoduchý uzel. Strom nemá žádné kořeny, ale na obou stranách koruny. Až při detailním zkoumání zjistíte, že uzel nevznikl moderovanou hříčkou přírody, ale je dokonale dotvořen. Je to opravdu unikátní věc!

Liquid Landscape, autorem je Daan Roosegaarde

Autor, Daan Roosegarde popisuje své dílo takto: „To, co se zprvu může zdát jako malá duna nebo malá holandská hráz, se promění v tekutou krajinu v okamžiku, kdy na ni vkročíte. Při chůzi na umělecké dílo o rozloze 50 m2 se povrch začne pohybovat a v trávě se objevují jemné vlnky. Pečlivě navržená koláž z místní půdy a vody je pohřbena v italské zemi a pokryta na zakázku vyrobenou flexibilní nádobou na živiny a trávu. Čím více návštěvníků vstoupí na umělecké dílo, vlnění bude živější a symbolizuje naši ekologickou stopu.

"LIQUID LANDSCAPE je radikální nové sochařské myšlení; jako antisocha je téměř neviditelná, v níž je návštěvník vyzván, aby se stal uměleckým dílem.", řekl o díle Emanuele Montibeller, umělecký kurátor Arte Sella. Tím, že návštěvníky zve k interakci a hře, LIQUID LANDSCAPE zpochybňuje konvenční očekávání sochařství a naši perspektivu materiality s pevnou látkou, která se mění v kapalinu.

Na pozadí pevné alpské hory obklopené přírodou a ročními obdobími symbolizuje umělecké dílo změnu našeho klimatu. Myslíme si, že náš svět je statický, ale není; neustále se mění. LIQUID LANDSCAPE hravě inspiruje návštěvníky, aby znovu ocenili svůj vztah k přírodě a jejímu vlivu na Zemi jako výzvu k akci,“ doplňuje Emanuele Montibeller.

Musíme říci, že Liquid Landscape je něco, čemu hned nemůžete věřit. Když se díváte na trávník, který je lehce vystouplý a nic jiného něž provázek kolem na něm není, říkáte si, co to má asi být? Vždyť tady nic není. Jakmile ale přijmete výzvu se na vyvýšený trávník postavit, dostanete se do jiné dimenze. Nečekané se stane skutkem. Dobře opečovaný trávník se pod vámi rozvlní a vy máte pocit jako byste šli po vodní posteli. Je to tak vtipné, zábavné, a tak originální! V souvislosti s popisem díla tak propojené. Úplně vás nadchne, jak to mohl někdo vymyslet a dovést realizaci do konce. Jedním slovem fantastické! Podívejte se na naše video,“ říká cestovatelka a autorka článku Klára.

Nemůžeme popsat vše, co v této neskutečné přírodní galerii můžete vidět a být aspoň na chvíli toho součástí. Tak alespoň zmiňujeme dalších několik tipů.

Trabucco di Montagna, autorem je Arne Quinze

Trabucco di Montagna/Arne Quinze

Foto: Klára Křížová

Velká dřevěná konstrukce, která připomíná tradiční italské "trabucco" rybářské sítě. Tento moderní umělecký kousek je výrazným příkladem spojení přírodních materiálů s inovativním designem.

The Stele, autorem je Steven Siegel

The Stele/Steven Siegel

Foto: Klára Křížová

Zajímavé dílo tvořené vrstvami recyklovaného papíru, které se postupně rozkládá a mění pod vlivem počasí. Symbolizuje cyklus života a pomíjivost materiálů. Papír tvoří noviny.

La Ruota del Tempo (Kolo času), autorem je Anne Demijttenaere

Toto dílo je tvořeno z dřevěných větví uspořádaných do kruhového tvaru. Reprezentuje cyklickou povahu času a přírodní procesy.

La Ruota del Tempo/Anne Demijttenaere

Foto: Pierluigi Orler Dellasega

Každé z těchto děl je unikátní a nabízí návštěvníkům hluboký zážitek, kde se umění prolíná s přírodou. Arte Sella je skutečně magickým místem, které inspiruje k zamyšlení nad naším vztahem k přírodnímu světu a umělecké tvorbě.

Kromě samotné výstavy Arte Sella pořádá různé workshopy, koncerty a další kulturní akce. Cílem je nejen prezentovat umění, ale také vzdělávat a inspirovat návštěvníky všech věkových kategorií.

Arte Sella je tedy fascinující spojení umění a přírody, které nabízí jedinečný způsob, jak si vychutnat krásu přírodního prostředí spolu s kreativními výtvory lidské představivosti.

Jak se sem dostat? Pokud pojedete autem, což je nejjednodušší, tak z města Trento je to asi 40 km po silnici SS47 směrem na Pergine Valsugana a dále do Borgo Valsugana. Z Borgo Valsugana pokračujte do města Malga Costa, kde se nachází vstup do Arte Sella.

Valsuganu najdete v regionu Trentino a dojedete sem autem z České republiky za 7-8 hodin. Je to vzdálenost, na kterou jsou ti, co mají rádi Itálii, zvyklí, odměnou za čas strávený na cestě jsou italská místa, která si oblíbíte a budete se sem chtít vrátit. Co si můžete užít v oblasti Valsugana? Na své si přijdou milovníci jezer a koupání (dvě krásná jezera, Caldonazzo a Levico leží blízko sebe a jsou krásná) stejně tak jako ti, kteří mají rádi hory. Oslovit vás může Alta Via del Granito v místních horách Lagorai, která nabízí krásné okruhy pro vícedenní túry. Tato oblast myslí i na vyznavače cyklistiky a dalších letních sportů. Najdete tu kvalitní ubytování od různých dobře vybavených kempů až po apartmány nebo špičkové hotely. A místní kuchyně? Pokud máte rádi italská jídla, pak si tady budete připadat jako v ráji.

CENY VSTUPU ARTE SELLA 2024 (ceny se mohou lišit)

Dospělí € 10,00 na osobu.

Děti od 11 do 16 let - € 5,00 na osobu:

Zlevněná vstupenka € 8,00 na osobu platí pro skupiny pro více jak 25 osob

Zdroj: Vlastní zkušenost autorky, artesella.it/it/, studioroosegaarde.net/project/liquid-landscape, visitvalsugana.it/it/, visittrentino.info/it

Naše články:

Související články

2024-09-16T11:12:43Z dg43tfdfdgfd