VOUSATEC V LéTě A NA PODZIM: ZáKLADY PéčE O TUTO OKRASNOU TRáVU

Vousatec patří mezi atraktivní rostliny, které dokážou udělat spoustu parády v létě, na podzim i v zimě. Vousatec má odborný název dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides). Rychle roste, ale jeho konečná velikost je malá, takže je vhodný i do malé zahrady. Má pěkný tvar a krásné květenství, pro které se řadí mezi nejoblíbenější okrasné trávy vůbec. Upozorní na sebe především kartáčovitým květenstvím, jehož délka může být 5 až 20 cm a jejich barva se může měnit od žluté, hnědé, do černé až tmavě fialové.

Vhodné stanoviště

Volba správného stanoviště vás může ušetřit některých budoucích potíží. Vousatec vyžaduje teplé místo, ale nejlépe v polostínu. Aby nedošlo k polámání trsů, je dobré, aby místo bylo chráněno před silným větrem. Je důležité, aby substrát byl dobře propustný, ale vlhký. Rostlina nesnese dlouhodobé sucho, osudné jí ale může být také přemokření.

Vousatec v létě

Péče o rostlinu v létě spočívá především v zavlažování. Rostlina potřebuje zálivku tak akorát – nedaří se jí v suchu (bude vadnout) a v příliš podmáčené půdě bude uhnívat. Pokud je půda chudá, můžete ji přihnojit minerálními hnojivy určenými pro okrasné trávy nebo zahradní rostliny. Hnojíme podle návodu na obalu výrobce hnojiva.

Vousatec na podzim

Vousated je mrazuvzdorný do -23 °C. To znamená, že jej na zimu není třeba nijak chránit ani zastřihávat. Mladé rostliny (první rok po výsadbě) můžete lehce přikrýt listy nebo slámou. Není potřeba trávu zkracovat ani jinak stříhat. Se zimou si poradí a co víc – namrzlé trsy mohou být nádhernou dekorací. Jediné, co byste před příchodem mrazíků měli udělat, je svázat je do snopů. Díky tomu se sníh nedostane dovnitř rostliny a nezpůsobí tak hniloby.

Péče na jaře

Teprve na jaře seřízneme trsy na 5 až 10 cm nad zemí. Časem se může stát, že keře zestárnou. Každé 4 až 5 let je třeba záhon zmladit.

Zdroje info:

https://www.zahradnictvi-flos.cz/pennisetum-alopecuroides-dochan-psarkovity.html

https://muratordom.pl/ogrod/rosliny/rozplenica-japonska-kroluje-latem-w-ogrodach-jak-uprawiac-rozplenice-japonska-aa-2Utp-xenE-V7Hv.html

 Foto: Pixabay

The post Vousatec v létě a na podzim: základy péče o tuto okrasnou trávu first appeared on Naše zahrada.

2024-09-07T08:41:39Z dg43tfdfdgfd