VIETNAMSKá SEKANá CHả LụA Z VEPřOVéHO MASA JE NESKUTEčNě JEMNá A DíKY RYBí OMáčCE CHUťOVě VýRAZNá

Sekanou považujeme za typicky českou, maximálně bavorskou, specialitu, na podobném jídle si však pochutnávají i v dalekém Vietnamu. Vietnamská sekaná je trochu jiná než ta naše – mnohem jemnější, což je i důvod, proč se jí často říká šunka. A navíc si ji snadno uděláte i doma. 

Trochu jiná sekaná

Vietnamská sekaná neboli šunka je jednou z oblíbených vietnamských specialit a narazit na ni už můžete i ve vietnamských bistrech u nás. Známá je pod různými názvy – kromě chả lụa se jí říká i giò lụa.

Setkat se můžete i s názvem chả chien, v tomto případě jde o výrobek smažený, neboť výraz chien znamená smažený. Její alternativou je pak chả quế se skořicí, populární v severním Vietnamu

Nejlepší asijský street food: Ochutnejte voňavé vietnamské bagety s francouzským šarmem!

Speciální vietnamský salám

Chả lua je vlastně typ klobásy či salámu. Ačkoli je občas nazývána šunkou, jde spíš o salám typu mortadela nebo lyonský salám. S těmito měkkými saláty ji spojuje její jemná textura a také vepřové maso, z něhož se vyrábí.

Existuje však i verze s hovězím masem a bylinkami chả bò. Trochu jiná je i chả huế, která je sice také vepřová a vaří se na páře, ale obsahuje celá zrnka černého pepře a větší množství česneku.

Originální bavorská sekaná je jemná jako salám, lehkou pikantnost dodá zázvor a šťavnatost zajistí ledová tříšť

Vařené v banánovém listu

Tradiční vietnamská sekaná se ovšem běžně dochucuje rybí omáčkou, která ji dodává specifickou chuť. Maso je důležité umlít dostatečně najemno, aby měla sekaná tu správnou konzistenci.

Ve Vietnamu se ochucená masová směs vaří na páře, vytvarovaná do podoby válečku a zabalená do banánového listu, který dodá sekané další rozměr chuti. Banánové listy lze sice u nás koupit v některých specializovaných eshopech, ale můžete je nahradit i obyčejným alobalem.

Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?

Jak připravit chả lua?

Hotová chả lua se podává nakrájená na plátky a dává se obvykle do nejslavnějšího vietnamského pouličního občerstvení bagety bánh mi, nebo se podává k další, u nás méně známé vietnamské specialitě – slaným palačinkám bánh cuốn.

Můžete ji ale přihodit i do polévky, podávat se zeleninou nebo třeba smaženou s rýžovými nudlemi a obloženou pro zpestření tradičními asijskými bylinkami. A jak tedy vietnamskou sekanou připravíte? 

Budete potřebovat: 1 kg najemno mletého vepřového masa, 4 lžíce ledové vody, 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci rostlinného oleje, 2 lžíce cukru, 1 lžíci bramborového škrobu, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 3/4 lžičky prášku do pečiva, alobal.

  1. V míse nejprve smíchejte ledovou vodu, rybí omáčku, rostlinný olej, cukr, bramborový škrob a mletý bílý pepř a dobře promíchejte.  Přidejte prášek do pečiva a promíchejte. Pak přidejte mleté maso a vše důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Směs vložte do mělké krabičky (aby byla sekaná nízká) a uložte do mrazáku. Nechte chladit 3 hodiny nebo dokud vepřové maso neztuhne, ale nebude zcela zmrzlé.
  2. Pak směs po částech promixujte v kuchyňském robotu dohladka. Pulzujte vždy 10 sekund a poté nechte 10 sekund stroj odpočívat. Proces opakujte pětkrát. Během mixování seškrabujte maso ze stěn. 
  3. Pak z masa vytvarujte dva válečky a zabalte je do potravinářské fólie. Několikrát jimi bouchněte o pracovní plochu, abyste odstranili co nejvíc vzduchových bublin. Válečky uhlaďte a upravte tvar. Vložte je opět do lednice a nechte chladit dalších 20 minut. Nakonec oba válečky pevně zabalte do alobalu a převažte ještě provázkem, aby se nerozpadly. 
  4. V hrnci přiveďte k varu vodu, na ni položte pařáček a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a na pařák položte rolky. Přiklopte a sekanou vařte na páře přibližně 30 minut. Pak ji nechte vychladnout, rozbalte a můžete podávat. 

Náš tip: Máte-li rádi vietnamskou kuchyni, můžete vyzkoušet i u nás oblíbené závitky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Chả lụa
Runawayrice.com: Steamed Pork Roll (Cha Lua / Gio Lua)
 
 

Přečtěte si také:

2024-06-19T15:43:15Z dg43tfdfdgfd