UVAřENé TěSTOVINY OHřEJETE SNADNO BEZ ZTRáTY JEJICH CHUTI I TVARU: DOKážE TO I AMATéR, STAčí PáNEV, TROUBA NEBO PáRA

Stává se nám to celkem běžně. Uvaříme víc těstovin, než v daný okamžik využijeme jako přílohu třeba k omáčce a zbyde nám ještě několik porcí na dalším den. Často ovšem při ohřevu docílíme pouze toho, že se nám těstoviny rozvaří nebo ztratí svou chuť. Jak se takovým nepříjemnostem vyhnout a vychutnat si skvělou pastu i napodruhé?

Způsobů je mnoho

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější potraviny na světě. Jsou rychlé na přípravu, univerzální a chutné. Mnozí z nás však často čelí otázce, jak správně ohřívat již uvařené těstoviny, aniž by ztratily svou typickou chuť a tvar.

Možností je několik a zdaleka se nejedná o nějaké složité postupy, které by nezvládl i nezkušený „kuchař“. Stačí si jen vybrat, který ze způsobů by vám mohl vyhovovat nejlépe.

Sedm nejlepších pomazánek pro rychlé večeře: Legendární vajíčková klasika, ale také liptovská s ančovičkami a kapary

Ohřev na pánvi

Jednou z nejefektivnějších metod, jak ohřát těstoviny, je použití pánve. Přidejte na pánev malé množství olivového oleje nebo másla a těstoviny jemně prohřejte na střední teplotě. Tento způsob zajistí, že se těstoviny neslepí a zachovají si svou chuť. Navíc, pokud máte po ruce nějaké bylinky nebo parmezán, můžete je přidat na konec ohřívání pro vylepšení chuti.

Rychlé řešení

Pro rychlý ohřev je možné použít také mikrovlnu. Těstoviny vložte do vhodného nádobí a přikryjte je vlhkým papírovým ubrouskem. Pokud chcete, můžete přidat trochu vody nebo omáčky. Ohřívejte na střední výkon a občas promíchejte, aby se teplo rovnoměrně rozložilo. Mikrovlnná trouba je skvělou volbou, především, když spěcháte.

Holka u plotny radí: Okurkový džem s mangem voní vanilkou a je skvělý nejen k sýrům

Pro větší množství

Pro ty, kteří dávají přednost tradičnějším metodám, je tu možnost ohřevu v troubě. Těstoviny umístěte do pekáče, přikryjte alobalem, podlijte trochou vody a pečte pár minut na nižší teplotu, ideálně 150 °C. Tento způsob se hodí především, když ohříváte větší množství těstovin a zajišťuje, že zůstanou šťavnaté.

Z jednoho hrnce

Nejjednodušším způsobem se ohřívání přímo v omáčce, ke které jsou dané těstoviny určeny. Například k rajské mnoho lidí rádo podává kolínka, pokud tedy oblíbenou omáčku ohříváte druhý den, rozhodně můžete ke konci přimíchat i těstoviny a ohřát je v ní.

Parní lázeň

Pro ty, kteří se bojí, že by mohly těstoviny zůstat suché, je ideální metoda ohřevu nad párou. Zahřejte vodu v hrnci a těstoviny vložte do cedníku, umístěného na hrnec. Pára už vykoná všechnu potřebnou práci. Tato metoda je šetrná a zaručuje, že těstoviny nezmění svou konzistenci. Nezapomeňte ovšem občas pastu promíchat.

Recept z internetu dostal několik lidí do nemocnice: Příprava okurkového salátu může byl nebezpečnější, než se zdá

Zdravotní riziko

Po uvaření těstovin a před jejich ohřevem je ovšem podstatné si uvědomit, jak důležitým krokem je jejich skladování. Pokud totiž neuděláme vše správně, může to mít fatální následky.

Například v roce 2019 totiž, jak informuje španělský server Ocu, mladý Belgičan zemřel poté, co se otrávil těstovinami, které byly uvařeny několik dní předem, uchovávány při pokojové teplotě a znovu ohřívány. Viníkem této smrtelné otravy jídlem byla bakterie Bacillus cereus.

Ražniči pečené v alobalu: Předem marinované maso je nádherně šťavnaté. Důležitý je fígl při balení špízu do alobalu

Jak správně skladovat

Uvařené těstoviny proto vždy skladujte tak, aby nehrozilo žádné zdravotní riziko. Nejlepší je uložit je do lednice a spotřebovat druhý den. Přidání trochy olivového oleje pomůže zabránit jejich slepení.

Pro delší skladování je možné těstoviny zmrazit. Jakmile vychladnou, přendejte je do mrazícího sáčku nebo nádoby a dejte do mrazáku. Při rozmrazování je můžete ponořit do horké vody nebo ohřát v mikrovlnce. Nezapomeňte nádoby nebo sáčky označit datem, abyste věděli, jak dlouho jsou těstoviny uloženy.

V lednici by měly být těstoviny spotřebovány do 3 dnů. V mrazáku je lze uchovávat až několik měsíců, ale nejlepší chuť a texturu si udrží zhruba po dobu 1–2 měsíců. 

Náš tip: K těstovinám si podle našeho video receptu můžete připravit skvělou sýrovou omáčku:

Zdroj informací:

ocu.org - Pasta y arroz también pueden intoxicar

Přečtěte si také:

2024-09-07T06:11:58Z dg43tfdfdgfd