UDěLEJTE SI VýLET DO TRADIčNíCH VINAřSKýCH OBLASTí A OCHUTNEJTE NEJLEPší MORAVSKá VíNA

Česká republika je vínu zaslíbená, ale ne každá odrůda révy vinné si ideálně rozumí s každým regionem. Jsou však odrůdy, které jsou na Moravě po řadu generací skutečně doma, mají u nás dlouhou tradici a daří se jim zde nejlépe. Vydejte se po jejich stopách a udělejte si výlet za vínem trochu jinak.

Tradiční jsou u nás bílé odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský nebo vlašský a modré Frankovka a Svatovavřinecké. Jsou nejvíc naše, dobře si rozumí s našimi podmínkami, vinaři s nimi umí nejlépe pracovat. Vína originální certifikace jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region a hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí. Kde je můžete ochutnat?

NENECHTE SI UJÍT: Vinobraní – Nenechte si ujít nejoblíbenější vinařské akce nejen na jižní Moravě

Na Znojemsko za veltlínem a rýňákem

Pokud mezi své favority řadíte bílá vína z odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, tak je ideální destinací na výlet Znojmo a jeho okolí. Veltlín s rýňákem v těsném závěsu v této vinařské oblasti doplňuje ještě Sauvignon. Tyhle odrůdy a jejich specifický výraz (a nejenom tato vína) můžete ochutnat třeba v Enotéce znojemských vín prostřednictvím moderních degustačních automatů, ve Vlkově věži v infocentru VOC Znojmo nebo na největší vinařské události roku Znojemském historickém vinobraní.

  • Letos se vinobraní koná od 13. do 15. září a slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v královské město plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace. Návštěvníci se mohou mj. těšit na novou postavu sobotního průvodu – Otu Habsburského, kterého ztvární herec Martin Kraus. Tradiční akce letos slaví své 40. výročí.

Králem Mikulovska je vlašák

Ve výčtu vinařských i turistických cílů by neměl chybět ani Ryzlink vlašský, právem považovaný za naši národní odrůdu. Za nejlepšími vlašáky si zajeďte určitě na Mikulovsko, třeba do vinařských obcí Dolní Dunajovice a Březí u Mikulova, kde najdete mj. naučnou Vlašákovou stezku, která vás provede viničními tratěmi, kde se tato odrůda pěstuje, navíc v krásném okolním panoramatu Dunajovských kopců. Zdejší charakteristické víno pak můžete ochutnat u jednotlivých vinařů pod označením Dunajovský Vlašák a Dunajovský Vlašák Pašák nebo vyzkoušet unikátní Spolkový vlašák, na kterém se podílelo 15 vinařů.

INSPIRUJTE SE: Mikulov: Prozkoumejte srdce vinařské turistiky na jižní Moravě

Když červené, tak z Modrých Hor

Pověstným srdcem produkce moravských červených vín je krajina Modrých Hor na Velkopavlovicku. Spojuje vinařské obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbici, v jejichž okolí se modré odrůdy pěstují na více než polovině vinohradů. Místní vinaři zde založili sdružení Modré hory, první spolek, který vyrábí pouze červená vína odrůd Frankovka a Svatovavřinecké, navíc ještě Modrého Portugalu.

  • A když do tohoto krásného regionu zavítáte, za návštěvu určitě stojí třeba sklepní kolonie ve Vrbici, unikátní spirálová rozhledna Stezka nad vinohrady u obce Kobylí a rozhledna Slunečná u Velkých Pavlovic nebo známé  moderní Opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích.

Zdroje: vinazmoravyvinazcech.czznojemskevinobrani.cz, kudyznudy.cz

2024-09-07T05:09:47Z dg43tfdfdgfd