TřEšNě: KLENOT MEZI OVOCEM PLNý ZDRAVí

Třešně jsou jedním z nejpopulárnějších druhů ovoce nejen kvůli své sladké chuti, ale také díky jejich mnoha zdravotním přínosům. Toto drobné červené ovoce je bohaté na živiny a antioxidanty, které přispívají k celkovému zdraví a pohodě. Pojďme se podívat na hlavní výhody třešní a proč by měly být součástí našeho jídelníčku.

Bohaté na antioxidanty

Třešně obsahují vysoké množství antioxidantů, zejména anthokyaninů, které dávají třešním jejich charakteristickou červenou barvu. Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, což může snižovat riziko vzniku různých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.

Protizánětlivé účinky

Studie ukazují, že třešně mají silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snižovat zánět a bolest v těle. Tato vlastnost je obzvláště užitečná pro osoby trpící artritidou nebo sportovce, kteří potřebují rychlejší regeneraci po intenzivním tréninku.

Podpora zdraví srdce

Třešně jsou bohaté na draslík, který je klíčový pro zdraví srdce. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat rovnováhu tekutin v těle. Navíc, třešně mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu, což přispívá k celkovému zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Zlepšení spánku

Melatonin, přirozený hormon regulující spánek, je v třešních přítomen ve značném množství. Konzumace třešní nebo třešňové šťávy může pomoci zlepšit kvalitu spánku a prodloužit dobu spánku, což je zvláště přínosné pro osoby trpící nespavostí.

Regulace váhy

Třešně jsou nízkokalorické ovoce, které je bohaté na vlákninu. Vláknina pomáhá udržovat pocit sytosti po delší dobu, což může pomoci při regulaci tělesné hmotnosti. Třešně také obsahují přírodní cukry, které poskytují rychlou energii bez prudkého zvýšení hladiny cukru v krvi.

Podpora zdraví mozku

Výzkumy naznačují, že antioxidanty v třešních mohou hrát roli při ochraně mozku před degenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Antioxidanty pomáhají chránit nervové buňky a podporují zdravou kognitivní funkci.

Detoxikace organismu

Třešně mají diuretické vlastnosti, které pomáhají tělu zbavovat se nadbytečné vody a toxinů. Pravidelná konzumace třešní může podporovat zdraví ledvin a močového měchýře, což je důležité pro celkovou detoxikaci organismu.

Jak zařadit třešně do jídelníčku?

Třešně jsou velmi všestranné a mohou být konzumovány čerstvé, sušené, mražené nebo ve formě šťávy. Mohou být přidány do snídaňových cereálií, smoothies, salátů, dezertů nebo jako zdravá svačina mezi jídly.

Třešně nejsou jen chutným a osvěžujícím ovocem, ale také skvělým zdrojem mnoha živin, které přispívají k našemu celkovému zdraví. Zařaďte třešně do svého jídelníčku a využijte jejich blahodárných účinků na maximum!

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21229414/

Náhledové foto: Pixabay

The post Třešně: Klenot mezi ovocem plný zdraví first appeared on Plné zdraví.

2024-07-03T23:10:16Z dg43tfdfdgfd