TěSTO NA NEJJEDNODUšší OVOCNé KNEDLíKY PřIPRAVíTE ZE Tří SUROVIN, VEJCE NEPOTřEBUJETE

Ovocné knedlíky patří mezi oblíbená jídla v českých domácnostech, školních jídelnách, kantýnách i restauracích. Běžně se setkáváme s mnoha variantami ovocných knedlíků s různými mírou náročnosti přípravy.

Nejjednodušší verze těsta na knedlíky zahrnuje pouze hladkou mouku, horké mléko a špetku soli. Trochu tak připomíná těsto na domácí těstoviny. Připravené je v cukuletu a zvládnete ho, i když vaše lednice a spíž prakticky zejí prázdnotou. 

Suroviny na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 ml horkého mléka

Jak postupovat:

Prosejte hladkou mouku do mísy a přidejte k ní špetku soli. Postupně do mouky přilévejte horké mléko a míchejte, až vznikne tvárné hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Pokud je příliš suché, přidejte mléko. Na závěr nechte těsto 10 minut odpočinout.

  • K plnění knedlíků se hodí pevnější kousky ovoce, které budete balit po jednom. Ideální jsou jablka, švestky nebo meruňky.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, můžete použít i mražené

Z těsta po odležení odkrajujte lžící stejně velké kousky. Každý pak zploštěte a zabalte do něj ovoce. Knedlík nejlépe uzavřete, když ho oběma dlaněmi zmáčknete, jako byste dělali sněhovou kouli. Těsto tím slepíte k sobě, přimáčknete k ovoci a knedlík upevníte.

Vařte v osolené vodě stejně jako tvarohové knedlíky do chvíle, až vyplavou. 

Čím posypat knedlíky a s čím je podávat?

Knedlíky podávajte sypané moučkovým cukrem a mletou skořicí, opečenou strouhankou, grankem, strouhaným tvrdým tvarohem, perníkem nebo mletým mákem. Polévejte rozpuštěným máslem a podávejte k obědu, večeři nebo jako dezert.

Ke knedlíkům se skvěle hodí také zakysaná smetana ochucená cukrem, ovocem nebo vanilkou, případně stejně ochucený měkký tvaroh. Nikdy nešlápnete vedle ani s ovocným přelivem.

2024-07-05T05:21:50Z dg43tfdfdgfd