TRáPí VáS ZVěTšENé BřICHO? GYNEKOLOG MůžE ODHALIT 4 VážNé DůVODY!

Většina žen už někdy zažila nepříjemnou situaci, když se nedaří dopnout sukni nebo kalhoty, které ještě nedávno padly jako na míru šité. K tomu se může přidat i pocit, že se břicho nafukuje jako balón.

Ačkoli je takový stav nepříjemný, často je jeho příčinou určité jídlo, které nedělá dobře zažívání, případně zadržování vody před menstruací. Pokud má zvětšení břicha původ v dietní chybě, přejde většinou poté, co ji člověk napraví. 

Jestliže ale vnímáte, že je vaše břicho zvětšené déle než obvykle, neváhejte zajít za svým gynekologem. Jakkoli nepravděpodobné se to může zdát, zvětšení břicha může mít i zcela jiné příčiny, než hromadění plynů ve střevech, a může jít o příznak hned několika gynekologických onemocnění, která vyžadují co nejčasnější zahájení léčby. 

Rakovina vaječníků se v těle šíří jako chmýří pampelišky: Odborník radí, kterých příznaků si všímat

Rakovina vaječníků 

Toto zhoubné onemocnění se, stejně jako některé další typy nádorů, dlouho výrazně neprojevuje. Když se objeví příznaky, jsou velmi neurčité, nespecifické. Často je tak žena přisoudí jiným, méně závažným nemocem, proto pacientku většinou přivedou k lékaři pozdě a v pokročilém stádiu. Onemocnění postupně vyplňuje pánev i břicho nádorovými hmotami a slámově žlutou tekutinou zvanou ascites.

Tím vzniká zvětšený objem břicha, při kterém pacientky často popisují, že se jim nedaří dopnout oblečení – proto tento příznak získal název „syndrom malé sukně“. Nádor i tekutina utlačují žaludek a střeva, a mohou tak způsobovat nepříjemné příznaky, jako je nevolnost a zvracení. Nepodceňujte ani nechutenství, nadýmání, pálení žáhy, zácpy či naopak průjmy. Nezřídka se dostavuje také časté močení a poruchy menstruačního cyklu.  

Pokud se onemocnění ozve takto výraznými příznaky, je léčba skutečně závodem o čas – je nutné začít s ní co nejdříve a měla by probíhat v některém z onkogynekologických center. Zachytit rakovinu vaječníků v rané fázi je však velmi obtížné a neexistuje ani žádný cílený screening, který by bující nádor na vaječnících odhalil, vzhledem k jejich uložení hluboko v těle. Proto vždy kontaktujte svého gynekologa, když výše zmíněné problémy přetrvávají déle než obvykle, nebo se opakují bez zjevného důvodu.

Víte-li o tom, že se nádorové onemocnění vaječníku objevilo u některé ženy ve vaší rodině, konzultujte se svým gynekologem možnost vyšetření na mutace v BRCA genech. Výrazně zvyšují riziko onemocnění, jsou dědičné a v případě výskytu rakoviny mezi vašimi příbuznými můžete mít nárok na preventivní genetické vyšetření hrazené pojišťovnou. 

V Thomayerově nemocnici operuje Da Vinci: Poprvé se povedla operace hluboké pánevní endometriózy!

Zákeřná endometrióza

Při tomto onemocnění dochází k růstu děložních buněk mimo dělohu. Na rozdíl od rakovinného bujení však endometrióza není smrtelným onemocněním, nicméně výrazně snižuje kvalitu života. Kromě dlouhodobé bolesti při menstruaci, močení a pohlavním styku totiž způsobuje také neplodnost.

Na onemocnění mohou upozorňovat příznaky od mírného nepohodlí až pro chronickou bolest v podbřišku. I když nejde o tak častý příznak, může se projevovat také zvětšením břicha způsobeným ascitem. Na druhou stranu u čtvrtiny pacientek nevyvolává ani jeden z těchto symptomů, a proto mnoho žen o svém onemocnění vůbec nemusí vědět – přestože se odhaduje, že jím ve skutečnosti trpí asi  10 % všech žen v reprodukčním věku.

I při vzniku endometriózy hraje důležitou roli genetika, ale dědičnost dokáže vysvětlit pouze asi polovinu všech výskytů. Neexistuje ani žádná zázračná léčba, která by ji dokázala spolehlivě ukončit – v současné chvíli se proto pacientky musí spolehnout na léky proti bolesti, případně na léčbu neplodnosti, kterou toto onemocnění zavinilo.

Úlevu může přinést také vhodně zvolená hormonální terapie,  možností je také chirurgické odstranění přebytečné tkáně. V každém případě nelze výše popsané potíže brát jako normální, zvlášť když se dají za pomoci moderní medicíny řešit. 

Tělo Margit (28) nezvládá operace: Bříško plné jizev a boje na hranici smrti

Děložní myomy 

Ještě běžnější problémem jsou děložní myomy – podle různých autorů je lze diagnostikovat u 20–40 % žen, přičemž četnost jejich výskytu stoupá s věkem. Jedná se o drobné nezhoubné nádory na děloze, které zpravidla nedosáhnou větší velikosti než pár centimetrů. Z tohoto důvodu pro některé ženy nepředstavují významné zdravotní riziko, a třetina o svém onemocnění dokonce ani neví.

Pro zbytek pacientek však myomy znamenají silné krvácení během menstruace a neustálý pocit nadmutí břicha způsobený tím, jak myomy tlačí na okolní orgány, především na močový měchýř. S tím se pojí přidružené potíže, jmenovitě časté nucení na močení, zácpa nebo plynatost. 

Podobnost mezi děložními myomy a endometriózou však nekončí u jejich příznaků. Stejně jako u předchozího onemocnění, ani myomy není možné žádnými tabletami plně vyléčit, nýbrž pouze zmírnit krvácení a zbavit pacientku bolesti. Výrůstky však nikdy nezmizí úplně, to dokáže jedině více či méně invazivní chirurgický zákrok.

Ty drobnější lze provést tak, že zanechají pouze nepatrnou nebo žádnou jizvu a někdy nevyžadují ani celkovou anestezii. Oproti tomu při hysterektomii dojde k úplnému odstranění dělohy, jedná se tedy o zákrok, který problém s myomy vyřeší jednou provždy, ale pochopitelně vylučuje budoucí těhotenství. 

Annie se narodila se dvěma vagínami: Každou má pro jiného partnera! O nevěru ale nejde

Syndrom polycystických vaječníků 

Také při tomto onemocnění, pro něž se používá anglická zkratka PCOS, dochází na vaječníku k růstu nových útvarů. Ty samy o sobě sice nepředstavují riziko, ale způsobují celou řadu dalších zdravotních problémů, přičemž zvětšené břicho představuje ten nejméně závažný z nich.

Pocit nadmutí tentokrát může způsobit nerovnováha ve střevním mikrobiomu, ale také zadržování vody kvůli hormonální nerovnováze a nahromadění viscerálního tuku (tuk v břišní dutině obklopující orgány). S hormony souvisí další zdravotní komplikace, které s sebou syndrom přináší, a sice zastavení ovulace a vymizení menstruačního cyklu, nebo naopak silné menstruační bolesti a krvácení. 

PCOS, konkrétně zvýšená hladina testosteronu, která jej doprovází, má dále na svědomí nadměrný růst ochlupení či akné a poněkud paradoxně také nabírání na váze, přestože se právě obezita považuje za rizikový faktor pro vznik tohoto onemocnění. Proto se jako nejlepší lék na PCOS doporučuje změna životního stylu, včetně pravidelné fyzické aktivity a shození přebytečných kil, často v kombinaci s vhodně zvolenou hormonální terapií. 

Všímejte si svého těla

Tato onemocnění dokážou ženě podstatně zkomplikovat život – naštěstí ne všechna ji mohou na životě ohrozit. Přesto ale mají jednoho společného jmenovatele: pokud se projeví zvětšením břicha, jde o příznak, který je snadné zaměnit za banální dietní chybu. Proto je důležité naslouchat svému tělu a obrátit se na svého gynekologa, pokud zvětšení objemu břicha trvá déle než obvykle, nebo se dokonce postupně zhoršuje. Pouze tak lze předcházet vážnějším stavům a výraznému zhoršení kvality života. 

Zástupci Bulovky o záměně pacientek: Pochybili dva zaměstnanci! Co s nimi bude? A omluva od ředitele

2024-05-07T09:50:31Z dg43tfdfdgfd