TEREZA Z PEčE CELá ZEMě NABíDLA RECEPT NA „BLBUVZDORNý“ KARAMEL. DíKY JEDNé SUROVINě SE POVEDE KAžDéMU

Karamel patří mezi sladkosti, které máme rádi už odmala. Buď ve formě bonbónů nebo jako skvělou polevu, jejíž výroba mnohým dělá potíže. Když ale znáte fígl, jak při výrobě karamelu neudělat chybu, je vyhráno. Trik nabídla na svém instagramovém účtu finalistka třetí řady Peče celá země Tereza Olbrichtová. Podle jejího návodu zvládne karamel každý!

Oříšek pro nezkušené

Původ karamelu je sice dodnes nejistý, ale základní recept na jeho výrobu najdete v kuchařkách, babiččiných poznámkách i na internetu. Stačí zahřát krystalový cukr  na zhruba 170°C, kdy začíná tát do pochoutky se zlatavě hnědou barvou. Pokud se ovšem chceme pustit do sofistikovanější verze, do níž použijeme i máslo a smetanu, bude nám to trvat o chvilku déle.

Nemusíme se navíc vyhnout ani komplikacím. Často se totiž stává, především nezkušeným kuchařům, že jim vznikne tvrdá hmota, která se dá jen stěží rozkousat, natož použít třeba jako polevu na bábovku. Karamel se také snadno může připálit, je tedy potřeba rozpouštění cukru hlídat. 

Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let

Důležité rady

Proto je dobré dodržet několik klíčových kroků, abyste se vyhnuli chybám. Nejprve je důležité zvolit správnou nádobu – ideálně kvalitní, silnostěnnou pánev, která umožní rovnoměrné rozložení tepla a minimalizuje riziko připalování cukru. Cukr by měl být zahříván na mírném až středním ohni, protože příliš vysoká teplota může způsobit rychlé připalování a hořkou příchuť.

Jakmile se cukr začne rozpouštět, je důležité míchat co nejméně, nebo vůbec, aby se nevytvářely krystaly. Karamel je hotový, když je cukr zcela rozpuštěný, bez sebemenších hrudek a má jantarovou barvu a příjemnou vůni.

Jakmile tedy dosáhnete požadované barvy a vůně, rychle pánev odstavte z ohně, abyste zastavili další vaření. Při práci s karamelem také dbejte na opatrnost, protože je velmi horký a může způsobit popáleniny

Náš život s celiakií: Bezlepkový tažený závin je Ánin oblíbený moučník. Z rýžovo-pohankového těsta chutná skvěle

Recept na karamel podle Terezy 

Tereza Olbrichtová, finalistka poslední řady soutěže Peče celá země, však na svém instagramovém profilu nabídla recept, který není složitý a připravíte pomocí něj skutečnou lahůdku. Trik je především v použití glukózy, kterou zahřejete společně s cukrem až do světle zlaté barvy,“ říká Tereza. 

„Díky tomu vám ani během míchání nedojde ke zpětné krystalizaci a po přidání másla a teplé smetany tak získáte sametovou konzistenci, dodává s tím, že glukózu (glukózový sirup) můžete nahradit medem. „Postup zůstává stejný, jen chuť je nepatrně odlišná,“ vysvětluje a zároveň varuje, že karamel je tak vynikající, že na něj bude chodit celá rodina.

Karamel s glukózou

Na přípravu karamelu podle finalistky Peče celá země Terezy budete potřebovat: 85 g cukru krupice, 35 g glukózy, 100 g smetany a 50 g másla.

Jak na to?

  1. Cukr, glukózu a sůl nechte zkaramelizovat. Přidejte máslo, zamíchejte a zalijte horkou smetanou.
  2. Vařte a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. Když dosáhnete zlatavě hnědé barvy, přes žáruvzdorné sítko nalijte karamel do sklenice a nechte v pokojové teplotě vychladit.

Terezina rada:

  • Pokud máte rádi slaný karamel, přidejte do něj při vaření ještě 2 gramy soli.
  • Glukózu nebo glukózový sirup koupíte v obchodech s potřebami na pečení (hospodynkam.cz, diana-company.cz, dortisimo.cz, svetcukraru.cz), 250 g již od 56 Kč.

Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu výborný slaný karamel:

Přečtěte si také:

2024-09-18T05:01:38Z dg43tfdfdgfd