TAJEMSTVí SLADKé CHUTI: JAK POZNAT DOBRý A ZRALý MELOUN?

Vybrat zralý a chutný meloun může být náročný úkol, zvlášt když vypadají všechny stejně a pod slupku nevidíte. Poznat lahodný vodní nebo cukrový meloun však můžete nejen podle vzhledu, ale i podle zvuku a dalších znaků.

  • V každém případě platí, že slupka melounu nesmí být poškozená.
  • Vyvarujte se melounů s lesklým povrchem. Může to být známkou nezralosti. Zralé melouny mají matný povrch.

Vodní meloun

Zralý vodní meloun by měl být těžký. Čím těžší vzhledem k velikosti, tím lepší. Vysoká hmotnost znamená vysoký obsah vody v melounu, takže by měl být plný šťávy. Slupka melounu by měla být pevná a bez měkkých míst. Hladká a pevná slupka je znakem zralosti, stejně tak tmavé pruhy.

Na spodní straně melounu se nachází žlutá skvrna. Ta označuje místo, kde se meloun během dozrávání dotýkal země. Čím tmavší je skvrna, tím déle meloun zrál.

  • Pokud má meloun stopku, měla by být suchá a hnědá. Zelená a čerstvá stopka může znamenat, že meloun byl sklizen příliš brzy.
  • Když na meloun jemně poklepete, měl by vydávat dutý zvuk. Tento zvuk naznačuje, že je meloun plný vody a vzduchu, což je známkou vyzrálosti.

Cukrový meloun – kantalup a galia

Cukrový meloun očichejte. Zralý meloun kantalup nebo galia, by měl mít v místech u stopky intenzivní sladkou vůni. Pokud nic necítíte, meloun pravděpodobně není dostatečně zralý.

Kantalup (cantaloupe) by měl mít béžovou barvu s výraznou síťovinou na povrchu. Galia meloun by měl být zlatožlutý s jemnou síťovinou. Přítomnost zelené barvy na slupce u obou melounů znamená, že jsou nezralé.

  • Kůra by měla být pevná, ale při jemném stisknutí by měla mírně ustoupit. Tvrdá kůra znamená, že meloun ještě není zralý.
  • Když jemně zatlačíte na opačný konec melounu než je stopka, měl by být mírně poddajný. Příliš tvrdý konec znamená, že měl meloun ještě chvíli ležet na poli. 
  • Stejně jako vodní i cukrový meloun by měl být na svou velikost těžký (a tedy šťavnatý). 

Zdroje informací: marthastewart, TasteOfHome, NorthernGardenerEarlsOrganic

2024-07-04T06:18:11Z dg43tfdfdgfd