SůL JE SKUTEčNě NAD ZLATO. VAšE RUCE ZBAVí ZáPACHU Z čESNEKU A POMůžE I S Péčí O NáDOBí PO BABIčCE

Sůl je skutečně nad zlato. Vaše ruce zbaví zápachu z česneku a pomůže i s péčí o nádobí po babičce. Výraz „sůl nad zlato“ známe nejen z pohádky. Toto ochucovadlo je zkrátka v kuchyni nepostradatelné. Bez něj bychom se chutně nenajedli. Ovšem věděli jste, že sůl je i skvělým pomocníkem v domácnosti?

Možnosti využití kuchyňské soli v domácnosti

Nemusíte utrácet za leckdy předražené zboží z drogérií, abyste docílili důkladného úklidu nebo vyprání prádla! Jde to i s obyčejnou solí, přesvědčte se. Jak ji použít?

  • Při praní prádla: pokud se obáváte zažloutnutí nebo vyblednutí oblečení, přidejte do pracího cyklu jednu lžíci kuchyňské soli. Pakliže perete bílé záclony, jejich zářivost zajistíte například tak, že do plátěného pytlíku vsypete dostatečné množství soli a vložíte do pračky. Kromě jiného vaše oděvy obecně změkčí i bez použití aviváže.
  • K čištění kuchyňského dřezu: i bez chemických prostředků nablýskáte dřez v kuchyni. Mírně jej pokropte, posypte hrubozrnnou solí a houbičkou vyčistěte. Pro příjemnou vůni a dokonalou čistotu lze přidat i citronovou šťávu.

Foto: Pixabay

Jak solí vyčistit koupelnu

Jako prevence tvorby plísní: nejvíce bakterií je k nalezení v koupelně. Hlavně na koupelnovém závěsu se udržují a někdy se na něm může tvořit i nezdravá plíseň. Tomu předejdete jednoduše tak, že závěs namočíte na několik hodin v horké vodě s dostatečným množstvím kuchyňské soli.

  • K vyleštění nádobí z mosazi a mědi: našli jste na půdě staré nádobí po babičce? Pak jej můžete vyleštit i bez speciálních produktů. Stačí vám k tomu jen jemná sůl, trochu octa, asi lžíce hrubé mouky a navlhčená houbička.
  • K redukci zápachu z obuvi: i v tomto ohledu je sůl výtečným pomocníkem. Do plátěných sáčků nasypte trochu prášku, uložte do boty a nechte působit přes noc.

Zbaví vás česnekového zápachu

Pokud často vaříte, jistě se potýkáte s problémem ohledně uplývajícího zápachu z česneku a cibule na rukách po krájení. To vyřešíte snadno tak, že si do dlaní nasypete trochu jemné soli, pokropíte vodou a promnete. Nakonec opláchnete a je to. A v neposlední řadě je možné z hrubé soli a éterických olejů vytvořit domácí osvěžovač vzduchu. Oceníte jej zejména při meditacích.

 

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/clanek/sedm-tipu-jak-vyuzit-pri-uklidu-obycejnou-sul.html, https://www.idnes.cz/hobby/domov/sul-v-kuchyni-pomocnik-preliv-syr-kava-fleky.A230929_153637_hobby-domov_bkch

Náhledové foto: Pixabay

The post Sůl je skutečně nad zlato. Vaše ruce zbaví zápachu z česneku a pomůže i s péčí o nádobí po babičce first appeared on Naše zahrada.

2024-04-30T23:06:14Z dg43tfdfdgfd