SUPERPOTRAVINY PRO KRáSNé VLASY: SEMíNKA PODPOří RůST, POSíLí PRAMENY A ZAJISTí LESK PODOBNě JAKO VLASOVá SéRA

Zatímco mnoho lidí spoléhá na vlasová séra a kondicionéry, základem zdravých a pevných vlasů je jídlo. Které superpotraviny vyživují vlasové folikuly, posilují prameny a stimulují růst? Semínka. Vybrat si přitom můžete hned z několika druhů.

Semínka se jako vitaminové bomby ve výživě a kosmetice používají více než 5 000 let. Jsou vysoce univerzální a snadno dostupná, navíc obsahují živiny, jež vlasům nesmírně prospívají. Tahle zařaďte do svého jídelníčku a vaše kadeře to změní k nepoznání.

Chia semínka: Podporují zdraví i dietu, můžete jimi nahradit i vajíčka

Lněná semínka: Síla omega-3 mastných kyselin

Lněná semínka se zdají být impozantním spojencem. Jejich bohatství na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a lignany, u nichž bylo prokázáno, že podporují růst vlasových folikulů, z nich dělá perfektní doplněk stravy. Ideální denní dávka představuje 2 polévkové lžíce. Kromě podpory růstu vlasů a minimalizace lámavosti lněná semínka zajistí i lesk pramenů.

Chia semínka: Vlasový zázrak s antioxidanty

Chia semínka obsahují bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, o kterých se ví, že zamezují vypadávání vlasů a zlepšují stav pokožky hlavy. Spojují se s hydratací a pružností vlasů, kštici dodávají objem a hustotu. Připravte si z nich puding, zamíchejte je do jogurtu nebo povolejte avokádo. Dužinu avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte chia semínka a trošku medu, celé to poctivě promíchejte a nechte zhruba 30 minut chladit v lednici.

Jak často stříhat vlasy a proč? Ideálně jednou za čtyři měsíce, míní kadeřník Honza Kořínek

Melounová semínka: Bohatý zdroj živin

I melounová semínka patří k zásobárnám základních živin a zdravých tuků, které podporují kondici vlasů. Předpokládá se, že zinek, proteiny, železo, hořčík a měď v semenech vodního melounu korunu krásy posilují, přičemž mangan ji chrání před lámáním a poškozením.

A nejlepší jsou křupavá! Nejprve jadérka pečlivě omyjte a usušte, poté je vložte do misky se špetkou soli a zakápněte trochou olivového oleje. Dobrotu zamíchejte tak, aby bylo každé semínko obalené olejem. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a semínka na něj rovnoměrně rozložte. Následně vše vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 10 až 15 minut.

Slunečnicová semínka: Skrytá moc vitaminu E

Slunečnicová semínka, obohacená o vitamin E, jsou dalším skvělým tipem, jenž vyživuje vlasovou pokožku a navrací život řídnoucím vlasům. Hodí se do teplé i studené kuchyně a báječně chutnají v chlebu.

Generacemi prověřený trik pro krásné vlasy: Regina Řandová a Karla Mráčková prozrazují ten svůj

Dýňová semínka: Ochránci vlasů, nehtů i pokožky

Pravidelné mlsání dýňových semínek prospívá vlasům a nehtům, a to díky přítomnosti zinku. Jestli vám nechutnají samotná, vykouzlete granolové tyčinky z dýňových semínek nebo upečte kváskové krekry, které můžete kromě soli posypat právě těmito semínky.

Zdroje informací:ncbi.nlm.nih.govpubmed.ncbi.nlm.nih.govugro.com

Související články

2024-04-23T12:19:19Z dg43tfdfdgfd