SPOLEHLIVá WI-FI I MIMO DůM: TřI TRIKY PRO LEPší SIGNáL NA ZAHRADě

V bytech a domech je dnes připojení k internetu téměř stejnou samozřejmostí jako třeba vybavení sporákem a lednicí. S Wi-Fi na zahradě je to však jinak. Dosah routerů často nestačí k tomu, aby internetový signál rozvedly i do zahrady. V tomto případě však existují tři nástroje, které můžete použít, abyste si zajistili vždy nejlepší možný příjem i na zahradě.

Wi-Fi na zahradě: proč to může být problém

Existují různé důvody, proč je vaše Wi-Fi na zahradě horší než v domě. V první řadě je to pravděpodobně kvůli vzdálenosti od routeru. Je to proto, že síťové signály jsou přirozeně tím slabší, čím dále od zdroje se nacházíte. Dosah typického domácího routeru často nestačí k efektivnímu pokrytí velkých venkovních ploch.

Stavební překážky: stěny, okna a dveře mohou signál Wi-Fi zeslabit. Čím více strukturálních překážek je mezi routerem v domě a zahradou, tím slabší bude výsledný signál. Přenosu signálu mohou bránit zejména materiály jako beton, kov a někdy i sklo.

Rušení jinými zařízeními: na zahradě může být rušení snadno způsobeno jinými bezdrátovými zařízeními, jako je otevírání garážových vrat, bezdrátové meteorologické stanice nebo sousedovy Wi-Fi sítě.

Vlivy prostředí: Vlivy prostředí mohou být překážkou i pro vaši bezdrátovou síť na zahradě. Stromy a rostliny, zejména pokud jsou vlhké, pohlcují a rozptylují signál. Počasí zase může mít vliv na výkon, protože vysoká vlhkost, déšť nebo dokonce stav atmosféry mohou ovlivnit sílu a kvalitu signálu.

Powerline technologie přenáší signál ven prostřednictvím elektrického vedení

Asi nejjednodušší možností je pořídit si tzv. powerline adaptér. V tomto případě není internetový signál vysílán na zahradu prostřednictvím sítě Wi-Fi, ale dostává se ven prostřednictvím elektrického rozvodu domu. K použití powerline adaptéru stačí zásuvka na zahradě, která je připojena ke stejnému elektrickému okruhu jako váš dům.

Po připojení přenáší powerline adaptér signál WiFi a vy se můžete bez problémů připojit ke směrovači prostřednictvím této "mezistanice".

Wi-Fi repeater zajistí dobré připojení

Pravděpodobně jste již slyšeli o Wi-Fi opakovačích. Takové zařízení umístíte v dosahu signálu z hlavního Wi-Fi routeru, a takový repeater pak "opakuje" signál. Tímto způsobem můžete zvětšit dosah Wi-Fi a pohodlně dostat bezdrátovou síť i do zahrady.

Použijte venku mobilní router

Ale co když je zahrada pro Wi-Fi opakovač příliš daleko? To může být případ mnoha lidí, kteří tráví svůj volný čas a teplé měsíce roku na zahradě, která není v bezprostřední blízkosti jejich domu nebo bytu. V takovém případě můžeme doporučit mobilní router.

Můžete si ho vzít kamkoli s sebou, protože dokáže přijímat signál nejen prostřednictvím připojení DSL, ale také LTE.

Další tipy pro zlepšení Wi-Fi sítě na zahradě

Pokud nechcete pořizovat nebo kupovat další hardware, můžete zkusit štěstí pomocí optimalizace polohy routeru. Klíčové je přitom umístit zařízení tak, aby bylo co nejblíže zahradě a signál tlumilo co nejméně zdí.

Samozřejmě musíte zajistit, aby se signál v domě kvůli nové poloze nezhoršil. Pokud router přemístíte blíže k zahradě, signál již nemusí dosáhnout do všech místností. Vyplatí se proto najít zlatou střední cestu a pokrýt pokud možno všechny prostory.

Zdroj: časopis Chip

2024-05-03T11:12:44Z dg43tfdfdgfd