SKLIZEň REBARBORY Má SVá PRAVIDLA: POZOR NA DODRžENí SPRáVNé DOBY

Rebarbora je stále netradiční zelenina, ale také coby okrasná solitéra. Zelenina, která je chutná, nabízí pestré využití v kuchyni, ale svým způsobem je také nebezpečná. Podstata tkví ve správném zpracování, jakožto právě i ve sklizni.

Chutná i obávaná zelenina

Pro někoho je stále spíše neznámou, pro jiné obávanou zeleninou. Mnozí mají strach, že svým způsobem může spíše ublížit. To je sice pravda, ale pouze v případě nesprávného sběru a zpracování. Rebarbora obsahuje sice obávanou kyselinu šťavelovou, která spolu s vápníkem odebíraným z těla tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý. Při vyšší koncentraci kyseliny šťavelové může sice docházet k usazování zmiňovaného šťavelanu v ledvinách a následně vést k zánětu ledvin.

Avšak zmíněné katastrofické scénáře se týkají především citlivých osob, trpící onemocněním ledvin. Smrtelná dávka pro normálního dospělého a zdravého člověka odpovídá zhruba 5 kg rebarborových řapíků. Pro zdravou dospělou osobu tak běžná konzumace rebarbory zpracované jako je džem, v moučníku apod., není nebezpečná. Nicméně rebarbora se nedoporučuje dětem do 10 let a těhotným, kojícím ženám.

Sklizeň od dubna do června

Rebarbora se sklízí postupně, jak řapíky narůstají. Doba sklizně je od dubna do poloviny až konce června. Indikátorem správného času pro sběr je kvetení. Jakmile rebarbora začne kvést, už řapíky nesklízejte. Pakliže však vykvete velmi časně, jak se to může někdy stát, tak stvoly s květenstvím je třeba opatrně vykroutit a ve sklizni lze pokračovat. Jelikož jsou křehké, je třeba je vylamovat či odřezávat těsně nad zemí. Rebarboru pravidelně zbavujte listů.

Důvod pro omezenou sklizeň

Proč sklízet jen do června? Jde o to, že v pozdějších měsících v řapících razantně stoupá právě množství výše již zmiňované kyseliny šťavelové, což právě není pro lidské tělo úplně nejvhodnější. Ano, rebarbora obsahuje i na jaře dost kyseliny šťavelové, proto při její úpravě je třeba volit kombinaci s mlékem či mléčnými výrobky.

Foto: Pixabay

Kolik sklidit a jak zpracovat v kuchyni

Kolik sklidit? Vždy maximálně třetinu stonků. Pakliže byste to přehnali, rostlinu tím příliš vysílíte. K dalšímu vysilování pak dochází při kvetení, takže každý květní stvol je třeba okamžitě vyříznout. Skladovat lze řapíky v lednici až týden, pakliže je zabalíte do vlhkého hadříku, tak i déle. V kuchyni je nezbytná tepelná úprava. Rebarbora je vhodná do moučníků, ale také chutná v ovocných polévkách, marmeládách, zavařeninách i coby skvělá náplň do knedlíků.

Zdroj: ireceptar.cz, nkz.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Sklizeň rebarbory má svá pravidla: Pozor na dodržení správné doby first appeared on Naše zahrada.

2024-04-23T11:36:52Z dg43tfdfdgfd