SEZNAMTE SE S NOVýM DRUHEM KLíšTěTE

Netřeba si zahrávat s tímto druhem hmyzu, ani v přírodě, ani na vaší zahradě. Pokud ho potkáte, vyhněte se mu velkým obloukem. Nebezpečný piják lužní je nebezpečím nejen pro lidi, ale i pro domácí zvířata. Kromě lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy vás může překvapit i méně známou nemocí, tzv. neoerlichiózou.

Piják u nás

Vlivem klimatických změn se u nás piják velmi dobře zabydlel. Nyní už ho koneckonců najdete ve všech koutech Evropy, nejvíce však na Slovensku. Zavlečen k nám byl s největší pravděpodobností stěhovavými ptáky. Na rozdíl od našich domácích klíšťat se liší především svými proporcemi. Je o dost větší než klasické domácí klíště. Piják je navíc nápadný svou výraznou kresbou na štítu. Jedinci, jenž nejsou nasátí krví jsou velcí přibližně až 5 mm. Jedná se o skutečně nepřehlédnutelné klíště.

Nejvíce aktivní je zkraje jara, líbí se mu nejvíce na místech, kde je teplo a vlhko. V lese se vyskytuje minimálně, čekat ho můžete spíše ve vysoké trávě, na loukách apod. Břehy řek a rybníků má ze všeho nejraději.

Lidé s nízkou imunitou by se pijáka měli obávat nejvíce. Přenos tularémie, nebo i omské hemoragické horečky není zcela vyloučený. Kromě nemocí v sobě skrývá i patogeny, které mohou napadnout především cévní výstelku. Je potřeba se před klíšťaty chránit včas. Nepodceňujte proto všechna preventivní opatření, mohlo by se vám to krutě vymstít.

S neoehrlichiózou není žádná legrace. Způsobuje nejčastěji hodně vysoké horečky, bolest kloubů, ale také i svalů. U slabších jedinců může dojít až k selhání oběhového systému. Babesióza je potom nemoc, která postihuje především psy. Kdo chce a bojí se, může nechat svého psího miláčka očkovat. Naočkované zvíře je chráněné zhruba několik měsíců, zpravidla to bývá půl roku.

Jak babesiózu u psů rozpoznat

Nejčastěji jde o zvraceni, nechutenství a horečku. Vyloučené nejsou ani nateklé mízní uzliny, vyloučení tmavé moči, bledé sliznice, které mohou příznakem anemických stavů. Onemocnění tohoto druhu může vyústit až v závažný stav jakým je úmrtí samotného zvířete. Nechte proto psa vždy řádně naočkovat. V oblastech jižní Evropy, Maďarska, i Slovenska je výskyt pijáků nejrizikovější.

Ochranu před tímto druhem klíšťat můžete posílit i vhodným obojkem, nebo žvýkací tabletou, která je určena proti parazitům.

Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/choroby-skudci/pijak-luzni-novy-druh-klistete-prenasi-krome-lymske-boreliozy-klistove

Náhledové foto: Pixabay     

The post Seznamte se s novým druhem klíštěte first appeared on Náš dům.

2024-05-07T11:05:30Z dg43tfdfdgfd