S KROUžKY TO NEPřEžEňTE. NECHTE DěTEM čAS, ABY SE MOHLY FLáKAT A NUDIT, PRO MOZEK JE TO DůLEžITé, RADí PSYCHOLOžKA

Chceme pro ně jen to nejlepší, ale paradoxně jim tím můžeme i ublížit. Ani s mimoškolními aktivitami, bez kterých si dnes nedokážeme rozvoj dětí a jejich přípravu na život představit, to totiž nesmíme přehnat.

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Jak vybrat správný kroužek?

Určitě po poradě s dítětem. Vy byste snad dobrovolně a rádi dělali aktivitu, kterou vám naplánoval někdo jiný, ale vás samotné přinejmenším ani trochu nebaví?

„Vyprávějte, jaké záliby jste měli vy jako malí. Ptejte se, co by chtěl váš školák umět. Dávejte návrhy a pozorujte reakci dítěte. Poslouchejte trpělivě, co si váš školák o návrhu myslí,“ doporučuje pedagožka Monika Hoštičková s tím, že jako první bychom vždy měli nabízet kroužek sportovní. Poté, co dítě prosedí celé vyučování, totiž pohyb nutně potřebuje. U dalších kroužků pak zohledněte zájem dítěte.

Kolik kroužků je tak akorát?

Je to velmi individuální. Některé děti jsou akční a kroužků zvládnou více. Jiné naopak potřebují více klidu. To ale vy jako rodič budete vědět nejlépe. Co je však určitě třeba brát v potaz, to je věk dítěte.

„Celkově bych řekla, že by se dítě mělo věnovat organizovaným zálibám tak dva až tři dny v týdnu. A v ideálním případě by jedna z nich měla být pohybová. Ale je to hodně individuální. Záleží na konkrétním dítěti i jeho věku. Něco jiného je to u teenagera, a něco jiného u prvňáčka, který si na školní režim teprve zvyká. Obzvláště toho totiž nesmíme kroužky zahltit. I jeden kroužek na něho může být někdy hodně,“ říká vedoucí Střediska výchovné péče Jindřichův Hradec Alena Janů.

Co bychom při výběru kroužků měli také zohlednit, to jsou i naše vlastní časové možnosti. Pokud totiž budete jezdit z kroužku na kroužek, uštvaní a otrávení, dětem ani rodinné atmosféře to rozhodně neprospěje.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Proč dítě kroužky nezahltit?

Společnost je dnes až příliš orientovaná na výkon, a tak to učíme i své děti. Každou volnou minutu se jim snažíme vyplnit něčím zábavným nebo užitečným. A to kroužky přece jsou! Hlavně se nenudit, nebo se neflákat. To je ale podle odborníků na dětskou duši velmi špatně.

„Vaše děti se učí, že každá hodina dne musí být vyplněná smysluplnou prací. Že není dobré se „flákat“ a že mají být hodným chlapcem a vzornou holčičkou. Proč to nemusí být dobře? Očekáváte od svých dětí výkon. Mnohdy to jako rodiče děláte a ani si to pořádně neuvědomujete. A vaše děti vás milují. Proto odpoledne studují druhý a třetí jazyk, učí se programovat, zkouší další a další věci. Vyrostou z nich výborní zaměstnanci nebo podnikatelé, kteří pracují od rána do noci. Pracují na plný výkon, často na dno svých sil. Někdy pak jako dospělí neumějí ocenit sebe a svoje výsledky, bývají mrzutí, unavení nebo nemocní. Pracují a pořád nejsou spokojení,“ upozorňuje Monika Hoštičková a doporučuje ponechat dětem i dostatek volného času. Na snění, odpočinek, prohlížení si časopisů nebo opravdové lenošení.

Zajedno s ní je i psycholožka Kristina Zemánková. „Každý den by dítě mělo mít možnost nedělat nic. Jen tak vyvanout. Flákat se a nudit. Tohle „nicnedělání“(nestrukturovaná aktivita) je totiž pro dětský mozek stejně důležité, jako stimulující aktivita. Na dnešní rodiče jsou kladeny obrovské nároky. Nejen sociální média nás masírují tím, jak bychom měli své děti rozvíjet. Nabídka kroužků a aktivit pro děti je nekonečná (a je to skvělý byznys). Až úzkostně se bojíme, abychom něco nezanedbali, abychom jako rodiče neselhali. Jenže nám chybí rovnováha. Každý extrém, byť dobře myšlený, bude ve výsledku škodlivý,“ varuje. A jedním dechem upozorňuje, že z přehnaného strachu, aby bylo o děti dobře postaráno, vychováváme generaci dětí, které nebudou vědět co se sebou, protože nikdy nedostali možnost naučit se být se sebou. Organizovat si svůj čas, hledat co je baví a kým vlastně jsou.

„Dítě má vrozenou touhu objevovat, dozvídat se. A je skvělé, když ji může uplatňovat ve svém tempu a svým způsobem, aniž by mu do toho někdo „kecal“. Příliš organizované aktivity tuhle vnitřní touhu oslabuje. Vnitřní motivace dítěte pak ochabuje a dítě nám paradoxně začíná připadat apatické. Nic ho nebaví, nic ho nezajímá, a tak přidáváme víc a víc. Jenže klíč je naopak ubrat, dát dítěti prostor, netlačit,“ doporučuje rodičům psycholožka Zemánková.

Nikdy nezapomínejte ani na to, jak důležité je pro dítě trávení volného času s rodiči. Tyto chvíle nenahradí ani sebelepší kroužek.

Jak poznat, že je na dítě kroužků přespříliš

  • Je unavené a v noci špatně spí.
  • Bývá často podrážděné a mrzuté.
  • Může být i častěji nemocné, protože únava negativně ovlivňuje imunitní systém.
  • Někdy se dokonce dostaví problémy s chováním a kázní, ať už doma nebo ve škole.
  • Zhorší se prospěch ve škole, nestíhá se úkoly ani přípravu na hodiny.
  • Přijde o čas na kamarády, které tak může i ztratit.

Zdroj informací: Mgr. Bc. Kristina Zemánková - Strom života, Mgr. Monika Hoštičková – Spoko Škola, PhDr. Alena Janů

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Související články

2024-09-16T08:12:07Z dg43tfdfdgfd