RYCHLá KAKAOVá BUCHTA S POLEVOU Z BíLé čOKOLáDY: MOUčNíK JE šťAVNATý DíKY MAJONéZE, POLEVA DíKY KYSANé SMETANě

Rádi byste si dali nějakou vynikající buchtu? Rychlá kakaová buchta s polevou z bílé čokolády je lahodná a hotová během chvilky. Jen potřebuje chvíli na ztuhnutí polevy.

Jak na vláčnou kakaovou buchtu

Kakaová buchta je jedním z klasických moučníků, které zdobí naše stoly jen tak k odpolední kávě, ale také třeba jako pohoštění pro návštěvu. Aby byla obvyklá buchta hezky šťavnatá a zajímavější, přidáváme do ní různé přísady. 

Může se jednat o povidla, marmeládu, někdy těsto na buchtu doplníme o jablka, mrkev nebo cuketu. Pak je vždy krásně šťavnatá. Variantou, jak získat vláčnou buchtu, je také přidání majonézy. S těstem se poté i lépe pracuje. Podobně to děláme i s koláčky.   

Strouhaná buchta z kakaového těsta s lahodnou tvarohovou náplní je vláčná a nadýchaná, lehce ji zvládne i začátečník

Jak na polevu z bílé čokolády

Už jste možná slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou. Faktem je, že bílá čokoláda obsahuje kakaové máslo. A to pochází z kakaa. Může mít ale různou podobu. Do té obvyklé bílé čokolády se přidává vanilka či vanilin. V kvalitní bílé čokoládě ale ani jedno nenajdete kromě těch případů, kde je uvedeno v názvu "bílá čokoláda s vanilkou".

Polevu z bílé čokolády v základu přichystáme tak, že do vařící smetany ke šlehání přidáme stejné množství rozlámané bílé čokolády a můžeme doplnit i trošičku soli. Mícháme, dokud se vše hezky nepropojí do hladké polevy. Dáme stranou, aby vychladla a zhoustla.

Sváteční / Nedělní

Jak upéct rychlou kakaovou buchtu s polevou z bílé čokolády

Na kakaovou buchtu si připravte: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150-180 ml mléka, 200 g moučkového cukru, lžíci rumu, špetku skořice a pikantní marmeládu na pomazání. Na polevu: 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany a tenký plátek másla.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte majonézu, cukr a vejce a vše prošlehejte metličkou. Přidejte mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Vše spojte do hladkého těsta.

Pekáček cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj nalijte. Pekáček dejte do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut. Jestli je upečeno vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjmutá z těsta zůstane suchá, může moučník z trouby ven.

Na ještě teplou buchtu namažte tenčí vrstvu marmelády a nechte zcela zchladnout. Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte smetanu. Na buchtu namažte krém z čokolády a smetany. Nechte ztuhnout.

Náš tip: Podle video receptu si můžete připravit i tuto oblíbenou kakaovou buchtu a ozdobit ji podle chuti: 

 

Přečtěte si také:

2024-05-07T07:16:30Z dg43tfdfdgfd