ROZTRHANá PALAčINKA Z CíSAřSKéHO DVORA: TRHANEC JE NADýCHANý JAKO OBLáčEK A PřEKVAPIVě JEDNODUCHý NA PříPRAVU

Přesné datum a místo vzniku Kaiserschmarrnu nikdo nezná, ale legendy nás zavedou na rakouský císařský dvůr, kde se údajně tento pokrm stal oblíbenou pochoutkou císaře Františka Josefa I. Tehdy šlo o způsob, jak využít zbytky vajec, mouky a mléka.

  • Kaiserschmarrn se původně se nazýval Kaiserinnenschnitte (císařovniny řezy). Postupem času se název změnil na Kaiserschmarrn, kde „schmarren“ v dialektu bavorské němčiny znamená „trhat“ nebo „roztrhat“. To je přesně způsob přípravy tohoto oblíbeného horského pokrmu.

Jak na císařský trhanec

Základní receptura Kaiserschmarrnu je překvapivě velmi jednoduchá.Těstíčko z vajec, mouky, mléka a cukru se opeče v pánvi na másle. Během opékání se vzniklá placka na pánvi roztrhá na kousky, které se podávají posypané moučkovým cukrem spolu s jablečným pyré či švestkovou omáčkou k namáčení. 

Tipy a triky

  • Aby bylo trhanec co nejnadýchanější, přimíchejte do něj pevný sníh z bílků. Pevnost můžete zajistit tím, že do bílků přidáte vinný kámen.
  • Trhanec opékejte na másle pozvolna, na mírném plamenu, aby se ze spodu nepřipálil.
  • Sušené ovoce nepřidávejte přímo do těsta, ale nasypte ho na něj až po vylití do pánve. Zamezíte tak tomu, že některé kousky ovoce propadnou na dno a připálí se.

Kaiserschmarrn se často podává se zmrzlinou, vanilkovou omáčkouovocem, nebo švestkovým či jablečným pyré. Některé verze také obsahují rozinky. Trhanec je oblíbený jako svačina, sladká večeře či vydatný oběd na sjezdovce. 

Zdroj: časopis Apetit

2024-05-07T08:40:59Z dg43tfdfdgfd