ROZROSTL SE VáM NA STřEšE MECH? PROč, JAK A číM HO ODSTRANIT

Pokud se vám rozrostl na střeše mech, je třeba se co nejdříve pustit do jeho likvidace. Jak nejlépe a nejsnadněji odstranit nežádoucí výtrusné rostliny ze střechy?

Mech nezpůsobuje problém jen na zahradě, ale také na střeše není žádnou parádou. Působí nevzhledně, ale také zadržuje vlhkost a zkracuje životnost střešní krytiny. Pokud se vám rozrostl mech na střeše a nevíte, jak se ho zbavit, poradíme pár osvědčených tipů.

Mech má rád cement a severně orientovanou střešní plochu

Pro střechu s běžnou střešní krytinou je mech problém. A hlavně střecha, jejíž krytina obsahuje cement, nejčastěji tedy eternitové šablony. Avšak mech se snadno uchytí a šíří i na střeše s krytinou pálenou keramickou, břidlicovou či dokonce i plechovou. Jeho schopnost přežití i v extrémních podmínkách je enormní. Především pak na severní straně střech se mechu daří velmi dobře.

I když vám může připadat mechová střecha atraktivní, tak právě mech dokáže střešní krytinu výrazně poškodit. Svými kořínky způsobuje pozvolna destrukci střešní krytiny, k tomu ucpává okapní žlaby i svody. Mech se objeví nenápadně, ale velmi brzy se invazně rozšíří. Stačí mu k růstu jen několik milimetrů a je schopen se uchytit i v těch nejmenších skulinách. Je třeba i po odstranění mechu pravidelně kontrolovat hlavně inkriminovaná místa, neboť má tendenci se vracet.

Nejjednodušší i nejnáročnější je mechanické odstranění

Nejjednodušším způsobem je ruční neboli mechanické odstranění mechu pomocí škrabky, smetáku či kartáče. Jedná se však také o fyzicky nejnáročnější variantu. Je třeba dbát i na to, abyste odstranili zbytky mechu též z okapů a svodů. V tomto případě je třeba počítat s tím, že i přes veškerou snahu a důsledné odstranění kořenů, jedná se jen o dočasný výsledek.

Zaručeným likvidátorem je modrá skalice

Osvědčenou pomocí v boji s mechem je modrá skalice. Jde o účinný a snadno dostupný prostředek, který můžete pořídit bez problému v zahradnictví, drogerii i na internetu. Stačí smíchat modrou skalici dle přiloženého návodu. Výsledná barva roztoku by měla být světle modrozelená. Pro dosažení největšího efektu a komfortu je možné roztok aplikovat pomocí stříkací pistole. Jen mějte na paměti, že střechu neošetřujte za deště nebo vlhkého počasí. V takovém případě byste se požadovaného účinku nedočkali.

Foto: Unsplash

Odstranění mechu přírodní cestou

Pokud preferujete přírodní metody, které jsou účinné, tak zkuste ocet. Jednou z možností, jak se zbavit mechu, je tzv. octová voda. Tu získáte snadno. Smíchejte 0,5 litru destilovaného octa a 8 litrů vody. Nejdříve ze střechy mechanicky odstraňte větší plochy mechu. Poté pomocí hadice ji opláchněte vodou. Připravený octový roztok pak naneste na střechu prostřednictvím smetáku nebo kartáče a nechte minimálně hodinu působit. Nakonec plochu opět opláchněte čistou vodou.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz

Náhledové foto: Unsplash

The post Rozrostl se vám na střeše mech? Proč, jak a čím ho odstranit first appeared on Náš dům.

2024-09-07T04:01:50Z dg43tfdfdgfd