ROZHOVOR: RůžE PRO KRÁSU, TYMIÁN PRO VůNI

Deodoranty, krémy, balzámy na rty vyrábí podle svých receptur i vonných chutí. Je svou kosmetickou paní. Tak to inženýrka chemie a majitelka Biorythme Aneta Adamčíková chtěla. Chtěla kosmetiku zdravou, účinnou, dostupnou... Má ji?

TEXT: MICHAELA ŠMERGLOVÁ  

Mít přírodní kosmetickou značku a nepěstovat si svou meduňku, šalvěj, tymián... Není to divné? 

Pěstovat vlastní bylinky by bylo krásné, bohužel kosmetická produkce je extrémně kontrolované odvětví. Ke každé surovině musíme mít řadu certifikátů a laboratorních testů. Kdybychom pěstovali třeba levanduli, musíme mít ke každé konkrétní šarži (sběru) dokumentaci, za kterou se ale platí, a to opravdu není v našich časových ani finančních možnostech. 

Do produktů se navíc často ani nepřidávají celé byliny, že? 

Přesně, navíc bychom museli disponovat výrobním zařízením, které bylinu přemění na esenciální olej či extrakt, a mít na to celé další zázemí. Pro tak drobnou firmu, jakou jsme, je náročné splnit přísné legislativní podmínky už pro výrobnu, již máme na kosmetiku. 

Stává se, že i „nej“ esence selžou? 

Stalo se nedávno, že po šesti letech změnila vůni levandulová esence našeho předního dodavatele. Což není závada, každá sklizeň se může lehce lišit, nicméně z květinové lehké vůně jsme tu naráz měli vůni spíše zemitou, lékařskou. Řešili jsme, co s tím. Nakonec jsme levandulové krémy z ní prodali se slevou, někteří zákazníci pak psali, že jim voní lépe než původní hedvábný odér. 

Esenciální olej nelze vylít a... 

Ne, je to drahá věc! Hlavně ty z Francie. 

Jste chemička, odvážná tvůrkyně kosmetiky. Volíte atypické vůně jako hřebíček, majoránka, pepř, tymián, anýz?  

První výrobek, který jsem ještě na vysoké škole vytvořila, byl deodorant se základní složkou pačuli. Odvážný krok, ale dodnes jde o vlajkovou loď mé firmy. I když nyní zjemněnou mátou. Pro jedny sexy odér, pro druhé sklep. Ráda experimentuji, ale musím také myslet na zákazníky, aby si každý našel v nabídce svůj tón. Jednoznačně vedou citrusové vůně, pak zvonivé květinové. 

Mohlo by se vám líbit

Proč? Síla zvyku, nebo malá odvaha? 

Nedávno se uskutečnil výzkum, jenž napříč kulturami zjišťoval nejoblíbenější vůně. Vyhrála vanilka, dále ovocné a květinové tóny, třeba levandule. Na extravagantní vůně není hned připraven každý. A někdo k nim ani nedozraje. 

Váhala jste nad zařazením jisté vůně? 

Používám esenciální olej z meduňky lékařské, jehož 100 ml stojí dvacet až třicet tisíc korun. Což bylo v začátcích třeba ekonomicky vážit, já na ni vsadila a udělala dobře. Spojí-li se s troškou příjemně štiplavé citronely, vytvoří jedinečnou osvěžující kombinaci, kterou si zamiluje snad každý. 

Drahé jsou i různé růže... 

... nebo pravá vanilka bourbon, kterou ráda používám i přes vysokou cenu. 

Mohlo by se vám líbit

Část rodu máte ve Francii, znáte tamní i zdejší ženy. Jak se ve vůních liší?  

Rodina starší sestry žije v Paříži, kde je parfém běžná součást outfitu a má větší tradici než u nás. Z Grasse, hlavního města parfémů u Azurového pobřeží, máme i my pár parfémových kompozic, které jsou 100% přírodní. To mě, milovnici přírodní kosmetiky, těší, před pár lety tato francouzská škola přírodní parfémy ještě skoro neprodukovala. 

Přírodní složky jsou i váš směr. 

U našich produktů je to spolu s funkčností nejdůležitější kritérium. I u svíček! 

Co do přírodní kosmetiky nepatří? 

Je výhodné učit se orientovat ve složení. Složky jsou řazeny sestupně, na prvním místě je ta, jíž je v produktu nejvíce, pak obsah klesá. V přírodní kosmetice oceňujeme nepřítomnost diskutabilních složek typu hliník, parabeny, silikony, ropné produkty, umělé parfémy... 

Mohlo by se vám líbit

Bylinné extrakty se nepoužívají jen pro vůni, ale i pro léčivé účinky.

Určitě, třeba s běžnou mateřídouškou jsem začínala v krému pro její antiseptické účinky a až poté ji kvůli zemité vůni vetkla do svíčky. Ceny esenciálních olejů často neodpovídají tomu, jak moc běžná bylinka je – rozhoduje výtěžnost, často překvapivě nízká. Proto se sama při pohledu na náklady zamýšlím, zda hledám vůni, či praktický účinek. 

Který produkt „vaříte“ nejraději? 

Hrdá jsem na receptury deodorantů, v samotné výrobě preferuji svíčky. 

Trvá vývoj krému dlouho? 

Ano, je třeba postupovat po krůčcích, každý zásah otestovat a zaznamenat. Hledím především na suroviny, volím raději dražší s benefity než složení plné vody a syntetického parfému. 

Zjevně nebudete hned milionářkou... 

Nebudu, ale nepůjdu přes své zásady. 

Vaše výrobky jsou funkční i neškodné. Kousnu do vašeho deodorantu...  

... a můžete ho sníst a neumřete. Podpaží ho ovšem ocení víc než žaludek, ale je fakt, že většina použitých složek je jedlá. 

A expanze do přidružené Francie? 

Kdo ví? Doma teď spolupracuji s mladší sestrou, možná se časem přidá i ta starší, která žije právě tam. 

Mohlo by se vám líbit

2023-04-01T08:22:35Z dg43tfdfdgfd