RETRO OKéNKO: ARAšíDKY V CUKRU STáLY JEN 2 KčS A PRODáVALY SE POD NáZVEM AFRO. SLADKOU DOBROTU SI SNADNO PřIPRAVíTE DOMA

Nejen na bonbonech si v dobách socialismu děti kazily zoubky, stejnou službu společně se zahnáním chuti na sladké jim prokázaly arašídky v cukru. Mnohým pak láska k nim zůstala až do dospělosti. Prodávají se naštěstí dodnes a ty nejznámější seženete pod značkou Jojo.

Arašídy místo bonbonů

Arašídy obalené ve vrstvě cukru dnes koupíte snad v každém obchodě s oříšky, sušenými plody a podobnými pochutinami, kde je nabízejí vedle dalších oříšků v čokoládě, v jogurtu nebo třeba v karobu. V minulosti šlo o sladkou dobrotu, na níž si tehdejší děti pochutnávaly místo bonbonů.

Oříškových pochutin ostatně tehdy u nás tolik k dostání nebylo a arašídy v cukru byly jedněmi z mála, které jste mohli uzobávat třeba u televize nebo kdykoli, když vás honila mlsná. A člověk měl aspoň dojem, že si dává něco zdánlivě zdravějšího než bonbony.

Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky

Postrach zubařů

Těm tvrdým se ale arašídky v cukru zcela spolehlivě vyrovnaly. Cukrová krustička kolem oříšků byla poměrně silná, o zdravou pochutinu rozhodně nešlo a zubaři jejich konzumaci rozhodně neviděli rádi. Jejich tvrdosti totiž plomby moc dlouho odolávat nevydržely. Mnohá dítka je navíc jedla tak, že si jich do pusy rovnou nasypala celou hrst a pak je chroupala. 

Retro okénko: Arašídové křupky z kukuřičné krupice a arašídů jsou tu již přes čtyřicet let, a přitom chutnají pořád stejně

Nejznámější arašídy Afro

Arašídky v cukru byly vlastně jen obyčejné buráky, které se vhodily do zkaramelizovaného cukru, v němž se obalily, a vznikly tak malé sladké hrudky chutnající po arašídech a karamelu. Kdysi se dobrota vyráběla pod značkou Afro v odštěpném závodě Čokoládoven Soja Kolín, který se specializoval na zpracování sóji. A víte proč se jim říkalo Afro? Mohl za to prý jejich tvar, který připomínal afro účes. 

Arašídky v typickém žluto-červeném obalu však posléze z pultů obchodů zmizely, podobné se ale vyráběly nadále pod různými značkami, z nichž nejznámější jsou ty Jojo. Nestojí už sice 2 Kčs jako kdysi a mají jiný obal, ale aspoň po nich nemusíme jen tesknit jako po jiných dobrotách z časů minulých

Dokonalé ořechy v karamelu: Výsledek bude perfektní, pokud si dáme pozor na jednu zdánlivou maličkost

Jak na arašídy v karamelu? 

A pokud byste na karamelové arašídy dostali chuť a zrovna je nemohli nikde sehnat, můžete je udělat podle tohoto jednoduchého receptu v mikrovlnné troubě. Jak na to? 

Budete potřebovat: 200 g arašídů, 150 g krystalového cukru a 50 ml vody.  

  1. Arašídy promíchejte s cukrem a vodou a vše vložte ve vhodné nádobě do mikrovlnky nastavené na plný výkon, a to přibližně na 6 minut. Během té doby směs párkrát promíchejte. 
  2. Celou směs pak vyklopte na pánvičku a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Míchejte velmi pečlivě, cukr se začne tavit v karamel a nabalovat na ořechy.
  3. Hotové arašídy vysypejte na plech (podnos) vyložený pečicí fólií nebo papírem, ořechy aspoň trochu oddělte od sebe a nechte vystydnout. Zkaramelizované arašídy skladujte v uzavřené nádobě, ideálně v místě s chladnější teplotou, a spotřebujte do měsíce.

Náš tip: V karamelu si můžete připravit jakékoliv ořechy. Postupovat pak můžete podle následujícího videoreceptu

Přečtěte si také:

2024-05-07T15:02:48Z dg43tfdfdgfd