RETRO BIJáK: K LéTU NESMAZATELNě PATří LETNí KINA, KTERá SE OPěT DOSTáVAJí DO MóDY

Promítání filmů pod širým nebem má u nás hodně dlouhou tradici. Největší letní kino Benátky bylo v Praze už v roce 1919 na Štvanici. Jeho kapacita 1470 sedadel byla dokonce navýšena na 1600.

Rozmach těchto kulturních zařízení pod širým nebem začal po druhé světové válce. Za zmínku stojí kino v Boskovicích, kde místo plátna postavili velkou zděnou promítací stěnu. Kapacita kina byla 3500 míst. Když se promítala Kleopatra, vešlo se do kina dokonce 7 tisíc návštěvníků, kteří si velkolepou výpravnou podívanou nechtěli nechat ujít. Síť letních kin se rozšiřovala i do menších měst a dařilo se jim i tam, kde se lidé v létě rekreovali.

Obliba letních kin začala mizet v devadesátých letech, kdy se zdražovalo vstupné a diváci začali vyhledávat moderní zařízení s pohodlným posezením. Sezónní kina si nemohla dovolit velké investice do technického zázemí. Lidé si také hromadně pořizovali domácí kina a dávali přednost sledování oblíbených titulů v pohodlí domova. Kina pod oblohou, která přežívala, promítala spíše starší tituly. Někde se muselo zavřít proto, že lidem ze sousedství vadil hluk. Na zázemí kin se podepsalo počasí i vandalové.

Postupem času se tak hlavně kvůli dostupným technologiím zase začala tato kina obnovovat a v roce 2020 jich bylo v provozu více než 450. Pro lidi z venkova se stalo letní kino často jediným dostupným zařízením, kam nemuseli jezdit autem a mohli si užít příjemnou letní atmosféru.

Filmové putování po krásách české vlasti: Synové hor, Homolka a Tobolka, Sněženky a machři nebo S tebou mě baví svět

Na promítání pod hvězdnou letní oblohou mají návštěvnici řadu příjemných vzpomínek. K nezbytné výbavě patří i měkká a teplá deka, protože noci nejsou vždy tropické, a tak choulení se ve dvojici pod přikrývkou přináší nádech romantiky. Stejně jako v minulosti, i dnes se na „letňáku“ promítají hlavně komedie, klidně i starší a osvědčené.

U filmu se popíjí pivko z kelímku, komáři se zahání kouřem z cigaret. Někde si vystačí třeba se sáčkem arašídů, ale často bývá lákadlem třeba i opečená voňavá klobása.

Stejně oblíbená jsou i mobilní kina, která si objednávají obce a spolky. Pro velký zájem někdy ani nestačí židle, a tak si lidé nosí i své. Někdy jim stačí jen posezení na trávníku. Příznivé jsou i ceny vstupenek, které se pohybují lehce nad 100 korun.

Související články

2024-07-03T19:37:26Z dg43tfdfdgfd