RESTAURACI KAMIN OTEVřELI BRATřI JAN A MAREK VLONI: ZKOUšíME, CO LIDI VYDRží, KNEDLíKY S VAJíčKEM šLY NA DRAčKU

O chod restaurace se stará starší z bratrů Marek, který do Prahy přišel za prací před deseti lety. Tehdy dělal video makera. Když jeho mladší bratr Honza skočil školu, přesvědčil ho Marek, ať přijede pracovat do hlavního města za ním.

Podívejte se na video z naší návštěvy restaurace Kamin:

Během pár let Honza vystřídal kuchyně zvučných jmen jako Aureole, Mandarin, Taro a La Degustaion Boheme Bourgeoise. Během tohoto období už bratři pracovali i na společných gastro projektech. Pořádali soukromé degustace, workshopy a pravidelně se objevovali na různých festivalech, včetně Apetit pikniku

Měli jsme pronajaté prostory v restauraci Taro, kde jsme pořádali degustace pro veřejnost. Lidí začalo přibývat, a tak nás napadlo, že bychom si mohli otevřít si vlastní podnik,‘  říká Marek.

  • S náklady spojenými s otevřením podniku jim z velké části pomohli rodiče, kteří se dnes na chodu restaurace také podílejí a přispívají tak k jeho rodinné atmosféře.

‚Začátky byly trochu punk. Nejprve to šlo dobře, měli jsme poměrně dobře rozjetou marketingovou kampaň. S bráchou totiž děláme hudbu, takže jsme vytvořili i rapové skladby, které s restaurací souvisely. Pak nastal ale velký pokles,‘ vypráví šéfkuchař Honza. 

Lidi do restaurace znovu nalákali náhodou. Když se rozkřiklo, že v Kaminu připravují knedlíky s vajíčkem a lanýžem, měli o hosty na dlouhou dobu postaráno.

Udělal jsem vajíčko v sous-vide, žloutek v tymiánovém oleji, žloutkovou pěnu s hořčicí a krásný nadýchaný domácí knedlík. Na tom všem bylo bylinkové máslo, smažená cibulka, strouhaný žloutek a lanýž. Lidi se z toho mohli zbláznit,‘  vzpomíná Honza, který dodává, že se často snaží modernizovat a vylepšovat jídla, která zná ze školních jídelen.  

Inspiraci čerpají Honza s Markem ze starých českých kuchařek, z tradiční kuchyně Beskyd, odkud pochází, a také z rodinných receptů. V menu tak najdete třeba uzený vepřový podhrdek s hořčicí a sádlovou brioškou, který je připravený podle receptu jejich dědy.

Jak sami říkají, v rodině mají spoustu myslivců, řezníků a od mala byli zvyklí na zabíjačky. Česká kuchyně s moderním rázem tedy byla jasnou volbou.

‚Snažíme se používat suroviny, které nám připadají pro českou kuchyni typické. Nepoužíváme třeba citronovou šťávu, ale ocet,‘  říká Honza.

Leckdo by mohl namítnout, že lanýže nebo šneci, suroviny, které se v lístku také objevují, patří spíše k francouzské gastronomii, na má Honza jednoduchou odpověď:

‚Ve starých kuchařkách jsem našel, že se v českých zemích hojně v kuchyni používaly lanýže nebo se připravovali šneci, takže jak říkám, naše kuchyně vychází z té české nebo chce-li z rakousko-uherské.‘

Lanýže jsou navíc surovinou, kterou mají odzkoušenou jako tu, která vždycky funguje. Jakmile se v nějakém jídle lanýže objeví, jídlo okamžitě sklízí úspěch.

Když jsme byli minulý rok na Apetit pikniku, měli jsme na tabuli napsané, že nabízíme buchtu s trhačkou a v závorce lanýž. Nikdo k nám moc nechodil, tak jsme zkusili název přepsat na trhačka a lanýžem, a najednou se začaly tvořit fronty,‘  vzpomíná Honza.

Restaurace Kamin bude mít stánek na Apetit pikniku i letos. Opět budou mít na menu buchtu s trhaným masem a lanýžovou majonézou. Ve frontě se ale nudit nebudete. ‚My u toho vaření zpíváme, tančíme a snažíme se předat lidem pozitivní energii,‘  říká Marek.

2024-06-14T10:17:11Z dg43tfdfdgfd