RESTAURACE ALCRON SE VYDáVá ROSTLINNýM SMěREM: ŠéFKUCHAř RICHARD BIELIK DO MENU ZAřADIL I SMAžENý KVěTáK

Mám rád kreativní prostředí a rozmanitost, proto jsem se rozhodl čelit novým profesním výzvám. Alcron je pro mě ikonou, místem s obrovskou tradicí a historií, kde působilo mnoho kuchařských hvězd,“ říká šéfkuchař Richard Bielik.Líbí se mi, jak místo po renovaci vypadá i jakým směrem se ubírá. Je pro mne velkým zdrojem inspirace a navíc se zde pro mne otevírá opravdu široký prostor, který lze dále rozvíjet.“ 

Restaurace Alcron po svém znovuotevření zaměřila svůj koncept plant-forward směrem a nabízí moderní kuchyni složenou z chuťově bohatých pokrmů na rostlinné bázi. Striktně se však tímto směrem nevymezuje, a tak si na své přijdou i milovníci masa a ryb.

  • Základem plant-forward vaření a stravování jsou zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a semínka. Tento směr pracuje s větším množstvím surovin rostlinného původu, nedrží se však přísně veganských ani vegetariánských zásad.
  • Výslednou fúzí jsou pokrmy, u kterých hosté ocení nejen lákavý vzhled, ale i plnou chuť a propracovanost.

My jsme například při naší návštěvě ochutnali vynikající smažený květák s domácí majonézou, plátky nakládaného květáku, brambory a lanýžem. Typické české jídlo díky novému zpracování dostalo neotřelý ráz.

Dál jsme měli možnost ochutnat mrkvový salát se zauzeným kadeřávkem a koprovou omáčkuZ vegetariánských jídel stojí za zmínku kapustové listy plněné bramborovou kaší, kedlubnové zelí, bramborové rösti a liškové velouté. Menu se obměňuje podle sezóny.

Podívejte se na video z naší návštěvy restaurace Alcron

Primární koncept se nezmění ani pod taktovkou Richarda Bielika, kterému je tato filozofie vaření velmi blízká. Nové menu bude stavět na lokálních ingrediencích, sezónnosti a převážně rostlinných jídlech. Richard plánuje intenzivní spolupráci s prověřenými místními farmáři, jejichž kvalitní produkty by rád zviditelnil i u široké veřejnosti.  

Mým cílem je představit plant-forward pokrmy v atraktivní podobě. Tak, aby působily lákavě a lidé toužili po tom je ochutnat. Držet se budu svého tradičního pojetí – pokrmy budou lehké, intenzivně vychucené, komplexní. Menu bude vycházet ze sezónnosti a momentální inspirace. Pravidelně bude obměňováno, aby si hosté mohli užít různorodost,“ vysvětluje Richard.  

Kromě stálého menu, jehož podoba se podle dostupnosti surovin a aktuální inspirace bude pravidelně měnit, zůstane v nabídce Alcronu i obědové menu. Hlavní Richardovou vizí pro tuto oblast je jednoduchost a lehkost.

Kdo je Richard Bielik?

Richard Bielik je absolventem Vysoké školy hotelové v Praze. Tento inovativní a kreativní šéfkuchař zahájil svou profesní kariéru v rodném Slovensku, následně působil v předních pražských hotelech Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais.

Za zmínku stojí i jeho působení v londýnské Kitchen W8 s jednou michelinskou hvězdou nebo podnicích La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledním působištěm byla restaurace Zem v hotelu Andaz, na jejímž konceptu a úspěchu se podílel od samého počátku. 

2024-07-26T08:13:29Z dg43tfdfdgfd