REDAKčNí TIPY NA ANTIPERSPIRANTY A DEODORANTY, KTERé OPRAVDU FUNGUJí: SEžENETE JE OD 30 Kč V DROGERII

Léto je obvykle období, kdy o něco více řešíme otázku pocení. Ačkoli jde o přirozený tělesný proces, který má svůj význam, přesto se snažíme jej omezovat alespoň tak, aby nám co nejméně znepříjemňoval život. K tomu jsou tu deodoranty a antiperspiranty, kterých je na trhu celá řada. My jsme vybrali pár tipů, které vám rádi doporučíme.

Nepříjemné pocení

Naše tělo vyprodukuje v průměru litr potu denně. Jde o čirou tekutinu, která sama o sobě není cítit. Z 99% obsahuje vodu, zbytek tvoří odpadní látky. Ke vzniku nevábného odéru dochází až vlivem bakterií, které žijí na povrchu naší kůže a rozkládají bílkoviny a mastné kyseliny. Kromě nepříjemného zápachu, je pocení nepříjemné už je z toho prostého důvodu, že je díky němu naše kůže vlhká. Mokré skvrny v podpaží a potůčky potu stékající po zádech nejsou vůbec nic příjemného.

Jak se bránit pocení

Prevence spočívá v denní hygieně nejen těla, ale i ve výběru vhodného oblečení. Lze doporučit spíše přírodní materiály, např. bavlnu. Důležitá je častá výměna prádla i během dne, používání deodorantů, antiperspirantů a antibakteriálních mýdel. Význam má také úprava životosprávy, protože některé aromatické silice přecházejí z jídla do kůže. Pokud se chceme vyhnout nepříjemnému pachu, měli bychom z jídelníčku vyloučit ryby, česnek, kari, cibuli nebo kmín.

Samostatnou kapitolou je pak používání účinných deodorantů a antiperspirantů, které díky svému složení umí zabránit pocení a vzniku nepříjemného pachu. 

Čtěte také: Redakční test šamponů z drogerie: Kvalitní produkty seženete už do stovky

Patří k těm základním kosmetickým produktům, bez kterých se neobejdeme. O to víc je potřeba věnovat výběru šamponu a kondicionéru velkou pozornost. Pokud nezvolíte správně, můžete se dočkat nejen různých problémů s vlasy, ale i s pokožkou hlavy. Neplatí přitom, že čím jsou produkty dražší, jsou i kvalitnější. Dobrou službu vám udělají i ty, které seženete i v běžné drogerii.
Číst více

Botoxem proti pocení

Proti pocení je možné bojovat také pomocí aplikace botulotoxinu. „Je to látka, která zabrání přenosu vzruchů z nervových vláken na potní žlázy. Aplikace se provádí pomocí tenkých jehliček v hustotě přibližně jeden vpich na 1 cm². Používá se do oblasti podpaždí, dlaní nebo plosek chodidel. Účinek nastupuje pozvolna, projeví se za dva až deset dnů, následně přetrvává sedm až dvanáct měsíců. Poté lze zákrok opakovat.“ Říká MUDr. Lucie Jarešová z pražské kliniky DermaMedEst.

Deodorant, nebo antiperspirant?

Antiperspiranty obsahují aktivní složku, která omezuje tvorbu potu tím, že vede ke stažení vývodu potních žláz a tím snižuje množství vylučovaného potu. Antiperspiranty nás tak zbavují nepříjemného mokrého podpaží a dodávají nám pocit čistoty, sucha a svěžesti.

Naproti tomu deodoranty obsahují antibakteriální látky omezující množení bakterií. Tím pomáhají předcházet vzniku nepříjemného zápachu. Neomezují tedy tvorbu potu, který se tvoří i po jejich použití, pouze zamezují zápachu.

Na trhu je celá řada produktů, které slibují omezení pocení, zápachu a dodání pocitu svěžesti. Ne každý ale splní, co slibuje. My jsme pro vás dali dohromady pár tipů, na které se můžete spolehnout. Prohlédněte si je v naší galerii.  

 

Související články

2024-06-15T03:41:26Z dg43tfdfdgfd