RATATOUILLE: FRANCOUZSKý POKLAD Z PROVENCE, KTERý ZMěNí Váš POHLED NA ZELENINU

Ratatouille je francouzský zeleninový pokrm, který má své kořeny v oblasti Provence. Základ této lahůdky tvoří směs pečené či dušené zeleninyzejména lilku, cukety, papriky a rajčat. Díky své jednoduchosti získal fanoušky po celém světě. Ať už ho podáváte jako předkrm, hlavní chod nebo elegantní přílohu k masu, ratatouille vždy zaboduje.

Jeho kouzlo spočívá v kombinaci čerstvých ingrediencí a dlouhého vaření, které umožní chutím krásně se propojit. Ať už hledáte něco lehkého k večeři, či toužíte po gurmánském zážitku, ratatouille je skvělou volbou.

V našem videu se dozvíte, jak připravit lahodné ratatouille.

Na tradiční ratatouille budete potřebovat:

1 lilek, 2 cibule, 2 rajčata, 2 červené papriky, 4 stroužky česneku, 2 cukety, olivový olej, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 1 snítku tymiánu, čerstvý mletý pepř, 1 snítku rozmarýnu, sůl

  • Pro přípravu ratatouille jsou nejvhodnější masitá, zralá, šťavnatá a sladká rajčata. Doporučujeme je oloupat a zbavit semínek – pokrm bude jemnější.

  • Cukety vybírejte mladé a malé, mají jemnější chuť i texturu a křehkou slupku. Pokud přece jenom použijete přerostlejší cuketu, raději ji oloupejte a zbavte měkké středové části se semeny. Krájet ji můžete na kolečka, půlměsíčky či kostičky.

  • Pro barevnou i chuťovou rozmanitost použijte papriky různých barev, každá dodá jídlu něco ze své specifické chuti a pokrm bude lépe lahodit oku.

  • Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Cibuli krájejte najemno, česnek na tenké plátky. Česnek přidávejte až ke konci, aby se nespálil.

  • Směs rozmarýnu a tymiánu dodá vůni a chuť. Přidejte je ale až ke konci, aby pokrm nezhořkl. Můžete přidat i bazalku – přidává se čerstvá až na konci, aby si zachovala svěžest i chuť.

  • Lilek volte také raději menší, má jemnější dužinu. Před přípravou ho můžete nasolit, aby se tzv. „vypotil“ – zbaví se své typické nahořklosti a krásně zkřehne.

Jak na to:

  1. Lilek, cibuli a čerstvá rajčata nakrájejte na kostičky, papriku na proužky a česnek na tenké plátky. Cuketu rozřízněte podélně a nakrájejte ji na půlcentimetrové kousky.
  2. Ve středním hrnci rozpalte olivový olej, nasypejte na něj kousky lilku a nechejte je opéct dozlatova. Přidejte papriku, rajčata, cibuli a zeleninu opečte. Nakonec přidejte i tři najemno nakrájené stroužky česneku a cuketu.
  3. Směs podlijte konzervovanými rajčaty a ochuťte solí a pepřem. Důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Poloodkrytou směs duste půl hodiny. V průběhu dušení se přebytečná šťáva ze zeleniny odpaří. Zelenina se trochu opeče, což jí dodá příjemnou nasládlou chuť.
  4. Na závěr do zeleninové směsi přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý najemno nakrájený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Směs okamžitě stáhněte z ohně.
  • Cuketa potřebuje povařit jen krátce, proto ji přidávejte až v závěru, aby se nerozvařila.

  • Restovat můžete každý druh zeleniny zvlášť – neztratí tak svou typickou strukturu a budete mít jistotu, že se nerozvaří. Každý druh zeleniny totiž potřebuje jinou dobu tepelné přípravy.

  • Během přípravy buďte trpěliví – čím pomaleji ratatouille dusíte, tím snáze uhlídáte, aby se zelenina nerozvařila.

  • Pokud zelenina pustí příliš mnoho šťávy, nechejte ji odpařit, aby nebyl pokrm příliš řídký.

  • Na přípravu pokrmu je nejvhodnější litinový hrnec.

Jak servírovat ratatouille: Tipy a rady

  • Ratatouille je neuvěřitelně univerzální. Můžete ho servírovat s čerstvým křupavým pečivem, nejlépe se hodí opečená bagetka.

  • Využijete ho jako přílohu k masu či rybě – výborně si s nimi rozumí.

  • Pokud chcete pokrm povýšit na hlavní chod, dozdobte talíř opečeným vejcem či kouskem sýra, například kozího nebo feta sýra.

  • Talíř můžete ozdobit také lístky čerstvé bazalky.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-09-18T05:21:50Z dg43tfdfdgfd