PřIPRAVTE SI SKVěLý žLUTý říZEK: SíROVEC žLUTOORANžOVý Už ROSTE

Jaro je v plném proudu a pomalu se blíží léto. V přírodě už rostou mnohé skvělé houby, naposledy jsem se setkali s kováři a koloději. Pokud se ale nebudete dívat pouze na zem, ale svůj zrak zaměříte i na samotné kmeny stromů, rozhodně nic nepokazíte. Posbírat třeba můžete plodnice sírovce žlutooranžového. V každém případě je sírovec houba, která bývá mnohými lidmi zbytečně opomíjená. My se na ni proto podíváme mnohem podrobněji s tím, že prozradíme, jak z ní usmažit skvělé řízky.

Žlutooranžové vějíře rostoucí ze stromů

Laetiporus sulphureus, jak zní název sírovce žlutooranžového v latině, se řadí mezi nejznámější dřevokazné houby. Upozorní na sebe již svým vzhledem. Stačí se podívat na barvu této houby. Je charakteristicky žlutooranžová. Klobouk je velkých zhruba od 15 do 50 cm s tím, že tvoří typické vějíře. Ty jsou jakoby nad sebou. Klobouk bývá nakonec až plochý. Starší plodnice jsou tmavší, mladší naopak hodně výrazně žlutooranžové. Jinak je starší houba poněkud tužší a má drobivější podobu. Splést si sírovec žlutooranžový s jinou houbou jen tak nelze.

Sírovec žlutooranžový: Foto Zdeněk Pelda

Velký nepřítel dřeva rostoucí již na jaře

Jde o velmi rozšířenou houbu, která mimo jiné roste také v jižní Evropě. Setkat se s ní lze v parcích, ale také na zahradách a okrajích cest. Roste hojně také v listnatých lesích, a to hlavně v těch, kde převládají duby. Sírovec roste již od konce dubna a plodnice jsou patrné v přírodě až do podzimu. Houba napadne jádrové dřevo a vytváří hnědou hnilobu, která danou dřevinu postupně likviduje.

Řízky ze sírovece žlutooranžového: Foto Zdeněk Pelda

Skvělé řízky unikátní chuti

Chuť sírovce žlutooranžového je velmi intenzivní. Tak jako tak nabízí sírovec recepty, které stojí za to. Připravíte z něj naprosto skvělé řízky. Počítat je ale třeba s tím, že je sírovec lehce nakyslý. Tuto kyselost z něj lze vytáhnout tak, že ho namočíte na několik hodin do mléka. Pak již stačí jen klasický trojobal. Pozor na starší houby, bývají hořké, ty určitě nepoužívejte. Jinak se sírovec hodí i na nakládání do octa. Získáte unikátní nakládanou pochoutku. Vynikající je třeba sírovec na kari.  

Sírovec žlutooranžový a alkohol 

Jídla z hub by se určitě neměla zapíjet alkoholickými nápoji. U sírovce tomu není jinak, možná tato věta platí ještě více.

Zdroje info: Autor, nahoubach.cz, myko.cz, idnes.cz

Sírovec žlutooranžový: Náhledové foto Zdeněk Pelda

The post Připravte si skvělý žlutý řízek: Sírovec žlutooranžový už roste first appeared on Naše zahrada.

2024-05-07T08:25:29Z dg43tfdfdgfd