PěT CHYB PřI PěSTOVáNí KRáSNýCH PETúNIí. NEDěLEJTE JE, JINAK VáM RADOST DěLAT NEBUDOU: POZOR SI DEJTE NA JEDNU DůLEžITOU VěC

Petúnie stále patří mezi Top 5 nejoblíbenějších balkonových rostlin. Je to dáno nejen nepřebernou škálou barev květů, ale také tím, jak jsou nenáročné a odolné vůči suchu. Dají se dobře kombinovat s jinými druhy a můžeme si je také dobře namnožit pomocí semínek. Je tady ale pár věcí, které si mnohdy ani neuvědomíme, které nám ani petúnie neodpustí a jakmile nedodržíme základní péči, radost nám dělat nebudou. Čeho se tedy musíte u petúnií vyvarovat, abyste se z jejich květů těšili až do prvních mrazů?

V tuto dobu již určitě máte osázené truhlíky na balkonech či okenní parapety a dost možná jste pro letošní sezónu zvolili právě petúnie. Petúnie (Petunia hybrida) jsou oblíbené pro své nádherně zbarvené květy, často vícebarevné, a pokud jim dopřáváme patřičnou péči, dělají nám okrasu až do podzimu. Petúnie jsou vzpřímeně rostoucí balkonové rostliny, chcete-li, aby převisaly, musíte vysadit petúnie převislé neboli surfínie. A klidně můžete nakombinovat oba druhy, budou se výborně doplňovat. I surfínie ale mají stejné nároky na pěstování, chcete-li z nich mít užitek co nejdéle, dodržte následujících 5 kroků.

 

1. Výběr stanoviště

Petúnie vyžadují, stejně, jako většina balkonových rostlin, plně osluněné stanoviště. Jakmile ji vysadíte i do mírného stínu, neodumře sice, ale ani se jí nebude moc dařit, méně pokvete, bude slabá a náchylnější na choroby a škůdce. Pokud byste jí ale chtěli dopřát více slunce a vysadili ji na extrémní úpal, ani to nebude pro její vitalitu vhodné. Takže slunce ano, ale ne úpal po celý den.

2. Správný substrát

Není substrát jako substrát, a právě ten nevhodně zvolený může být příčinou toho, že se vaším petúniím nedaří. Chcete-li mít jistotu, že mají vše, co potřebují, zakupte si substrát přímo pro petúnie nebo balkonové rostliny, ten totiž splňuje veškeré její požadavky. Má odpovídající pH, což je 6-6,5, dostatečný obsah makroživin, hořčíku a vápníku, což jsou prvky, které rostliny potřebují. Pro bohaté kvetení pravidelně během sezóny spolu se zálivkou dodávejte rostlinám živiny v podobě tekutého hnojiva, opět přímo pro balkonové rostliny.

3. Ochrana rostlin před deštěm

Petúnie jsou relativně křehké rostliny a z toho důvodu jim vůbec neprospívá větrné počasí a dlouhodobý déšť, který znehodnocuje květy. Právě z tohoto důvodu je vhodné, pěstovat petúnie pod stříškou nebo alespoň pod střešním přesahem na chráněné straně domu, což u nových domů je dnes problém. Pokud totiž rostliny před nepřízní počasí neochráníme, bývají náchylnější na napadení škůdci a chorobami.

4. Přiměřená závlaha

Pravidelná závlaha je samozřejmě podmínkou úspěšného pěstování u všech rostlin, nicméně u petúnií je důležité to s vodou nepřehánět. V dobré víře je tak můžeme, v případě přelévání, zahubit. Petúnie se sice často pěstují v samozavlažovacích truhlících, kde dochází k závlaze rostlin pomocí vzlínacích knotů. Začne-li se ale u kořenů rostlin hromadit voda, kořeny začnou postupně uhnívat, rostlině začne žloutnout, a nakonec uhyne celá. Substrát tedy u petúnií nechejte spíše vyschnout, nežli byste vodu neustále doplňovali. Zde platí, že méně, je více.

5. Samočistící schopnost

Petúnie, stejně jako další časté balkonové rostliny, mají samočistící schopnost. Znamená to, že není nutné jim pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, ty totiž opadnou sami a vzhled rostliny tím nijak neutrpí. Mohli byste odkvetlé květy sice odstranit ručně, ale tím, jak jsou petúnie křehké rostliny je můžete zbytečně poškodit nebo zlomit, čímž nejen, že se zhorší jejich vzhled, ale jakékoliv poranění pak bývají vstupní branou pro houbové choroby či škůdce.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-04T03:19:00Z dg43tfdfdgfd