PěSTOVáNí ZELENINY – JAK NA SáZENí KOšťáLOVé ZELENINY NA ZIMU

Na zimu se pěstuje hned několik druhů zeleniny, přičemž vedle té trvanlivé kořenové je to také košťálová zelenina, kterou lze velmi dobře upravovat a uchovávat. Do sázení zelí je vhodné se pustit už v červnu.

Během jara se lidé soustředí především na výsadbu ranných druhů zeleniny a ošetřování rostlin plodících ovoce. Na přelomu jara a léta je již ovšem vhodné začít vysévat zeleninu, kterou byste rádi sklízeli do zimních zásob. Zatímco kořenová zelenina bývá vysazována dřív, jelikož bývá k dispozici v ranných a pozdních odrůdách, košťálová zelenina by se měla pro dobrou úrodu vysazovat právě v tomto období. Již v červnu byste tak měli začít minimálně předpěstovávat sazeničky pro zelí či kapustu, aby vstřebaly co nejvíce letního slunce a tepla.

Jak správně rozmnožit rostlinu řízkováním - Podrobný návod vhodný i pro úplné začátečníky

Jak na sázení košťálové zeleniny na zimu

Červen bývá ideální měsíc pro setí košťálové zeleniny, jelikož teploty ještě nejsou extrémně vysoké a semeno získá dostatek vláhy pro svůj růst a rozvoj. Zelí, ale také kapusta nebo květák, se řadí mezi pomalu rostoucí druhy zeleniny, které je nutné zasít s dostatečným předstihem, aby bylo možné je sklízet ještě týž rok a zajistili jste jim vhodné podmínky pro růst. S výsevem tak začněte klidně již začátkem června.

Do země nebo květináče?

Sázení zelí do země byste měli zvolit především v případě, že je zemina na zahradě dostatečně jemná a propustná. Semeno zelí potřebuje dostatek prostoru a přísun vláhy, aby rostlina správně zakořenila. Příliš těžká půda v případě větších srážek semeno uzavře mezi zrny a zpozdí nebo zastaví jeho vývoj. U těžkých půd je tak vhodné sázení sazeniček, které již mají dostatečně rozvinutý kořenový systém – v tomto případě již hutnější půda nevadí.

Příprava a sázení sazeniček

Sazeničky se dopěstovávají výsevem semena do květináčů nebo nádob s vhodným tvarem. Půda pro rostlinky by měla být spíše zásaditá, do květináčů je vhodné dávat hodně kompostu, aby měla semena dostatek živin, a předpěstování provádět na slunném místě. Obdobně rozsazování sazeniček by mělo být realizováno na slunném místě a ve vzdálenostech minimálně 25 cm, aby mohly utvořit optimálně veliké hlávky. Půdu pro vysazování je rovněž vhodné obohatit kompostem a v případě příliš kyselého charakteru přidat do ní vápno.

Jak pečovat o vysazené rostlinky

Jakmile je zelí zasazeno do země, vyžaduje pravidelnou péči, která zahrnuje jednak správnou (obvykle denní) zálivku a samozřejmě hnojení. Zelí vyžaduje opravdu velké množství hnojiva, které zajistí, že po celou dobu růstu budou mít hlávky pevné a šťavnaté listy. Ty jsou ovšem často cílem škůdců, a to především hmyzu, housenek nebo slimáků. Abyste si tak mohli užít bohatou úrody, je potřeba se během růstu a dozrávání soustředit i na tyto problémy a efektivně je odstraňovat. Sklizeň zelí je možná přibližně po dvaceti týdnech od vysazení a není vhodné nechávat jej přezrávat, jelikož hrozí napadení nemocemi nebo dalšími škůdci, případně také ztráta chuti a konzistence.

Související články

2024-07-04T13:41:38Z dg43tfdfdgfd