PáSKY NA DOKONALá PRSA čI OBLIčEJ BEZ VRáSEK? ODBORNíCI VARUJí PřED VážNýMI KOMPLIKACEMI

Boob taping, neboli fixace prsou pomocí lepicí pásky, je nový trend, který se šíří po internetu. Dostal se už i do Česka. Dermatologové však varují, že použité lepidlo může způsobit závažné kožní reakce.

Mezi ženami se lepicí pásky staly velmi oblíbeným způsobem, jak dosáhnout dokonalého tvaru prsou pod oblečením, zejména když je bez ramínek nebo s odhalenými zády. Mohou ale způsobit nepříjemné komplikace.

ČTĚTE TAKÉ: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

Špatnou zkušenost s boob tapingem má i paní Sylvia. „Najednou mě začala svědit pokožka, pod páskou i okolo ní. Pak se mi začala dělat vyrážka,“ vylíčila pro CNN Prima NEWS.

Přestože paní Sylvia není podle svého lékaře na nic alergická, prodejce si stojí za tím, že on žádnou chybu neudělal. „Lepidlo je přímo lékařské. Toxické věci by nemohly být v oběhu,“ vyjádřil se výrobce pro CNN Prima NEWS.

Pásky je možné sehnat v různých variantách, barvách nebo materiálech. Ve velkém vznikají internetové obchody, které se na jejich prodej specializují. Často za nimi stojí influenceři.

U boob tapingu však není rizikem jen podráždění kůže lepidlem. Pokud je utáhnete příliš pevně, mohou se také objevit otoky. „Určitě by se neměly používat denně. Při strhávání totiž vždy strhnou část rohové vrstvy kůže (vnější vrstvy, pozn. red.) a mohou ji tak poškozovat,“ zdůraznil dermatolog Petr Arenberger pro CNN Prima NEWS.

Kromě pásek na prsa se do Česka dostává další z trendů – face taping. Jeho propagátoři hlásají, že vyhlazuje vrásky v obličeji. „Pásky, které na sobě mají silné lepidlo, určitě nepatří do očního okolí,“ namítla však kosmetička Ninel Jelisejeva pro CNN Prima NEWS. „Nejedná se o vyrovnávání vrásek hlubšího charakteru. Opakované používání pásek vede vždy k odstranění části rohové vrstvy,“ varoval Arenberger.

Lidé se k podobným  praktikám uchylují podle lékařů nejen kvůli snaze dosáhnout dokonalého vzhledu, ale chtějí tak zvýšit i popularitu svých fotek nebo videí na sociálních sítích. „Jde o závislosti. Bylo popsáno, že lajky působí obdobně, jako když si někdo vezme dávku kokainu,“ řekl CNN Prima NEWS David Adam, lékař psychiatrické nemocnice Bohnice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Učení za trest problémy neřeší, míní expertka. Poradila, jak školákům usnadnit návrat do lavic

2024-09-07T09:18:07Z dg43tfdfdgfd