PRášEK DO PEčIVA A JEDLá SODA: PROTI PLíSNI OKUREK A RAJčAT

Prášek do pečiva a jedlá soda jsou běžnými látkami, které používáme v domácnosti. A to nejenom při vaření, ale také při úklidu. Jejich výhodou je to, že to nejsou žádné silné chemikálie, mají ale silné účinky. Jak prášek do pečiva, tak i jedlá soda mají silné protiplísňové vlastnosti. A právě problémy s plísněmi jsou tím, na co tak často trpí rostliny okurek a rajčat. Proč tedy nepoužít tyto bílé prášky také v zahradě?

Prášek do pečiva a jedlá soda proti padlí

Použití prášku do pečiva proti plísním má hned několik výhod: je to snadné, účinné, rychlé a navíc máte prášek vždy po ruce. Skladovat se dá poměrně dlouho a není drahý. Stačí, když 1 polévkovou lžíci zvoleného bílého prášku (podle toho, který zrovna máte) smíchejte s jemným mýdlem a 4 litry vody. Přidat můžete také trochu oleje (postačí klasický kuchyňský, nebo můžete využít neem oil – zde ale pozor, může odlákat opylovače). Tuto směs jednou za týden nastříkejte na okurky. Aplikujte brzy ráno, aby směs stihla zaschnout.

Foto: Pixabay

Padlí je nebezpečná nemoc

Padlí je běžné houbové onemocnění, které může napadnout spoustu druhů rostlin, od těch malých (jako jsou rajčata a okurky) až po některé ovocné stromy. Vypadá jako jakýsi bílý práškový povlak na listech, stoncích a květech. Libuje si v teple a suchu, protože k infekci dochází bez přítomnosti vlhkosti na povrchu listů. Nutná je ale poměrně vysoká vlhkost vzduchu. prospívá tedy v hustých výsadbách, kde je omezená cirkulace vzduchu, nebo na místech v zastíněných oblastech (drží se zde více vlhka). Padlí může způsobit odumírání květů, zastavení růstu rostliny, sníženým výnosům a také k potenciální neúrodě.

Ochrana před padlí

Důležité je zasáhnout včas. Padlí se totiž může šířit z jedné rostliny na druhou. Proto je třeba své rostliny pravidelně kontrolovat. Když si všimnete napadené rostliny, aplikujte vhodný opravný prostředek (prášek do pečiva, jedlou sodu). Pokud se padlí rozšířilo, rostlinu bez milosti odstraňte a vyhoďte. Nenechávejte ji ležet na zahradě ani ji nedávejte do kompostu, odtud by se totiž opět mohla volně šířit. Jako preventivní ošetření dodržujte rozmístění mezi rostlinami, zavlažujte na půdu a ne na listy, pravidelně se zbavujte plevele.

Zdroje info:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/rajcata-plisen-prasek-do-peciva-30000627.html

https://www.backyardboss.net/use-baking-soda-on-cucumbers/

Foto: Pixabay

The post Prášek do pečiva a jedlá soda: proti plísni okurek a rajčat first appeared on Naše zahrada.

2023-06-06T08:39:25Z dg43tfdfdgfd