PROč Má MONSTERA VYKRAJOVANé LISTY A JAK JE MOžNé, žE JE NěKDY V DOMáCNOSTECH ODMíTá TVOřIT? NASIMULUJTE Jí PROSTřEDí DEšTNéHO PRALESA

Proč má monstera vykrajované listy: Monstera je pokojová rostlina, známá především svými velkými, srdcovitými listy s charakteristickými vykrajovanými okraji. Tyto listy mají několik funkcí, které jsou pro rostlinu velmi důležité.

Adaptace na život v pralese

První funkcí je zvýšení povrchu listu, což pomáhá rostlině absorbovat více světla a tím lépe fotosyntetizovat. Rovněž tak není příliš omezen přístup slunečních paprsků ke spodním částem rostliny, které by jinak živořily ve stínu. Díky tomu se monstera dokáže lépe přizpůsobit svému prostředí a rychleji růst.

Druhou funkcí je snížení odporu větru, což pomáhá snížit riziko poškození listů a výhonů. Vykrajované okraje listů umožňují větru volněji proudit kolem rostliny, což snižuje jeho sílu a tím i riziko poškození.

Třetí funkcí je zvýšení povrchové vlhkosti, což je důležité pro růst některých druhů šplhavých rostlin, jako je právě monstera. Vykrajované okraje listů pomáhají zadržovat vlhkost na povrchu listu a vytvářet tak mikroklima, které vyhovuje růstu rostliny. Celkově tedy můžeme říci, že vykrajované okraje listů u monstery jsou důležitým přizpůsobením, které umožňuje této rostlině lépe růst a přežívat v různých prostředích. A jak toho využívat doma?

Foto: Pixabay

Jak pěstovat monsteru

Monsteru byste měli zalévat pravidelně, avšak ne příliš často. Pokud ji zaléváte příliš často, mohou její kořeny začít hnít a rostlina může uhynout. V létě byste měli rostlinu zalévat asi dvakrát týdně a v zimě stačí jednou týdně. Důležité je také dbát na to, aby půda nebyla příliš vlhká a aby mezi jednotlivými zálivkami alespoň částečně vyschla.

Osvětlení pro monsteru

Monstera potřebuje dostatek světla, aby se mohla dobře vyvíjet a vytvářet velké listy. Pokud máte možnost, umístěte rostlinu blízko okna východního okna, kde bude mít dostatek přirozeného světla. To se zároveň postará o krásně tvarované listy. Pokud však máte doma problémy s nedostatkem slunečního světla, nebojte se alespoň v zimě použít speciální osvětlení pro rostliny, které vám pomůže udržet monsteru v dobrém stavu. Rozhodně se vám to vyplatí.

Hnojení pokojové monstery

Pro růst a vývoj velkých a krásných listů potřebuje monstera dostatek živin. Během vegetační sezóny ji proto hnojte alespoň jednou za 14 dní, a to komplexním hnojivem určeným pro pokojové rostliny okrasné listem.

Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/monstera-zloutnuti-listu, https://dmp.cz/blogs/zelene-listy/monstera-k-vam-domu-prinese-kus-dzungle, https://primanapady.cz/clanek-294304-monstera-rostlina-s-desivym-nazvem-vite-jak-ji-pestovat

Náhledové foto: Pixabay

The post Proč má monstera vykrajované listy a jak je možné, že je někdy v domácnostech odmítá tvořit? Nasimulujte jí prostředí deštného pralesa first appeared on Naše zahrada.

2023-04-01T23:12:04Z dg43tfdfdgfd