PROVOňTE SI DOMáCNOST BEZ CHEMIE. VYROBTE SI OSVěžOVAč VZDUCHU

Máte rádi, když to u vás doma pěkně voní? Utrácíte za drahé osvěžovače a různé vůně do domácnosti? Pak zbystřete. Je známo, že zakoupené výrobky zpravidla obsahují zdraví škodlivé látky. Výrobou vlastního osvěžovače ušetříte, a ještě uděláte to nejlepší pro své zdraví. Výrobu zvládne každý. Jak na to?

Svěží citrusová vůně

Máte rádi svěží vzduch doma? Pak není nic snadnějšího než si vyrobit osvěžovač s citrusovou vůní. Na ½ litru vody potřebujete 1 lžičku jedlé sody a 1 polévkovou lžíci přes plátno nebo jemný cedník přecezené citronové či limetkové šťávy. Vše smíchejte. Směs bude pěnit. Jakmile proběhne tato chemická reakce, přelejte do rozprašovače a můžete používat.

Květinové aroma

Slyšeli jste o zázraku zvaném růžová voda? Už samotná Kleopatra ji používala. Poslouží i jako osvěžovač. Provoní interiér a napomáhá snížit pocit úzkosti, stresu. Můžete si ji vyrobit ze sušených či čerstvých lístků růže. Ze sušených lístků je výroba snadná. Vložíte okvětní lístky do sklenice a zalijete horkou (ne vroucí) vodou tak, aby byly ponořené. Zakryjete sklenici a necháte vychladnout. Poté přecedíte do vhodné lahve s rozprašovačem.

Výroba z čerstvých lístků spočívá v opláchnutí růže a otrhání okvětních lístků. Následně je vložíte do připraveného hrnce, zalijete vodou. Lístky je třeba mít rovnoměrně rozložené a tak, aby je voda příliš nepřevyšovala. Jinak by výsledný efekt nebyl aromatický. Hrnec poté zahřívejte na mírném ohni, aby nedošlo k varu. Zhruba po 20 minutách vodu přeceďte do vhodné nádoby. Ideální je skladování vody v lednici.

Foto: Pixabay

Vonný osvěžovač ve skle

Smíchejte olej bez vůně (vhodný je dětský) s esenciálním podle vlastního výběru. Zhruba 10 kapek esenciálního oleje na 100 až 150 ml oleje. Směs nalijte do skleněné užší nádoby, do které vložte špejle. Jejich délku upravte tak, aby přibližně polovina vyčnívala ven. Pokud osvěžovač přestane působit, stačí přidat opět pár kapek esenciálního oleje.

Zdroje info: prozeny.cz, bylinky21.eu

Náhledové foto: Pixabay

The post Provoňte si domácnost bez chemie. Vyrobte si osvěžovač vzduchu first appeared on Náš dům.

2023-04-02T08:01:48Z dg43tfdfdgfd