PRINCEZNA VICTORIA OSLAVILA SE ŠVéDY STáTNí SVáTEK: ZA JEJíM úSMěVEM SE SKRýVAJí LéTA BOJE S ANOREXIí A PERFEKCIONISMEM

Když se v úterý otevřely u příležitosti Národního dne brány švédského královského paláce obyčejným smrtelníkům, nesměla u toho chybět korunní princezna Victoria (45) s rodinou. Oblečená v národním kroji působila podle listu Daily Mail sebejistě, klidně a vyrovnaně. Ne vždy tomu ale tak bylo. Před 25 lety si okatá brunetka prošla obdobím, na které by raději zapomněla.

Psal se rok 1997 a Victorii bylo pouhých 20 let, když na ni dolehla tíha její úlohy. Kvůli zavedení práva absolutní primogenitury v roce 1980 se totiž z tehdy tříleté princezny stala následnice trůnu na úkor mladšího bratra Karla Filipa (44). Victoriini rodiče, král Karel XVI. Gustav (77) a královna Silvia (79), ji na náročnou úlohu poctivě připravovali od jejích 18 let.

Ve Švédsku roste nová módní ikona: Princezna Estelle (11) svým stylem zastínila i maminku Victorii

Za nedokonalost se začala trestat odmítáním jídla

To si ale na mladé dámě vybralo svou daň. Představa, že se jednou stane královnou, byla pro Victorii natolik stresující, že se neblaze podepsala na jejím zdraví. Dívka se začala potýkat s poruchou příjmu potravy. "Celou dobu jsem chtěla být víc a dělat víc, než jsem vůbec byla schopná," cituje Daily Mail Victorii.

Pro švédskou televizní stanici STV navíc v roce 2017 uvedla, že se vinou dyslexie a úzkostných stavů cítila "hloupá a pomalá". Na základě toho se s největší pravděpodobností začala trestat odmítáním jídla.

V listopadu 1997 královský palác oznámil, že se Victoria potýká s anorexií. To, o čem se vinou princezniny stále pohublejší postavy čile šuškalo od dubna onoho roku, se tak v očích veřejnosti stalo smutným faktem.

Podivná fobie švédského krále: Proč chtěl Gustav III. národu znechutit kávu a čaj?

Z anorexie vyléčili Victorii v USA

Aby unikla pozornosti médií a měla více času sama na sebe, rozhodla se Victoria odložit studium na univerzitě v Uppsale a odcestovat do USA. "Tam se mi dostalo profesionální pomoci, což bylo nesmírně důležité. Naučila jsem se pojmenovávat své pocity, nastavit si laťku na přijatelnou výšku. Do té doby jsem stále měla pocit, že nejsem dost dobrá," přiznala Victoria před šesti lety v nezvykle otevřené zpovědi pro švédskou televizní stanici TV4.

I když dostat se z anorexie nebylo podle princezniných slov vůbec jednoduché a stálo ji to hodně času i bolesti, nakonec její pobyt v USA nebyl tak traumatický. Potkala tam totiž svého budoucího manžela, osobního trenéra Daniela Westlinga (49). Vzali se v roce 2010 a mají spolu princeznu Estelle (11) a prince Oscara (7).

Otevřená zpověď bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové o anorexii, odsuzování veřejností i honoráři za olympijskou medaili

Victoria nechce, aby dcera skončila stejně jako ona

Victoria se nyní plně věnuje královským povinnostem, přičemž se zaměřuje na problematiku zdraví. Svůj pověstný perfekcionismus tak využívá právě v tomto směru. "Bohužel kvůli své povaze nikdy nebudu plně spokojená s výsledky své práce. Ale to nutně nemusí být negativum. Z mé až přehnané snahy teď může profitovat moje vlast," soudí Victoria, která si také do smrti musí hlídat správné stravování.

A před sebou má ještě jeden zásadní úkol: připravit na roli královny dceru Estelle. Ta se podle maminky už čile zajímá o lidi kolem sebe a toto sociální cítění se jí jednou jako panovnici bude hodit. "Chci, aby měla co nejnormálnější dětství stranou médií. Na její budoucí roli ji hodlám připravovat velmi postupně a hlavně úměrně věku," zapřísáhla se Victoria podle magazínu People.

Zdroje informací:

Dailymail.co.uk

People.com

Další články

2023-06-07T19:58:19Z dg43tfdfdgfd