PRANOSTIKY NA SV. MEDARDA: KDYž NA JEHO SVáTEK PRší, JE TO POHROMA PRO HOUBAřE. V TAKOVéM ROCE NIC NEVYROSTE

Dostojí letos Medard své pověsti a přinese deštivé období trvající 40 dní? To však není jediná pranostika, která se pojí s jeho osobou. Pojďme se podívat na to, jaký to byl člověk a kdo ho považuje za svého patrona.

Medard se narodil v roce 457 v Salency. Ač byl synem bohatého šlechtice, zajímali ho lidé, kteří nutně potřebovali pomoc. Nikdy tak neměl problém projevit onu příslovečnou biblickou lásku k bližnímu.

Pranostiky na svatého Martina: Je-li o jeho svátku listí na stromech, přijde tuhá zima

Měl dobré srdce

Medardovi rozhodně záleželo na lidech, kterým se v životě moc nedařilo. Jednou měl dát starci svůj plášť, aby se netřásl zimou. Jindy zase potkal cizince, který bědoval, že mu ukradli koně. Medard neváhal a věnoval mu jednoho oře z otcova stáda. Ten se na něho za to vůbec nezlobil. Ba naopak. Podporoval svého syna v tom, aby byl vůči druhým empatický.

Kromě laskavosti se s Medardem pojí i nadpřirozené události. Když byl ještě chlapec, měla ho v lese zastihnout ošklivá bouře. V tu chvíli se nad jeho hlavu snesl orel a roztaženými křídly ho chránil proti dešti. A právě proto kdysi sedláci u Medarda orodovali za sucho.

Pranostiky na svatého Františka: Věští výkyvy tepla, citelné ochlazení i déšť

Medard jako patron

Svatý Medard je patronem zemědělců, vinařů, sládků, meterologů i zlodějů. K drobným lapkům se choval velmi shovívavě a každému z nich měl odpustit s napomenutím. Jednomu zloději hroznů prý věnoval celý lup, stejně jako druhému, který zatoužil po medu. A pak byl ještě jeden, který si odvedl krávu. Zvon na jejím krku však nepřestával zvonit. A veškeré snahy o jeho odstranění selhaly. A tak muži nezbylo nic jiného než krávu po pár dnech kajícně vrátit. Medard ale prý pomáhal také při bolestech zubů a slabomyslnosti.

A ač se to zdá neuvěřitelné, měl pořádat jakousi starověkou verzi Miss, jen s tím rozdílem, že se nehledělo na krásu, ale intelekt. Titul takzvané růžové královny příslušel nejctnostnější panně. Vítězkyně nejprve absolvovala mši, poté následovala veselice. Tato tradice vydržela až do roku 1795, kupříkladu na Mikulovickém panství.

Pranostiky na narození Panny Marie: První nášup trnek i předpověď počasí na osm neděl

Pranostiky

  • Červen louky kosí, Medard vodu nosí.
  • Když na Medarda prší, ztěžka se sena suší.
  • Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
  • Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.
  • Po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.
  • Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.
  • Jasný den na Medarda tiší rolníkovo naříkání.

Pranostiky na svatého Jana: Pokud zaprší, potrvá to tři dny. Kukačka zase věští neštěstí

Zdroje informací:

Coopclub.cz: Kdo byl svatý Medard

Catholica.cz: sv. Medard

Kurzy.cz: Svatý Medard kraluje počasí - dříve před deštěm ochraňoval, dnes si vláhu spíše přejeme

Další články

2023-06-07T14:12:44Z dg43tfdfdgfd